En Sıcak Konular

ÖZOK: KİM SUÇLUYSA ONUN YAKASINA YAPIŞILSIN

7 Şubat 2009 16:00 tsi
ÖZOK: KİM SUÇLUYSA ONUN YAKASINA YAPIŞILSIN Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, her zaman hukukun üstünlüğünün egemen olmasını savunduklarını belirtti.

MANİSA - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, her zaman hukukun üstünlüğünün egemen olmasını savunduklarını belirterek, ''Türkiye'de kim suçluysa güvenlik güçleri, bağımsız yargı onun yakasına yapışsın ama bir koşulla,ilkelere uygun, hukuka uygun, kitaplarımızda yazan usule uygun bir biçimde'' dedi.
     Manisa'da düzenlenen ''AİHM Kararlarında Adil Yargılama'' konulu toplantıda konuşan Özdemir Özok, hukuk, adalet ve hak gibi kavramların herkesin bir gün başvuracağı değerler olduğunu belirtti.
     Özok, son dönemde ceza hukukunda ''lekelenmeme hakkı'' diye bir kavram ortaya çıktığını ifade ederek, şöyle konuştu:
     ''Yine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), makul süre içerisinde yargılama hakkı diye bir şey ortaya koymuş. Bunları biz icat etmedik. Bunları söylemek, arkasında durmak mecburiyetindeyiz ama el insaf. Bunları ortaya koyduğumuz zaman, bizi kimi çeteleri savunan, kimi karanlık odaları savunan, kimi derin devleti savunan gibi hiç aslı astarı olmayan iddialarla suçlamak en azından insafla bağdaşmaz.
     Ülkemizde hukukun egemen olmasını, hukukun üstünlüğünün egemen olmasını, hukuk devletinin bütün kurum ve kurallarıyla işlemesini, demokrasiyi, erdemli dürüst politikaların ve temiz toplumun öne çıktığı bir ülkeyi özlüyor ve bekliyoruz. Onun için yağma yok. Kimin canı sıkılırsa sıkılsın. Hiçbir ön yargımız yok. Türkiye'de kim suçluysa, suç işlemişse, kim bu ülkenin ağzının tadını bozacak eylem ve davranışlar içerisine girmişse, kamu adına, genel ahlak adına güvenlik güçleri, bağımsız yargı onun yakasına yapışsın ama bir koşulla, ilkelere uygun, hukuka uygun, kitaplarımızda yazan usule uygun bir biçimde.''
     Özok, ''sabahın dört buçuğunda'' birisinin evinin kapısının polisler, televizyon kameraları ile açılmasını hükme bağlayan bir belge olmadığını belirterek, ''Bana belge gösterin. Kimileri bizim bu söylemlerimizi günübirlik politikalarla, basit yaklaşımlarla söylediğimizi belirtiyor, asla değil. Böyle algılayanlar bir gün bu ve benzeri savunmalara ihtiyacı olduğu zaman yine bunları söyleyeceğiz'' dedi. 
    Yaklaşan yerel seçimlerle ilgili değerlendirmede de bulunan Özok, ''Yerel seçimlerden önce gördüklerimiz, duyduklarımız, popülizm adına halk dalkavukluğu, gerçekten bize yakışmıyor. Gerçekten bunları Türk halkı, Türk ulusu ve bizler hak etmiyoruz'' dedi.
     Özok, lider olma, toplumu yönlendirme ve şekillendirme iddiasındaki insanların daha duyarlı, daha demokrat ve daha insanca davranmak mecburiyetinde olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
     ''Bu konuda hem ulusal hem de uluslararası ilişkilerde aklı ve bilimi Büyük Önder Atatürk bize rehber etmiş. Bizim tek rehberimiz akıl ve bilim olmalıdır ama maalesef gerek ulusal politikalarda gerekse uluslararası ilişkilerde hiçbir biçimde hak etmediğimiz davranışlarla karşı karşıya kalıyoruz. Ama inanıyorum ki yetişkin, donanımlı, bilgi birikimi olan belirttiğim değerleri yaşamak için çırpınan Türk halkı bunları mutlaka aşacaktır.''

Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,859 µs