En Sıcak Konular

MARDİN'DE ''ARAMİ DİLİ VE EDEBİYATI'' TOPLANTISI

10 Şubat 2009 18:03 tsi
MARDİN'DE ''ARAMİ DİLİ VE EDEBİYATI'' TOPLANTISI Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, bölgede konuşulan Arapça, Farsça, Kürtçe, İbranice ile Ermeni dili ve edebiyatı bölümlerinin kurulması için çalışmalar yapacaklarını belirtti.

MARDİN - Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, bölgede konuşulan Arapça, Farsça, Kürtçe, İbranice ile Ermeni dili ve edebiyatı bölümlerinin kurulması için çalışmalar yapacaklarını belirtti.
     Prof. Dr. Omay başkanlığında Rektörlükte düzenlenen ''Arami Dili ve Edebiyatı'' istişare toplantısına, Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen, Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriyel Akyüz, Deyrulzafaran Manastırı Genel Sekreteri Yusuf Beğtaş, Deyrulumur Manastırı Genel Sekreteri İsa Doğdu ve Artuklu Üniversitesinden Dr. İbrahim Özcoşar katıldı.
     Rektör Omay, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, bölgede konuşulan dillere dönük bölümlerin açılması için istişare toplantısı yaptıklarını belirterek, ''Bölgemizde konuşulan Arapça, Farsça, Kürtçe, İbranice ile Ermeni dili ve edebiyatı bölümlerinin kurulması için çalışmalarımız olacak'' dedi.
     Gelişmiş ülkelerin bazı büyük üniversitelerinde bu tür bölümlerinin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Omay, şöyle konuştu:
     ''Türkiye'de ilk kez Artuklu Üniversitesi bünyesinde Arami Dili ve Edebiyatı Bölümü kurulacak. Akademik altyapıyı oluştururken yurt içi ve yurt dışındaki Süryani cemaatinden yararlanma yollarını araştırarak, akademisyenlerden faydalanacağız. Bu bilim dalının öncülüğünü Oxford Üniversitesi yapıyor. Bu alanda eğitim veren üniversitelerle bağlantı kurarak işbirliği sağlamayı düşünüyoruz. Arami Dili ve Edebiyatı, bildiğiniz üzere Süryani dilinin günümüzdeki formatıdır. Bu ilk istişare toplantısıdır. Kürt Dili ve Edebiyatı için de benzer bir toplantımızı Kürt yazar ve akademisyenlerimizle yapacağız.''
     Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen de Arami Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kurulmasından büyük memnuniyet duyacaklarını söyledi.
     Bu bölümün kurulması aşamasında kendilerine düşen görevi yerine getireceklerini belirten Özmen, şunları kaydetti:
     ''Türkiye'deki muazzam zengin kültürümüzü, örf ve adetlerimizi akademik bir çalışma kapsamında yaşatmak çok önemlidir. Süryanice, Ermenice, Farsça, İbranice, Kürtçe, bunlar bizim zenginliklerimiz, bizim kültürümüzdür. Bunları yaşatmak hepimizin görevi olmalı diye düşünüyorum. Önümüzdeki dönemlerde en güzel akademik çalışmanın bizim bölgemizde, Mardin'de yapılması hedefimizdir.''

Bu haber 895 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,757 µs