En Sıcak Konular

SİGORTA BORÇLARI ''ÇOK ZOR DURUM'' HALİNDE TAKSİTLENDİRİLECEK

7 Şubat 2009 12:17 tsi
SİGORTA BORÇLARI ''ÇOK ZOR DURUM'' HALİNDE TAKSİTLENDİRİLECEK Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu, borç aslı, gecikme cezası ve zammı toplamı 2 milyon TL'ye kadar olan borçların tecil ve taksitlendirilmesinde il müdürlüklerini yetkili kıldı.

ANKARA - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu, borç aslı, gecikme cezası ve zammı toplamı 2 milyon TL'ye kadar olan borçların tecil ve taksitlendirilmesinde il müdürlüklerini yetkili kıldı.
     Sigorta borçlarının tecil, taksitlendirme yetkileri ile usul ve esasları bir genelgeyle düzenlendi.
     Genelgeye göre, sosyal güvenlik merkezlerince takip edilen kurum alacaklarının tecil ve taksitlendirilmesinde Sosyal Güvenlik İl Müdürü yetkili olacak.
     Sosyal Güvenlik İl Müdürleri, tecil ve taksitlendirme yetkilerini il müdür yardımcılarına veya merkez müdürlerine devredemeyecek ancak görevde bulunmamaları halinde bu yetki vekilleri tarafından kullanılabilecek.
     Tecil ve taksitlendirme işlemlerinde, borç türleri (sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası vb.) ayrı ayrı değerlendirilecek ve 2 milyon TL'lik sınır her bir borç türü için geçerli olacak.
     Başvurular Tecil ve Taksitlendirme Talep Formu ile iş yerlerinin işlem gördüğü Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezine yapılacak.
     Talep formu ile birlikte borçlularca, ''çok zor durum'' halinin tespitine ilişkin Mali Durum Bildirim Formu veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Yeminli Mali Müşavirlerce Düzenlenen Çok Zor Durum Halinin Tespitine İlişkin Rapor ya da halka açık olan şirketlerin Sermaye Piyasası Kurulu'na verdikleri en son bilançonun verilmesi gerekecek.
     Tecil ve taksitlendirme işlemlerinde borçlunun ''çok zor durum'' halinin tespitinde, ''Kasa+Banka+Kısa Vadeli Alacaklar/Kısa Vadeli Borçlar'' formülü sonucu bulunacak oranın ''2'' ve altında olması halinde, bu durum borçlu açısından ''çok zor durum'' hali olarak kabul edilecek.
     Tecil ve taksitlendirme talebinde bulunan borçlunun ''çok zor durum'' halinin incelemesi sonucu bulunan rasyo değerine göre tecil ve taksitlendirmeye konu borçlar azami 30 veya 36 aya kadar taksitlendirilebilecek.
     Rasyonun, ''1,5'' ve altında olması durumunda tecil ve taksitlendirme işlemi azami 36 aya kadar, ''1,51'' ila ''2'' aralığında olması halinde tecil ve taksitlendirme işleminin azami 30 aya kadar eşit taksitler halinde ödenmesini sağlayacak ödeme planı düzenlenebilecek.
     Yapılacak hesaplama sonucu bulunacak rasyonun ''2,01'' ve üzerinde olması halinde ise, borçluların tecil ve taksitlendirme talepleri reddedilecek.
     Borçların tecil ve taksitlendirilmesinde borcun eşit taksitlerle ödenmesi esas olacak. Ancak borçlularca kademeli ödeme planında ısrar edilmesi ve ünitece borçlunun taksitlerini eşit olarak ödeyemeyecek durumda olduğuna kanaat getirilmesi halinde, en fazla ilk altı taksit, eşit taksitlere bölünmüş ödeme planındaki taksit tutarının yüzde 50'sinden az olmamak kaydıyla kademeli olarak tecil ve taksitlendirilebilecek.
     Borçluların, 36 ayı aşan ya da talepte bulunulan borç türüne ilişkin borcun, sadece icraya intikal eden kısmının tecil ve taksitlendirilmesi gibi talepleri kabul edilmeyecek.

Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,879 µs