En Sıcak Konular

TOPTAN: ANAYASA YAPIMCISI BİR MECLİS KURULMALI

7 Şubat 2009 07:12 tsi
TOPTAN: ANAYASA YAPIMCISI BİR MECLİS KURULMALI TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap verecek bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu belirterek, anayasa yapımcısı bir Meclisin kurulabileceğini söyledi.

ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap verecek bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu belirterek, anayasa yapımcısı bir Meclisin kurulabileceğini söyledi.
     Toptan, Samanyolu televizyonunda yayınlanan Özel Gündem programına katılarak, gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı.
     Toptan, parti kapatma davalarına ilişkin soruya ''Demokratik bir ülkede siyasi partileri, halk kurar ve halk kapatır. Halk oyunu o siyasi partinin arkasına koymazsa o parti ayakta kalamaz, tabelasını indirmek zorunda kalır. Türkiye bunun çok örneklerini görmüştür. İktidara getirdiği partileri aşağıya indirmiştir. O nedenle doğal sürece işi bırakmak gerekir'' karşılığını verdi.
     Yeni bir anayasa yapılması veya anayasa değişikliği konusunda kendisinin bir çalışması bulunmadığını belirten Toptan, yerel seçimlerden sonra anayasa değişikliği konusunda uzlaşma komisyonu kurulması girişiminde bulunacağını bildirdi.
     Toptan, ''Bana göre Türkiye bir anayasa yapımcısı bir meclis kurmalı, bu Meclisin dışında. 1-2 yıl süre verilerek, modern bir anayasa hazırlanmalı ve referanduma sunulmalı. Herkesin 'benim' diyebileceği bir anayasaya kavuşulmalı'' diye konuştu.
     Anayasa yapımcısı meclisin 50'si ilgili sivil toplum, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile 100'ü seçilmiş milletvekillerinden olmak üzere 150 kişiden oluşabileceğini kaydeden Toptan sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Onlar yepyeni bir anayasa yaparlar. Bunu, anayasa değişikliğinden daha kolay görüyorum. 1982 Anayasasının maddelerinin hepsi bile değişse 1982 Anayasası olmasında takılıp kalırız. Yeni anayasa, 2010 veya 2012 Anayasası olur.''

"BİZİM TAVRIMIZ POLİTİK DEĞİL İNSANİDİR"

     TBMM Başkanı Toptan, Davos'ta yaşanan gelişmelerle ilgili ''Heyecanlandım... Hüznü, heyecanı belki beraber yaşadık. Sayın Başbakana reva görülen muameleyi, kendimde hissettim. O beni kızdırdı, nasıl olabiliyor'' dedi.
     Toptan sözlerine şöyle devam etti: ''Ama tabi karşı atakta, bütün milletimiz gibi beni de heyecanlandırdı. 'Oh' dedirtti, rahatlattı. Burada aslında olay sadece bizim olayımız değil. Herkes gibi bizim olayımız. Burada Türkiye'nin kendine yaraşır, yakışır bir şey yapması gerekirdi; onu yaptı. Biz mazlumlara kucak açmış bir milletiz. Bu bizim genetik özelliğimiz. Tarihimize baktığınızda hep yardıma koşmuşuz. Bir Allahın kulu çıkıp da Gazze'de öldürülen 431 çocuğun öldürülme gerekçesini söylesin.
     Sayın Peres, 'O yerlerde (o yerlerin arasında okul ve hastane de var) yaşayanlara haber gönderdik, çıkın boşaltın dedik çıkmadılar bombaladık' diyor. Evet o yerlerde, o çocukların oldukları biline biline bombaladılar. Var mı böyle bir şey... Bunu kim savunabilir, gerekçesi ne olabilir? Türkiye'nin isyanı bunadır. Türkiye'nin bu karşı duruş tavrını, oraya buraya çekme hakkı olmamalıdır.''
     Türkiye'nin Davos'taki duruşunun faturasının gelip gelmeyeceğinin de tartışıldığına dikkati çeken Toptan, ''Büyük devletler, büyük milletler risksiz büyüyemez. Böyle bir tavır Türkiye'yi daha da yüceltmiş midir, güçlü, imajlı hale mi getirmiştir? Karşınıza sorun çıkabilir ama bizim karşı duruşumuz kucaktaki 1 yaşındaki yavruya görülen muameledir. Bizim tavrımız politik değil insanidir. Türkiye'nin buradaki duruşunu, tavrını kimsenin politik amaçlı yorumlaması, senaryo kurması doğru değildir. Biz kendimize, tarihimize şanımıza yakışanı yaptık. Zarar göreceğimiz kanaatinde de değilim. Büyük devlet olmanın zorluğu vardır bazı şeyleri mutlaka yapmak zorundadır. Bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Bizim tavrımız insanidir, siyasi değildir. Ama çözüm siyasidir. O noktada da Türkiye üzerine düşeni yapmaya çalışıyor'' diye konuştu.



Bu haber 261 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,146 µs