En Sıcak Konular

ABDÜLMUTTALİP TONÇER'İN ÇAPRAZ SORGUSU TAMAMLANDI

6 Şubat 2009 21:00 tsi
ABDÜLMUTTALİP TONÇER'İN ÇAPRAZ SORGUSU TAMAMLANDI ''Ergenekon'' davasının 49. duruşmasında, tutuklu sanıklardan Abdülmuttalip Tonçer'in çapraz sorgusu tamamlandı. ''Ergenekon'' davasının bir sonraki duruşması, 9 Şubat Pazartesi günü yapılacak.

İSTANBUL - ''Ergenekon'' davasının 49. duruşmasında, tutuklu sanıklardan Abdülmuttalip Tonçer'in çapraz sorgusu tamamlandı.
     İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın bugünkü duruşmasında, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, sanık Tonçer'e, 22 Şubat 2008'de Hayrettin Ertekin'in bürosunda ve kendisinin de çalıştığı atölyede arama yapıldığı sırada nerede olduğunu sordu.
     Tonçer, arama başladığı sırada Mardin'de olduğunu, telefonla aranması üzerine İstanbul'a geldiğini belirterek, geldiğinde kendi çalıştığı atölyenin arandığını belirtti.
     ''Atölyede Ertekin'e ait buzdolabı ya da başka malzeme olup olmadığı'' sorusuna, ''Evet, buzdolabı vardı'' yanıtını veren Tonçer, ''Bursa'ya ne amaçla gittiği'' sorulunca da eşinin bir akrabasını ziyaret amacıyla gittiğini söyledi.
     Savcı Pekgüzel'in, ''Birçok telefon görüşmende, 'Bunları telefonda görüşmeyelim, buraya gel konuşalım' diyorsun'' sözleri üzerine Tonçer, bu sözleri çoğunlukla Ahmet Kütük'e söylediğini ifade ederek, ''O adamı almak istedim. Devletime teslim etmek istedim. Bir türlü yanıma gelmedi'' diye konuştu.
     Savcının, ''Telefon görüşmelerinde senden emanet ve mühimmat isteyen kişiler var'' demesi üzerine de Tonçer, o sözleri söyleyen kişinin de yine Ahmet Kütük olduğunu belirterek, ''Onlar, sadece onun beyanlarıdır'' dedi.
     Tonçer, savcının, ''kendisini arayan bir kişinin, dövüldüğünü söyleyerek gereğinin yapılmasını istediğini'' hatırlatması üzerine de o kişinin arkadaşı olduğunu söyledi. Tonçer, ''Bana, 'senin tanıdığın vardır' dedi. 'Tamam, polis arkadaşlarım var, yardımcı olurum' dedim'' şeklinde konuştu.
     Savcı Pekgüzel'in, ''İfadenin alınması sırasında hiç savcıyla baş başa kaldığın oldu mu?'' sorusunu Tonçer, şöyle yanıtladı:
     ''Evet efendim, hem de birçok sefer kaldık. Savcı Zekeriya Öz'le birlikte, benimle itirafçılığımla ilgili konuştunuz. O bölgelerde görev yaptığınızı, sizin de bölgeyi tanıdığınızı söylediniz. Silahlı Kuvvetler'le görev yaptığımı bildiğinizi söylediniz. 'Ancak o olaylarda faili meçhuller oluyor, kanunsuz işler oluyor. Bu konuda yardımcı olabilir misin?' dediniz. 'Hayır, ben bunu kabul etmiyorum' dedim. Sonra da mahkemeye gönderdiniz.''
     Savcı Nihat Taşkın da Tonçer'e, ''örgütün içinde bulunduğu dönemde, Doğu Perinçek ve Ferit İlsever'in PKK'yla görüşmeye gelip gelmediğini'' sordu.
     Bu soruya, ''Hayır'' yanıtını veren Tonçer'e savcının ''Örgüt içinde bu kişiler nasıl konuşulurdu?'' sorusunu yöneltmesi üzerine Perinçek'in avukatı, ''Bunun davayla alakası yok. Burada PKK mı yargılanıyor, Ergenekon mu?'' diyerek itiraz etti.
     Tutuklu sanık Doğu Perinçek de Tonçer'e, ''PKK'nın silahları nereden sağladığı'' sorusunu yöneltti.
     Tonçer, 1990'da Irak'a ABD operasyonu sonucu Saddam'ın sınır karakollarındaki askerlerin kaçtığını belirterek, ''1990'da Çukurca'daydım. PKK, 1 milyon adet silaha el koydu. O dönemde Kuzey Irak'ta askerler küçük silahlarını alıp kaçtılar. Bütün büyük silahlar PKK'nın eline geçti. Bütün büyük mühimmat PKK'nın elindedir. Böylece 10-15 yıllık daha mermisi, cephanesi vardır'' diye konuştu.
     Perinçek'in, ''TSK'dan PKK'ya silah gitti mi?'' sorusuna Tonçer, ''TSK, hiçbir zaman bu tip şeylere girmez. Bırakın silahı, ilişki bile kurmaz'' yanıtını verdi.
     Tonçer, Perinçek'in, 'Cizre halkı Perinçek'i sever mi? sorusunu da ''Şu şekilde sever, milliyetçi olduğu için, ki bu PKK'nın işine yaramaz'' diye yanıtladı.
     İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki bölümüne, tutuklu sanıklardan Veli Küçük de katıldı.

''ERGENEKON'' DURUŞMASI, 9 ŞUBAT PAZARTESİ GÜNÜNE ERTELENDİ

     ''Ergenekon'' davasının bir sonraki duruşması, 9 Şubat Pazartesi günü yapılacak.
     İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün 49'uncusu görülen duruşmada verilen aranın ardından, Başkan Köksal Şengün, Mahkeme Heyetinin kararlarını açıkladı.
     Mahkemenin, 5 Şubat Salı günkü duruşmada ''Ergenekon Şeması'' adı verilen şemaya ilişkin aldığı kararda iddia edildiği gibi sanıklara yönelik mukayese teşkil edebilecek ya da aşağılayıcı hiçbir beyan bulunmadığını belirten Mahkeme Heyeti, mahkemenin, kişiler arasında kesinlikle hiçbir konuda ayrım yapmasının söz konusu olamayacağını belirtti.
     Mahkeme Heyeti, bu nedenle kararın geri alınması yönündeki taleplerin reddine hükmetti.
     Vedat Yenerer'e ait tüfeğe ilişkin Adli Tıp Kurumunca saptanan bulgular ile soruşturma aşamasında yapılan kriminal incelemede elde edilen bulgular arasında farklılık bulunduğunu kaydeden Mahkeme Heyeti, bu nedenle silahın Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesine gönderilerek açıklayıcı rapor alınmasına karar verdi.
     Mahkeme Heyeti, MİT tarafından gönderilen 6 adet DVD'nin gerekli açılımının yapılarak, Tuncay Güney ile ilgili mülakat dışında herhangi bir beyanı içeren konu bulunup bulunmadığının incelenmesi için, Üye Hakim Hüsnü Çalmuk'un naip hakim olarak tayinini kararlaştırarak, Doğu Perinçek'in bu DVD'lere ilişkin talebinin daha sonra karara bağlanmasına hükmetti.
     Kemal Kerinçsiz ve avukatı Tolga Akalın'ın taleplerini reddeden Mahkeme Heyeti, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını kararlaştırarak, duruşmayı 9 Şubat Pazartesi günü saat 09.30'a erteledi.



Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,748 µs