En Sıcak Konular

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN ONAY

10 Şubat 2009 18:09 tsi
CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN ONAY Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5835 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5835 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.
     Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Gül'ün, söz konusu kanunu yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiği bildirildi.
     Kanuna göre, belediyelerin ve il özel idarelerinin görev alanlarında kalan kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla, kullanılmak üzere emlak vergisinin yüzde 10'u oranında, ''Taşınmaz ve Kültür Varlıklarının Korunması Katkı Payı'' tahakkuk ettirilecek. Bu pay, ilgili belediyece emlak vergisiyle birlikte tahsil edilecek.
     İl özel idaresi tarafından açılacak özel hesapta toplanacak katkı payı, il özel idaresince ve belediyelerce kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan projeler kapsamında kamulaştırma, projelendirme, planlama ve uygulama konularında kullanılmak üzere il özel idaresine ve il sınırları içerisindeki belediyelere vali tarafından aktarılacak. Bu pay, valinin denetiminde kullanılacak. İl özel idaresince yapılan projeler için kullanılan miktar, özel hesabın yüzde 30'unu geçemeyecek.
     Kanunla, koruma kurulu üyelerinin görev süresi, 5 yıldan 3 yıla indirilecek. Koruma Yüksek Kurulu üyeleri ile koruma bölge müdürlüklerinin bakanlıkça ve YÖK tarafından seçilen üyelerine ayda 6 toplantıyı geçmemek üzere, her toplantı için devlet memurları aylık katsayısının 5 bin, koruma bölge kurullarının kurum temsilcisi üyelerine ise 2 bin gösterge rakamı sonucunda bulunacak rakamı kadar huzur hakkı verilecek.
     Kanuna göre, 11 Mart 2005 tarihinden önce herhangi bir şekilde koleksiyoncular tarafından edinilmiş ve bağlı bulunduğu müzedeki envanter defterine kaydı yaptırılmış taşınmaz kültür varlıkları, koleksiyonerler arasında hiç bir suretle değiştirilemeyecek ve satılamayacak. Ancak bu taşınmaz kültür varlıklarından; müze ve ören yerlerindeki eserlerin bütünleyicisi olduğu tespit edilen parçalar ile müze koleksiyonlarını tamamlar nitelikte olanlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bedelsiz olarak alınabilecek.

Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,693 µs