En Sıcak Konular

PROF. KÜNG'DEN PAPA 16. BENEDİKTUS'A ''BUSH'' BENZETMESİ

7 Şubat 2009 15:55 tsi
PROF. KÜNG'DEN PAPA 16. BENEDİKTUS'A ''BUSH'' BENZETMESİ Çağdaş Katolik ilahiyatının ünlü ismi Prof. Hans Küng, Roma Katolik Kilisesi'nin lideri Papa 16. Benediktus'un anlayış ve icraatlarının, Barack Obama'yı değil, George W. Bush'u çağrıştırdığını savundu.

ROMA - Çağdaş Katolik ilahiyatının ünlü ismi Prof. Hans Küng, Roma Katolik Kilisesi'nin lideri Papa 16. Benediktus'un anlayış ve icraatlarının, Barack Obama'yı değil, George W. Bush'u çağrıştırdığını savundu.
     16. Benediktus'un dört yıllık papalık dönemini ABD başkanlarıyla kıyaslayarak değerlendiren Küng, "Bu papa, tıpkı Bush gibi, dünyayı dostlar ve düşmanlar diye ikiye ayıran bir anlayışın esiridir" dedi.
     İsviçreli ilahiyatçı, İtalya'daki günlük gazetelerden La Repubblica'nın bugünkü nüshasında, "Ratzinger, Obama gibi olabilseydi" başlığıyla yayımladığı makalesinde, Obama'yla birlikte ABD ve dünyada esen umut rüzgarlarının aksine Alman papanın Katolik Kilisesi'ni bunaltıcı bir atmosfere sürüklediğini belirterek, "Katolik Kilisesi'nde ise durum tamamen farklı. Bunaltıcı bir atmosfer var. Her türlü reformun durdurulmasıyla adeta bir felç yaşanıyor. 16. Benediktus, papa seçilmesinden dört yıl sonra, birçok kişi tarafından yeni bir George W. Bush gibi görülüyor. 81. yaş gününü, Beyaz Saray'da kutlamayı yeğlemesi de bir tesadüf olmamalıdır" ifadesini kullandı.
     Küng, olumlu yönde bir değişimi gerçekleştirme açısından ABD başkanlarına oranla papaların çok daha güçlü yetkilere sahip olduğunu anımsatarak, şu değerlendirmeyi yaptı:
     "Oysa bir rota değişikliği için 16. Benediktus'un önündeki engeller, ABD başkanınınkine kıyasla yok denecek kadar azdır. Papa'nın ne yasama gücüne sahip bir kongreyle uğraşması gerekiyor, ne de yüksek mahkemeyle! Kendisi, Kilise'nin hem yasa koyucusu, hem yüksek yargı makamı olan mutlak bir lider konumundadır."
     Alman Papa 16. Benediktus döneminde Vatikan'dan umutların kesildiğini savunan Küng, "16. Benediktus'un iktidarı süresince, tıpkı Bush'ta olduğu gibi, görüş birliğinde giderek artan bir düşüş yaşanması, birçok Katolik'in artık ondan hiçbir şey beklemez hale gelmesine yol açtı" yorumunu yaptı.
     Roma Katolik Kilisesi'nin 16. Benediktus döneminde Katolikler dışındaki kesimlerle ilişkilerinde de ciddi bir gerileme yaşandığını öne süren Küng, Alman papa ile Obama arasındaki farklılıkları şu cümlelerle özetledi:
     "Başkan Obama ortaklar ve müttefikleriyle yeni bir işbirliği için çabalarken, 16. Benediktus, tıpkı Bush gibi dünyayı dostlar ve düşmanlar diye ikiye ayıran bir anlayışın esiri konumundadır. Protestanlık bünyesindeki grupları bir kilise olarak tanımayarak dindaş kardeşlerini incitmeyi sürdürmektedir. Müslümanlarla ilişkilerde diyalog lafının ötesinde bir ilerleme kaydedilmemiştir. Yahudilerle olan ilişkiler de derin bir yara almıştır".
     Küng, Obama ile 16. Benediktus arasında "fiiliyatta korkunç düzeyde farklılar" bulunduğuna da işaret ederek, "Başkan Barack Obama tüm dünyanın da desteğini ardına alarak insanlığa ve geleceğe açık biçimde ilerlemenin yollarını ararken bu papa ise gözlerini maziye çevirmiş vaziyettedir. Orta Çağ Kilisesi ideallerinden esinlenen bu papa, yenilenmeye kuşkuyla yaklaşmakta, modern hak ve özgürlükler konusunda da muğlak bir tavır takınmaktadır" saptamasında bulundu.

Bu haber 380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,757 µs