En Sıcak Konular

JANDARMA ''İNSAN HAKLARI'' KONSEPTİ HAZIRLIĞINDA

11 Şubat 2009 15:03 tsi
JANDARMA ''İNSAN HAKLARI'' KONSEPTİ HAZIRLIĞINDA Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Mustafa Bıyık,Türkiye'deki ilk "Kolluk İnsan Hakları Konseptinin" hazırlanacağını bildirdi.

ANKARA - Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Mustafa Bıyık, "Jandarma Personelinin Avrupa İnsan Hakları Standartları Alanında Bilgi ve Yeteneklerinin Artırılması Projesi" kapsamında Türkiye'deki ilk "Kolluk İnsan Hakları Konseptinin" hazırlanacağını bildirdi.
     Jandarma Genel Komutanlığı tarafından, AB'nin 2006 yılı Mali İşbirliği Programı kapsamında, İtalya-İspanya konsorsiyumu ile yürütülen projenin açılış töreni, komutanlığın Beştepe'deki ek karargah binasında yapıldı.
     Korgeneral Bıyık, törende yaptığı konuşmada, insan hakları projesinin İtalya Karabinieri Komutanlığı ile İspanya temsilcileriyle birlikte 6 Ekim 2008'de uygulamaya başlandığını belirtti.
     İnsan hakları kavramının, çağımızda insanlığın ulaştığı uygarlık seviyesinde yapılan görev ne olursa olsun çağdaş hizmet anlayışının bir gereği olduğunu vurgulayan Korgeneral Bıyık, şöyle konuştu:
     "İnsan hakları, demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri, kamunun yürüttüğü her faaliyetin üzerine bina edilmesi gereken çağdaş değerlerdir. Çağımızda kamu hizmeti, vatandaş merkezli olmalıdır. Bu bağlamda insan haklarının devredilemez, vazgeçilemez ve dokunulamaz özelliği, hizmette gerekli özen ve titizliğin gösterilmesini gerektirmektedir."
     Korgeneral Bıyık, Jandarma Genel Komutanlığının 1990'lı yılların başından itibaren personelinin insan hakları eğitimine büyük önem vermeye başladığını ve insan hakları ihlallerini önlemeye yönelik her türlü tedbiri alma gayreti içerisinde olduğunu anlattı.
     Jandarma personeli hakkında vatandaşlarca yapılan şikayetleri incelemek ve değerlendirmek için 2003'te Jandarma İnsan Hakları İhlallerini İnceleme ve Değerlendirme Merkezinin (JİHİDEM) kurulduğunu vurgulayan Korgeneral Bıyık, merkezin 24 saat hizmet veren yapısıyla alanında öncü olduğunu belirtti.
     Projenin eğitim yönünün önemine dikkati çeken Korgeneral Bıyık, "Proje kapsamında, ayrıca Türkiye'de bir ilki teşkil eden Kolluk İnsan Hakları Konseptinin hazırlanması öngörülmektedir. Kolluk İnsan Hakları Konseptinin ulusal seviyede olduğu kadar uluslararası alanda da yapılacak benzer çalışmalara emsal teşkil edeceğini düşünmekteyiz" dedi.
     İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili jandarmanın insan hakları konusundaki bu projesinin hem Avrupa hem de Türkiye için stratejik bir önem taşıdığını vurguladı. Bunun aynı zamanda Türkiye'nin AB'ye katılımı yolunda önemli bir adım olacağını ifade eden Marsili, İtalya'nın da bu adımı müzakereler çerçevesinde desteklediğini belirtti. Marsili, "İtalya, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin hepimiz için siyasi, ekonomik ve kültürel alanda hızlandırıcı etkileri olacağının farkındadır. Türkiye olmaksızın gerçek bir AB olamaz. İtalya'nın bu önemli mesajını burada gururla doğrulamak isterim" dedi.
     Eşleştirme projesinin, Türkiye'nin Avrupa Jandarma Gücüne katılımı yönündeki çalışmaları da destekleyeceğine dikkati çeken Marsili, "İtalya'nın desteğine rağmen Türkiye'nin Avrupa Jandarma Gücüne üye olma sürecinde karşı karşıya kaldığı haksız, temelsiz ve kabul edilemez engeller konusundaki hayal kırıklığımı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
     AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Tibor Varadi, AB ile Türkiye arasında son bir kaç yılda adalet, özgürlük ve güven alanındaki işbirliğinin arttığına ve derinleştiğine dikkati çekti.
     Varadi, projenin projenin adli soruşturmalar sırasında jandarma, polis, savcı ve avukatlar arasındaki koordinasyon ve işbirliğini güçlendirme yollarını bulmayı da amaçladığını bildirdi.
     Jandarma Genel Komutanlığı Dış İlişkiler ve İnsan Hakları Daire Başkanı, Türkiye Proje Lideri Kurmay Albay Ali Özkara da projenin 21 ayda tamamlanmasının hedeflendiğini bildirdi. Proje kapsamında 250 personelin eğitici olarak yetiştirilerek, asgari 2 bin personelin yerinde eğitiminin sağlanacağını ifade eden Albay Özkara, projenin tamamlanmasının ardından da eğitilen personelin diğer personelin eğitimine devam edeceğini anlattı.

Bu haber 406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,292 µs