En Sıcak Konular

''OBRUKLAR TUZ GÖLÜ'NÜN GÜNEYİNDE 4 BİN KM'LİK ALANDA RİSK OLUŞTURUYOR''

10 Şubat 2009 16:54 tsi
''OBRUKLAR TUZ GÖLÜ'NÜN GÜNEYİNDE 4 BİN KM'LİK ALANDA RİSK OLUŞTURUYOR'' Obrukların,Tuz Gölü'nün güneyindeki yaklaşık 4 bin kilometrekarelik bir alan için risk oluşturduğu bildirilerek, bu sessiz felaketin farkına varılması ve gerekli önlemlerin alınması istendi.

İSTANBUL - Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK), Türk Coğrafya Kurumu (TCK) ve İç Anadolu Doğa Koruma Federasyonu'ndan (İçDoğa) yapılan açıklamada, obrukların* Tuz Gölü'nün güneyindeki yaklaşık 4 bin kilometrekarelik bir alan için risk oluşturduğunu belirterek, bu sessiz felaketin farkına varılması ve gerekli önlemlerin alınması istendi.
     TÜRÇEK'ten Doç. Dr. Barbaros Gönençgil, TCK'dan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ertek ve İçDoğa'dan Yrd. Doç. Dr. Cengiz Kayacılar imzasını taşıyan açıklamada, İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde son yıllarda peş peşe meydana gelen obruk oluşumları ve tavan çökmelerinin bölgede yaşamı tehdit ettiği vurgulanarak, iklim değişikliği, kuraklık, sel, deprem derken doğanın yeni bir çığlığının insanoğlunu uyardığı kaydedildi.
     Açıklamada, doğal coğrafi bir oluşum olan obruğun, ''karstik platolarda yer altında bulunan kalkerin eriyerek yer altı galerilerinin tavan kısımlarının çökmesi neticesinde çeşitli derinlik ve çaplarda oluşan çukurlara verilen genel bir ad olduğu'' ifade edilerek, şöyle devam edildi:
     ''Ancak bugün obruklar Tuz Gölü'nün güneyindeki yaklaşık 4 bin kilometrekarelik bir alan için risk oluşturuyor. Genellikle doğal süreçler içinde meydana gelen bu coğrafi oluşumlar, bugün yer altı suyunun aşırı kullanımı ve çekilmesi sonucunda da meydana geliyorlar. Son yıllarda, özellikle bu bölgede sulak alanların kurutulmasının ardından, sulamada yer altı suyunun kullanılması için açılan kuyular ve dolayısıyla aşırı yer altı suyu kullanımı nedeniyle oluşan boşluklar çökerek insanın neden olduğu doğal bir afete dönüşüyor.''
     Açıklamada, az yağış alan İç Anadolu Bölgesi'nde sulu tarıma geçilmesi sonucunda bir çoğu kaçak olmak üzere bugüne kadar inanılmaz sayıda sulama amaçlı kuyu açıldığı ve açılmasına devam edildiği ileri sürülerek, ''Bugün sadece, son obruk oluşumunun gerçekleştiği Karapınar'ı da içine alan Ereğli?Ayrancı Alt Havzası'nda tespit edilebilen 5500 kuyunun sadece 935 tanesinin ruhsatlı olduğu biliniyor. Ancak ruhsatlı kuyularda da kontrol olmadığı maalesef bilinen bir gerçek'' görüşüne yer verildi.
     Açıklamada, son yıllarda ortaya çıkan koşullar çerçevesinde İç Anadolu Kapalı Havzası'nın yer altı suyu drenaj haritasının bir an önce çıkarılmasının aciliyet kazandığı belirtilerek, gerekli önlemler alınmadığı takdirde, bir zamanlar İç Anadolu Bölgesi'nin kurak-yarı kurak koşullarına hayat veren yer altı sularının yanlış ve aşırı kullanımının, hızla insan yaşamı ve yerleşmelerini tehdit eden bir tehlikeye dönüştüğü bildirildi.

*Obruk: Genelde yeraltı sularının çekilmesiyle oluşan doğal göçük çukurlarına verilen isim.

 



Bu haber 461 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,896 µs