En Sıcak Konular

ABD'DE DEV TEŞVİK PAKET ÜZERİNDE UZLAŞMA

7 Şubat 2009 07:19 tsi
ABD'DE DEV TEŞVİK PAKET ÜZERİNDE UZLAŞMA ABD'de Demokrat Başkan Barack Obama'nın ekonomik krize karşı uygulanmasının şart olduğunu vurguladığı dev teşvik planına ilişkin yasa tasarısı konusunda, Senatoda Demokrat çoğunlukla ılımlı Cumhuriyetçiler arasında anlaşma sağlandı.

WASHINGTON - ABD'de Demokrat Başkan Barack Obama'nın ekonomik krize karşı uygulanmasının şart olduğunu vurguladığı dev teşvik planına ilişkin yasa tasarısı konusunda, Senatoda Demokrat çoğunlukla ılımlı Cumhuriyetçiler arasında anlaşma sağlandı.
     Obama'nın desteklediği ve 819 milyar dolar büyüklüğünde olduğu belirtilen paket, geçen günlerde Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisinde Demokratların oylarıyla kabul edilmişti. Daha sonra tasarının daha da genişletilmiş 937 milyar dolarlık versiyonu, Kongrenin üst kanadı Senatoya sunuldu. Ancak Senatodaki Cumhuriyetçiler, tasarıya, yeni iş imkanları sağlamayacağı ve devletin borcunu artırmaktan başka ise yaramayacağı gerekçesiyle sert muhalefet ediyordu.
     Tasarının uzun tartışmalarla engellenmeden geçmesi için 100 üyeli Senatoda 60 oy gerekiyor. Demokratların ise, halen Senatoda Cumhuriyetçiler önünde 41'e karşı 58 sandalyelik üstünlüğü bulunuyor.
     Demokratların eksik birkaç oyunun Cumhuriyetçilerce tamamlanması için son iki gündür yoğun temaslar yürütülüyordu. Sonunda Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin ılımlı senatörlerinin yaptığı toplantıların ardından uzlaşma sağlandığı ve 3 Cumhuriyetçi senatörün Demokratlarla oy kullanmayı kabul ettiği açıklandı. Bu uzlaşmayla Demokratların 60 sayısını bulması veya aşması bekleniyor.
     Anlaşmaya varmak için, Cumhuriyetçi senatörlere taviz olarak 937 milyar dolarlık paketin miktarının, 100 milyar dolardan fazla azaltıldığı belirtildi. Bazı yetkililer, Senatodaki yeni paketin değerinin 780 milyar dolar olduğunu söylerken, bazıları da 827 milyar dolar rakamını telaffuz etti.
     Bu gelişmenin ardından tasarının Senatoda gelecek iki-üç gün içinde oylanması bekleniyor.
     Teşvik paketi, anahatlarıyla, devletin yapması öngörülen ve istihdam yaratması umulan büyük altyapı harcamalarıyla bazı vergi indirimleri ve kesintilerinden oluşuyor.

Bu haber 273 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,805 µs