En Sıcak Konular

CUMHURBAŞKANI GÜL, ABBAS İLE BİR ARAYA GELDİ

7 Şubat 2009 16:59 tsi
CUMHURBAŞKANI GÜL, ABBAS İLE BİR ARAYA GELDİ Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi davetlisi olarak dün Ankara'ya gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi.

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi davetlisi olarak dün Ankara'ya gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi.
     Cumhurbaşkanı Gül, çalışma ziyareti için Ankara'da bulunan Abbas'ı, Çankaya Köşkü'ne gelişinde Büyük Şeref Kapısı'nda karşıladı.
     Cumhurbaşkanı Gül ile Abbas el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi.
     Daha sonra Gül ile Abbas baş başa görüşmeye geçti.

GÜL: FİLİSTİN DEVLETİ KURULMALI

      Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin ile ilgili en acil meselenin Gazze'deki tüm ambargo ve kuşatmaların kaldırılması, Filistin halkına yardımların en süratli biçimde ulaşması ve Gazze'nin yeniden imarı olduğunu bildirdi.
     Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmelerinde İslam dünyasının Filistin konusunda birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiğini konuştuklarını kaydetti.
     ABD'de yeni bir yönetim ''iyi niyetlerle, diyalog anlayışıyla'' göreve başlarken, bütün Arap dünyasının, Filistinliler'in, birlik ve beraberlik içerisinde çözüm için hazır olmaları gerektiğini düşündüklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, ''Çünkü, acılar tekrar yaşanabilir, nasıl daha önce yaşandıysa...'' dedi.
     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hiç kimsenin birbirini suçlamaya fırsat vermeden birlik ve beraberlik içerisinde olunması gerektiğini teyit ettiklerini kaydederek, ''Sayın Başkan da kendisine teşekkür ediyorum, Türkiye'nin bütün çabalarını, iyi niyetli olduğunu, güzellikler için uğraştığını, Filistinliler'in davasının güçlenmesi için uğraştığını bana söyledi'' diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Şu bir gerçek ki bugün kalıcı bir barışın sağlanması ve kalıcı bir barışın sağlanması için de Filistin Bağımsız Devleti'nin kendi topraklarının üzerinde muhakkak kurulması ve ancak o zaman İsrail ile yan yana, güven içerisinde yaşayabilmeleri gerekmektedir.
     Bugün için en acil olan mesele de tabii ki Gazze'deki bütün ambargoların ve kuşatmaların kaldırılması ve oradaki Filistin halkına yardımların en süratli, hızlı şekilde ulaşması ve yıkılan, yakılan bütün Gazze'nin yeniden imarıdır.
     Türkiye, bu arzularla elinden gelen bütün çalışmaları yapmaya çalışacaktır. Türk halkı Gazze'de olup bitenleri yediden yetmişe adeta ayaklanarak telin etmiştir. Ve onun temsilcisi olarak da tabii başta hükümet olmak üzere, bütün bizler de hep beraber bu olup bitenlerin bir an önce durması için elimizden gelen bütün gayretleri gösterdik ve göstermeye de devam edeceğiz.
     Bugün Sayın Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bütün bunları çok geniş bir şekilde görüşmekten büyük bir memnuniyet duydum ve bundan sonra da yine çok yakın istişare içerisinde bütün bu çalışmalarımızı kararlı bir şekilde devam ettireceğiz.
     Tabii, Türkiye'nin insani yardımları da nasıl Gazze'deki olaylar devam ederken başladı ve devam ediyorsa Türkiye bundan sonra da süratli ve yoğun bir şekilde Filistinli kardeşlerinin yanında olacaktır.''
     Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini, ''Tekrar kendilerine ''hoş geldiniz'' diyorum ve kendilerine kolaylık diliyorum, başarılar diliyorum, Filistin davasının selamete çıkması, kanın durması ve Filistin devletinin kurulup bütün dünya tarafından tanınması yönündeki gayretleri için...'' diye tamamladı.

TOPTAN: SÜRECE HAMAS'IN DA DAHİL EDİLMESİ GEREKİR

     TBMM Başkanı Köksal Toptan, Filistin ile İsrail arasında kalıcı barışın önemine işaret ederek, ''Bu sürece Hamas'ın da dahil edilmesi ve siyasi sorumluluğa Hamas'ın katılması gerekir. Bu yapılmadığı takdirde, bölgedeki radikal unsurların güç kazanacağı endişesindeyiz'' dedi.
     Filistin Devlet Bakanı Mahmut Abbas, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret etti. Toptan, görüşmede yaptığı konuşmada, Abbas'ın 13 Kasım 2007'de TBMM'de yaptığı konuşmaya işaret etti. ''Hala zihinlerimizde olan çok güzel bir konuşma yapmıştınız'' diyen Toptan, Abbas'ın konuşmasında ''önlerinde müstesna fırsatların olduğunu'' belirterek, ''bu fırsatlar değerlendirilmezse barış ve itidal yanlıları kazanmazsa savaş ve şiddet yanlıları kazanır'' dediğini hatırlattı. Toptan, ''Üzülerek ifade etmek gerekirse siz haklı çıktınız. İsrail'in Gazze'ye saldırısıyla başlayan süreçte dünya, bir insanlık dramına şahitlik etmiştir'' dedi.
     Bölgede, geçici ateşkes olmakla birlikte henüz kalıcı bir ateşkesin sağlanamadığına dikkati çeken Toptan, 14 Ocakta İstanbul'da İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Parlamentolararası İcra Komitesi toplantısına Filistin Meclisi temsilcilerinin de katılarak bilgi verdiğini söyledi. Yayınlanan deklarasyonda, ateşkesin sağlanması, arkasından ablukanın kaldırılması, Gazze'ye insani yardım sürecinin hemen başlatılması dileklerine yer verildiğini belirten Toptan, şöyle konuştu:
     ''Bunu gerçekleştirmek için dünyada yoğun gayretler var. Bunlar inşallah sonuç verecektir. Elbette kalıcı barışın tesisi için İsrail-Filistin-Arap dünyası arasındaki sorunların çözüme kavuşturulması gerekir. Ama Arapların kendi arasında, Filistin'in kendi içindeki sorunları da öncelikle çözmesi gerekir. Zannediyorum sizin de zaman zaman vurguladığınız gibi bu sürece Hamas'ın da dahil edilmesi ve siyasi sorumluluğa Hamas'ın katılması gerekir şüphesiz... Yoksa bu yapılmadığı takdirde, bölgedeki radikal unsurların güç kazanacağı endişesindeyiz.
     13 Kasım 2007'de bizim Meclisimizde yaptığınız konuşmada da vurguladığınız gibi bölgeye demokrasinin getirilmesi, bu gayretlerin sonucunda varılması gereken çok önemli bir hedeftir. Onun için TBMM olarak biz üzerimize düşen her görevi yerine getirmeye hazırız. Kalıcı bir barış sağlansın, huzur tesis edilsin, İsrail ve Filistin, 1976 sınırları içinde varlıklarını sürdürsünler ve insanlar artık acı çekmesin istiyoruz.''

ABBAS: BİRLİK HÜKÜMETİNİN KURULMASINI İSTİYORUZ

     Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin'de kuşatmaya neden olmayacak ulusal birlik hükümetinin kurulmasını istediklerini belirtti.
     TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret eden Abbas, yaptığı konuşmada, ikinci kez dost ve kardeş Türkiye'de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türkiye'yi ziyaretinde, kendi kardeşleri ve ailesiyle konuştuğunu hissettiğini anlatan Abbas, ''Sanki iç meselemizi kendi aramızda konuşur gibi oluyoruz. Biz Türk kardeşlerimizin Filistin meselesine yoğun, önemli ve tarihi ilgisini biliyoruz. Bu yüzden biz bu hedefe ulaşmak için sürekli görüşmeler yapıyoruz; gerek Türkiye, gerek Filistin ve gerekse de değişik yerlerde...'' dedi.
     Gazze'de yaşanan trajediyi, ''milli ve ulusal bir trajedi'' olarak nitelendiren Abbas, şöyle konuştu:
     ''Gazze'deki binaların yüzde 15'i tahrip edilmiştir. Bu günlerde Gazze'de bin 300 şehit verildi, 5 binin üzerinde yaralı ve 90 binin üzerinde evsiz var. Gazze'de Filistin halkına yapılanlar ancak suç kategorisinde sayılabilir. Bunun için biz, yaşanan trajedi karşısında bütün dünyayı davet ediyoruz ki elinden geldiği kadarıyla insani yardımları bir an önce başlatsın. Çünkü orada Filistin halkı sıkıntı yaşamaktadır. Yeniden imar çalışmalarını üstlenip, bunu ne kadar hızlı yapabilirsek insanlar için iyi olacaktır. Daha sonra hızla uzlaşı sürecinin başlatılması gerekir. Filistinli kardeşler arasında uzlaşının sağlanması gerekir ve ardından kuşatmayı getirmeyecek - çünkü biz artık kuşatmalardan usandık - bir ulusal birlik hükümetin kurulması gerekir ki bu hükümet bizi seçimlere götürsün. O yüzden bu gayretlerin başarıya ulaşması için elimizden geleni yapıyoruz. Kardeş ülke olarak sizin de elinizden geleni yaptığınızı biliyorum.''
     Abbas, daha önce söylediği ''barış gerçekleşmezse savaş olur'' sözünü hatırlatarak, bunu istemediklerini vurguladı. Kuveyt'te yapılan Arap Zirvesi'nde de bunu söylediklerini kaydeden Abbas, ''Bunun için 3 seçeneğimiz var; birinci seçenek savaşsız ve barışsız durumun tekrar dönmesi söz konusu ki biz bunu istemeyiz. İkinci seçenek savaş ki bunu daha önce farklı şekilde yaşadık. Bütün dünyaya, insanlığa bir sonuç getirmiyor. Demek ki barış gerekiyor. Üçüncü seçenek de barış ama uluslararası meşruiyet temellerine dayalı bir barış...'' dedi.
     Bütün dünyanın; Arap ve Müslüman halkların geliştirdiği ve 2002'de ilan edilen Arap Birliği İnisiyatifi'ni unutmuş gibi davrandığını belirten Abbas, bu barış planının uluslararası basın kuruluşlarına dağıtıldığını, İsrail medyasında da yayımlandığını söyledi. Bu barış planının hala geçerliliğini sürdürmekte olduğunu, kalıcı ve adaletli barışın tesisi için en uygun temeli teşkil ettiğini ifade etti.



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,051 µs