En Sıcak Konular

GÜN KISITLAMASINDA TTB YARGIYA BAŞVURACAK

10 Şubat 2009 13:12 tsi
GÜN KISITLAMASINDA TTB YARGIYA BAŞVURACAK Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Altan Ayaz,düzenlemenin uygulamaya girmemesi için TTB olarak her türlü yasal girişimde bulunacaklarını belirterek, ''Avukatlarımızla görüşüyoruz, yargıya gideceğiz'' diye konuştu.

ANKARA - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Altan Ayaz, hastaların muayene olmak için 10 gün içerisinde aynı branşa müracaat edemeyeceklerine yönelik uygulamanın 1 Nisan 2009'dan itibaren yürürlüğe gireceğinin açıklanmasıyla ilgili, ''Bu uygulamanın başlaması ile Türkiye'nin herhangi bir yerinde aynı branşa tekrar başvuru engellenmektedir'' dedi.
     Ayaz, TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu ile TTB'de düzenlediği basın toplantısında, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında uygulamaya giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile ilgili açıklamalarda bulundu.
     SSGSS'nin 1 Ekim 2008'den itibaren, herkesi kapsayacağı ve sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştıracağı düşünülerek uygulamaya konulduğunu ifade eden Ayaz, ''Ancak SSGSS, iddia edildiğinin aksine, sadece primini düzenli ödeyebilenleri kapsıyor ve sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştırıyor'' iddiasında bulundu.
     Ayaz, SSGSS kapsamında yürürlüğe giren SUT'ta da çeşitli düzenlemeler yapılarak değişikliklerin uygulandığını belirterek, şunları kaydetti:
     ''Bu değişikliklerin temel mantığı kontrolsüz biçimde piyasaya açılan sağlık hizmetlerinin artık sürdürülemez hale gelen maliyetinin azaltılmasıdır. 1 Ekim 2008'de muayene katkı payı alınmaya başlanmasının nedeni budur. Yine sunulan sağlık hizmetlerinin önce 'paket', ardından tanıya dayanılarak ücretlendirilmesinin nedeni de artan maliyetin azaltılmasına yöneliktir. Ayrıca özel sağlık sektöründe bir doktorun bakabileceği hasta sayısının günlük 50 ile sınırlandırılmasının nedeni de budur.''
     ''Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar'ın, hastaların 10 gün içerisinde aynı branşa müracaat edemeyecekleri ve uygulamanın 1 Nisan 2009'dan itibaren başlayacağını'' açıkladığını hatırlatan Ayaz, şöyle devam etti:
     ''Aslında 1 Ekim 2008'de yürürlüğe giren SUT'ta bu uygulamanın 1 Ocak 2009'dan itibaren başlayacağı ilan edilmişti. Ancak daha sonra tıpkı sevk zincirinin 1 Temmuz 2009 tarihine ertelendiği gibi bu uygulama da 29 Mart yerel seçimleri sonrasına ertelenmiş oldu. Öyle anlaşılmaktadır ki 29 Mart yerel seçimleri sonrası iyice kendisini hissettiren ekonomik krizin de derinleşmesi ile her alanda olduğu gibi sağlık alanında da tam bir yıkım olacaktır.
     10 gün içerisinde aynı branşta aynı sağlık merkezine başvuru zaten yapılamıyordu. Şimdi bu uygulamanın başlaması ile Türkiye'nin herhangi bir yerinde aynı branşa tekrar başvuru engellenmektedir. Bu uygulama sağlık hizmetlerine ulaşıma açık olarak engel konulması anlamına gelmektedir. 10 gün içerisinde aynı branş doktoruna tekrar başvuruyu baştan suistimal olarak tariflemekte ve bu haliyle hastalık halini, kişilerin kendi sorumluluğuna bırakmaktadır. Tedavisi tamamlanamayan hastaları, kendi imkanları ile tedavilerini sürdürmeye mahkum bırakmaktadır. Bu durumda ücretini ödeyemeyecek halde olan hastaları neyin beklediği belirsizdir.''
     Hasta Hakları Beyannamesi'nde ''hastanın ikinci bir görüş alma'' hakkı bulunduğunu, bu nedenle uygulamanın yanlış olduğunu belirten Ayaz, ''Hasta, ameliyat gibi ciddi bir tedavi kararı karşısında ikinci görüş alma hakkına sahiptir. Kararı bir kez daha teyit ettirmek ister ve bunda da haklıdır'' dedi.
     Ayaz, uygulamanın yürürlüğe girmesinin ardından kimi kanser türleri başta olmak üzere bazı hastalıklarda, 10 günlük bir gecikmenin geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini bildirdi. SGK tarafından uygulamanın gerekçesi olarak ''hastalık hastalarının önüne geçilmek istenmesinin'' gösterildiğini ifade eden Ayaz, en kısa zamanda bundan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
     Ayaz, düzenlemenin uygulamaya girmemesi için TTB olarak her türlü yasal girişimde bulunacaklarını belirterek, ''Avukatlarımızla görüşüyoruz, yargıya gideceğiz'' diye konuştu.

Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,914 µs