En Sıcak Konular

ÇUBUKÇU: ÜLKEMİZDE ŞİDDETE MARUZ BIRAKILAN KADINLARIN ORANI %39

11 Şubat 2009 12:43 tsi
ÇUBUKÇU: ÜLKEMİZDE ŞİDDETE MARUZ BIRAKILAN KADINLARIN ORANI %39 Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye genelinde eşi veya eski eşi tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranının yüzde 39 olduğunu belirtti.

ANKARA - Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye genelinde eşi veya eski eşi tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranının yüzde 39 olduğunu belirterek, ''Beni en çok etkileyen sonuçlardan biri de yaşadıkları şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranının yüzde 48.5 olmasıdır'' dedi.
     Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünce (KSGM) Avrupa Birliği'nin mali desteği ile 51 ilde 12 bin 795 kadın ile yüzyüze görüşülerek yürütülen ''Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması''nın sonuçları Sheraton Otel'de düzenlenen toplantı ile açıklandı.
     Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması'nın önemli bir toplumsal sorunla yüzleşmeyi ve şiddetin önlenmesi ve şiddetle mücadele sürecine önemli katkı sağlayacağına işaret eden Çubukçu, araştırmanın her 5 yılda bir yenileneceğini söyledi. Araştırma sonuçlarından örnekler veren Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Ülkemiz genelinde eşi veya eski eşi tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranı yüzde 39'dur. Hayatının herhangi bir döneminde duygusal şiddet yaşayan kadınların oranı yüzde 43.9, sadece cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 15.3, fiziksel veya cinsel şiddetin birlikte yaşanma yüzdesi 41.9. Kentte fiziksel şiddet oranı yüzde 38 iken, kırda yüzde 43'tür. Yaşadıkları fiziksel şiddet sonucunda yaralanan kadınların oranı yüzde 25'tir. En az bir kez fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmış kadınlardan eğitimi olmayanların oranı yüzde 55.7, lise ve üzeri düzeyde eğitim alanların oranı ise yüzde 27'dir.
     'Bazı durumlarda erkekler eşlerini dövebilir' ifadesine araştırmaya katılan kadınların yüzde 14.2'si katılmaktadır. Bu bize geçmişte yapılan araştırmalara göre şiddeti kabul etme oranının azaldığını göstermektedir. Şiddet yaşayan kadınların sağlık sorunları yaşama, intihar etmeyi düşünme ya da deneme olasılıkları en az iki kat artmaktadır.''
     Çubukçu, araştırmanın tüm yasal ve idari düzenlemelere rağmen Türkiye'de kadına yönelik şiddetin ne kadar önemli bir sorun olduğunu ve bu alanda verilen mücadelenin arttırılarak devam ettirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu kaydetti.
     Araştırmanın gerçekleştirildiği 51 ilden şiddetle mücadelede sorumluluğu bulunan il yöneticilerine de seslenen Çubukçu, ''Bakanlığımız adına beklentim şudur ki, bu alanda verilen mücadelede kadın ve erkeklerin duyarlılıklarının artırılması, farkındalık yaratılması ve bilinçlendirilmesi gerekmekte. Şiddet mağduru ve risk altındaki kadınlara sunulan hizmetlerde ise kurumsal mekanizmaların eşgüdüm içinde çalışmalarını kararlılıkla sürdürmesidir'' diye konuştu.
     Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Andreas Laggis de Avrupa'da 16-44 yaş arasındaki kadınların önde gelen ölüm nedenlerinden birinin şiddet olduğuna dikkati çekerek, ''Şiddet, kanser ve trafik kazalarından daha çok ölüme sebebiyet vermektedir'' dedi.
     Avrupa'da 5 kadından 1'inin şiddetin herhangi birine maruz kaldığını, İngiltere'de her 3 günde 1 kadının aile içi şiddet nedeniyle hayatını kaybettiğini, İrlanda'da cinayete kurban giden kadınların yarısının partneri tarafından öldürüldüğünü anlatan Laggis, kadına yönelik şiddetin coğrafya, yer, ırk ve kültürel farklılık gözetmediğini ifade etti.

Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,268 µs