En Sıcak Konular

FLINT: KIBRIS SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN FIRSAT VAR

10 Şubat 2009 18:13 tsi
FLINT: KIBRIS SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN FIRSAT VAR İngiltere'nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Caroline Flint, Kıbrıs sorununu çözmek için bir fırsat bulunduğunu, ama çözün fırsatının sonsuz olmadığını söyledi.

LEFKOŞA - İngiltere'nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Caroline Flint, Kıbrıs sorununu çözmek için bir fırsat bulunduğunu, ama çözün fırsatının sonsuz olmadığını söyledi.
     Türkiye'nin adada çözümü desteklediğini gösterdiğini ifade eden Flint, ''Türkiye'nin önümüzdeki dönemde adada çözüme ulaşılmasını desteklediğini daha fazla göstermesi'' umudunu dile getirdi.
     Kıbrıs'taki temaslarıyla ilgili olarak, Lefkoşa ara bölgede basın topltısı düzenleyen Flint, ''müzakere süreci zor bir süreç olsa da, adaya son gelişinden bu yana ilerleme kaydedildiğinin açık olduğunu'' belirtti.
     Sorunu çözmek için bir fırsat bulunduğunun altını çizen Flint, liderlerin kendilerini çözüme ulaşmaya adadıklarını ve BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer'in de sürece çok olumlu katkılar yapacak bir kişi olduğunu kaydetti.
     Kıbrıs müzakerelerinde herhangi bir zaman takvimi olmadığını belirten Caroline Flint, çözüm fırsatının sonsuz olmadığını, müzakerelerin ivme kazanmasının ve sürüncemede kalmamasının önemli olduğunu söyledi.
     İngiltere'nin adada siyasi eşitliğe dayalı, iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözüme ulaşılması yönündeki BM çabalarına destek verdiğini ifade eden Flint, ''İngiltere'nin duruşu sürece müdahale etme yönünde değildir, çünkü sorun Kıbrıslılar tarafında çözülmelidir'' dedi.
     KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile yararlı görüşmeler yaptığını anlatan Flint, müzakere süreci zor olsa da adaya son gelişinden bu yana ilerleme kaydedildiğinin açık olduğunu söyledi. Flint, ''yapılacak daha çok şey olduğunu'', ancak liderlerin ortaya koyduğu taahhüdün de herkes tarafından açıkça görülebileceğini kaydetti.
     Kıbrıs'ta yaptığı temaslarda İngiltere'nin sürece nasıl yardımcı olabileceğini ele aldığını ifade eden Flint, sürece katkı koymanın yollarından birinin iki toplumlu aktivitelere destek vermek olduğunu ve bu yönde çaba sarf ettiklerini söyledi.
     Adada sürdürülen mayın temizleme çalışmalarının önemine de işaret eden Flint, çalışmaları yürüten bazı kişilerle bir araya geldiğini ve bu kişileri yaptıkları işle ilgili olarak cesur bulduğunu ifade etti.
     ''Mayın temizleme çalışmalarının çok önemli ve adadaki durumun normalleşmesi açısından hayati olduğunu'' belirten Flint, bu çalışmalara fon ayrılması gerektiğini, İngiltere'nin çalışmaların sürmesi için finansman sağlayabilecek olmasının da kendisini memnun ettiğini kaydetti.
     Flint, müzakere süreciyle ilgili bir zaman takviminin olmamasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, önemli olanın müzakerelerin ilerlemesi olduğunu kaydetti ve görüşmelerde daha birçok konunun ele alınacağını ifade etti.
     Başka bir soru üzerine Noel'den önce birçok konuyu görüşmek üzere Ankara'yı ziyaret ettiğini anlatan Flint, ele alınan konulardan birinin Türkiye'nin adadaki sürece nasıl destek verebileceği şeklinde olduğunu, Türkiye'nin adada çözümü desteklediğini gösterdiğini söyledi.
     Caroline Flint, ''Türkiye'nin önümüzdeki dönemde adada çözüme ulaşılmasını desteklediğini daha fazla göstermesi'' umudunu dile getirdi.
     ''Türkiye'nin ne tür bir çözüm istediğinin netleştirilmesine'' ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, adada müzakere sürecinde yaşanan bazı tartışmalarla ilgi olarak yorum yapmak istemediğini, çünkü taraf olmadığını belirten Flint, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafına sağlayacağı büyük yararların yanında çözümün Türkiye'ye de yarar sağlayacağını söyledi.
     Türkiye'nin Rum gemi ve uçaklarına limanlarını açmasıyla ilgili bir soru üzerine de Flint, Türkiye'ye yapması gereken birçok şey söylendiğini, Türkiye'nin de bunun farkında olduğunu ve bununla ilgilendiği düşüncesinde olduğunu kaydetti.

Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,255 µs