En Sıcak Konular

AVCI: RUM YÖNETİMİ KIBRIS TÜRKÜ ÜZERİNDE OTORİTE SAHİBİ OLMA ÇABASINDA

7 Şubat 2009 17:59 tsi
AVCI: RUM YÖNETİMİ KIBRIS TÜRKÜ ÜZERİNDE OTORİTE SAHİBİ OLMA ÇABASINDA KKTC Dışişleri Bakanı Avcı, Kıbrıs Rum yönetiminin,Kıbrıs Türkü üzerinde otorite sahibi olma çabasında olduğunu ve bunun kabul edilemeyeceğini bildirdi.

LEFKOŞA - KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, Kıbrıs Rum yönetiminin, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri yoluyla Kıbrıs Türkü üzerinde otorite sahibi olma çabasında olduğunu belirterek, bunun kabul edilemeyeceğini bildirdi.
     Turgay Avcı, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ''Kıbrıs Rum yönetiminin gaspçı politikalarına bir yenisini daha ekleyerek, Avrupa Parlamentosu'nun 6 Haziran 2009 tarihinde düzenleyeceği seçimler yoluyla Kıbrıs Türk halkı üzerinde otorite sahibi olma çabası içerisinde olduğunu'' belirtti.
     Bunun, ''kendi geleceğini tayin etme hakkına sahip Kıbrıs Türk halkının eşit egemen haklarının ihlali'' olduğunu ifade eden Avcı, bunun, Kıbrıs Türk tarafınca kabul edilebilir bir yaklaşım olmadığını vurguladı.
     Avcı, açıklamasında şunları kaydetti:
     ''1963 yılında silah zoruyla gasp ettiği 'Kıbrıs cumhuriyeti' kisvesi altında elde ettiği haksız AB üyeliğinin avantajlarını her alanda Kıbrıs Türkleri aleyhinde kullanan Güney Kıbrıs Rum yönetimi, Avrupa Parlamentosu'ndaki temsil hakkımızı da işgal etmekten ve iki milletvekilimizin Kıbrıs Türk halkını temsilen AP'de yer almasını engellemekten çekinmemektedir.''
     ''Rum liderliğinin son olarak 6 Haziranda yapılması öngörülen AP seçimlerinde Kıbrıslı Türklere de oy kullandırarak yarattıkları yasa dışılığı meşrulaştırmaya ve uluslararası topluma şirin gözükmeye çalıştığına'' işaret eden Avcı, ''bunun ötesinde, esas amacın Kıbrıs Türk halkının uluslararası antlaşmalarla da tescil edilmiş olan eşit siyasi statüsünü sulandırmak olduğunu'' vurguladı.
     Rum yönetiminin böylelikle, BM nezdinde yürütülen müzakerelerin esasını teşkil eden Kıbrıs Türk Kurucu Devleti ile Kıbrıs Rum Kurucu Devletinin oluşturacağı yeni bir federal ortaklık hedefini ortadan kaldırmayı ve onun yerine sözde Kıbrıs cumhuriyetini şekil değiştirerek, geleceğin federal yapısına dönüştürmeyi amaçladığını belirten Avcı, şöyle devam etti:
     "Kıbrıs Türk tarafı, görüşmelerin başlangıcından beri, (Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris) Hristofyas'ın bu asla kabul edilemez pozisyonunu, AB de dahil, her platformda savunmaya çalıştığını çok iyi bilmektedir.
     Hristofyas, olası bir anlaşmanın yeni bir ortaklık yaratacağını artık içine sindirmek ve (eski Rum lider Tasos) Papadopulos döneminin sakat politikalarını terk etmek zorundadır. Hristofyas, Kıbrıs Türklerinin eşit siyasi statüsü ile garanti sistemini sulandırarak ve BM tarafından tescil edilen iki bölgeliliği aşırı mülkiyet talepleri ile ortadan kaldırarak görüşmeler sürecini çıkmaza sokmak çabası içerisindedir. Kıbrıs Türk tarafı bu ucuz Rum oyunlarına gelmeyecektir.''

Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,175 µs