MÜNİH - Hakkı Akduman ve Evren Aydemir bildiriyor - 45. Münih Güvenlik Konferansı nedeniyle Almanya'nın Münih kentinde bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan ile görüştü.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, bu konuda Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, Bakan Babacan'ın dün akşam ve bu sabah olmak üzere iki kez Nalbantyan ile görüştüğünü belirterek, şunları kaydetti:
''Daha sonra Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan'a da bir nezaket ziyaretinde bulundu. Görüşmeler olumlu bir havada cereyan etti. Yapıcı ve faydalı oldu. Biliyorsunuz tüm bu görüşmeler sürecinin amacı Türkiye'yle Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalizasyonunu sağlamaktır. Bu açıdan bakıldığında bu görüşmelerin sürece katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde de normalizasyon amacını taşıyan bu görüşmeler sürecektir. Henüz bir tarih belirlenmemiştir, ancak görüşmelerin devam etmesini ön görüyoruz.''
BABACAN: BALKANLARDA ORTAK DEĞER VE İDEALLERE İHTİYAÇ VAR
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, NATO ve AB'nin, farklı din ve kültürlerin bulunduğu Balkan ülkelerinde ortak değer ve idealler yaratılmasını başarabileceğini söyledi.
Bakan Babacan, 45. Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde düzenlenen ''Kafkaslar ve Balkanlar'' konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hem Kafkaslarda, hem de Balkanlarda yoğun faaliyetlerde bulunduğunu ve bu bölgelerde barış ile istikrarın sağlanması için çaba harcadığını belirtti.
Babacan, Balkanlarla ilgili olarak, ''Farklı din ve kültürlerin bulunduğu Balkanlarda insanları bir araya getirecek ortak değer ve ideallere ihtiyaç var. NATO ve AB bunu birlikte başarabilir'' dedi.
Sorunların çözümü için her zaman diyaloğu desteklediklerini ifade eden Babacan, Rusya ve Gürcistan arasında yaşanan kriz sırasında, bölge ülkelerinin katılacağı platform oluşturulmasını önerdiklerini ve diyalog için bir forum yapılmasını istediklerini, bunun AB ülkeleri ve çok sayıda diğer ülkeler tarafından da desteklendiğini hatırlattı.
AB'nin, Balkan ülkelerine yönelik açılma politikası izlemesi gerektiğini, bölgede önemli ülke olan Sırbistan'ın AB üyeliğini desteklediklerini kaydeden Babacan, Makedonya'nın da NATO'ya bir an önce alınması gerektiğini söyledi.
Ali Babacan, Türkiye'nin Balkan ülkeleriyle tarihi, kültürel ve ticari ilişkileri olduğunu ve Kafkaslarda da etkin rol oynadığını ifade ederek, her zaman sorunların diyalog yoluyla çözülmesinden yana olduklarını kaydetti. Bu bağlamda Cenevre sürecini desteklediklerini ve bu süreç içinde somut kararlar alınmasını istediklerini belirtti.
Babacan, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını dilediğini de bildirdi.
Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye'nin, Ermenistan'la ilişkileri konusuna değinirken, Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü milli maç için Erivan'a davet etmesinden sonra ilişkilerin normalleştirilmesi çerçevesinde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
Bir Alman milletvekilinin, Türkiye'yle Ermenistan arasındaki sınırın açılması için nelerin gerekli olduğunu sorması üzerine de Babacan, görüşme süreci hedefinin, ilişkilerin normalleştirilmesi olduğunu belirterek, Ermenistan ile Azerbaycan ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin tümüyle normalleştirilmesinden sonra bölgede durumun çok değişeceğini söyledi.
Babacan, bölgede bulunacak bir çözümün, tüm taraflara büyük avantajlar sağlayacağını ifade ederek, ''Önemli olan, birbirimize söylemek istediğimiz şeyleri kapalı kapılar ardında söylememiz ve sadece açıklamak istediğimiz şeyleri açıklamak'' diye konuştu.
Panele katılan Sarkisyan da bir soruya karşılık, geçen yıl Cumhurbaşkanı Gül'ü davet ettiğini ve bunun gerçekten önemli bir gelişme olduğunu belirterek, iki ülke dışişleri bakanlarının da bir araya gelerek önemli gelişmeler kaydettiklerini söyledi. Sarkisyan, ''Gelişmeler böyle devam ederse, bu yılın ikinci yarısında çok farklı ilişkiler yaşayabiliriz'' dedi.
Sarkisyan, Güney Kafkasya'nın alternatif nakliyat güzergahı olarak önem kazanması için bölgede işbirliğini tüm ülkelerle geliştirmek istediklerini ve geçmişte yaşanan acı olaylardan ders alınması gerektiğini söyledi.
Bölgede barış ve istikrarın sağlanması için bölge ülkelerinin çıkarlarının dikkate alınması gerektiğini ifade eden Sarkisyan, küresel kriz nedeniyle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin önemine değindi.
Sarkisyan, düşmanlıkların daha da derinleştirilmemesi için diyalog ve işbirliğinin gerekli olduğunu belirtti. Sarkisyan, ''Bölgede cesur kararlar almaya hazır bulunanların var olması beni gelecek için ümitlendiriyor'' ifadesini kullandı.
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle