En Sıcak Konular

ÇİMEN: NABUCCO PROJESİ'NİN GERÇEKLEŞMESİNİ TÜRKİYE'NİN YARARINA GÖRÜYORUZ

6 Şubat 2009 17:56 tsi
ÇİMEN: NABUCCO PROJESİ'NİN GERÇEKLEŞMESİNİ TÜRKİYE'NİN YARARINA GÖRÜYORUZ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Selahattin Çimen, Avrupa Birliği'nin (AB) arz güvenliği açısından önem taşıyan bir projenin büyük kısmının Türkiye'den geçmesinin Türkiye için başlı başına bir kazanç olduğunu söyledi.

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Selahattin Çimen, Avrupa Birliği'nin (AB) arz güvenliği açısından önem taşıyan bir projenin büyük kısmının Türkiye'den geçmesinin Türkiye için başlı başına bir kazanç olduğunu ifade ederek, ''Nabucco Projesi'nin gerçekleşmesini, hem Türkiye'nin kendi ihtiyaçları hem de bölge ülkeleri açısından Türkiye'nin yararına görüyoruz'' dedi.
     Türkiye Genç İşadamları Derneği Ankara Şubesi'nin konuğu olan Çimen, enerji sektöründe yapılanlara ilişkin bilgi verdi ve işadamlarının sorularını yanıtladı.
     Son dönemde Türkiye'de enerji alanında çok önemli projeler, politikalar uygulamaya geçirdiklerini ifade eden Çimen, son 6 yılda Türkiye'de enerji alanında önemli bir trend yakalandığını belirtti.
     Önceden Türkiye'de kamunun tekelinde olan bir enerji piyasası bulunduğunu kaydeden Çimen, ''Özellikle son 6-7 yıldır kamu sektörünün temel oyuncu olmadığı liberal bir sistemde enerji sektörünü yeniden yapılandıran bir programı uyguladık. Bu anlamda gerçekten önemli mesafe katedildi. Bu mesafeyi küçümsememek lazım'' diye konuştu.
     Türkiye'nin enerji arz güvenliğini ithalata bağımlılığın doğuracağı riskler üzerinde odakladıklarını belirten Çimen, tamamen bağımlı bir ortamda da iyi bir yönetimle arz güvenliğini sağlamanın mümkün olduğunu, enerjisini kendi imkanlarıyla karşılayan ülkelerin de güvenlik sorunu yaşadığını anlattı.
     Yerli kaynakları ekonomik parametrelerle değerlendirmek ve küresel rekabet ortamında maliyeti de dikkate almak zorunda olduklarını ifade eden Çimen, şunları kaydetti:
     ''Son dönemde Türkiye'de yerli enerji kaynaklarını geliştirmeye ve ekonomiye kazandırmaya büyük öncelik verdik. Bunu, ne pahasına olursa olsun diye değil, ekonomik parametrelere öncelik vererek yaptık. Türkiye'nin hidrolik, kömür, güneş, rüzgar ve jeotermal enerjisinde büyük bir potansiyeli var. Ama bu potansiyeli yeterince değerlendirmiyoruz.''
     Çimen, Türkiye'de petrol ve doğal gaz olduğuna ilişkin zaman zaman spekülasyonlar yapıldığına işaret ederek, bu spekülasyonlara son vermek için petrol ve doğal gaz aramalarına önceki dönemlere oranla büyük önem verdiklerini vurguladı.
     Önceleri petrol ve doğal gaz aramalarına yıllık 70-100 milyon dolar arasında kaynak ayrıldığını ifade eden Çimen, bu alanda 2002'de 70 milyon dolar olan rakamı 2003'te 140 milyon, 2004'te 280 milyon, 2005'te 360 milyon dolara çıkardıklarının altını çizdi. Çimen, ''Son 6-7 yılda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) petrol ve doğal gaz aramalarına ayırdığı ve gerçekleştirdiği bütçe 4,5 milyar dolar'' dedi.
     ''Karadeniz'de ve Trakya açıklarında son yıllarda yapılan arama çalışmalarının semeresini almaya yaklaştık'' diyen Çimen, bu yılın ikinci yarısında, sismik çalışmaları biten ve potansiyel olan yerlerde derin sismik çalışmalara başlanacağını bildirdi. Çimen, ''Buralardan çok ümitliyiz. Yapılan çalışmaların sonuçlarını da 3-5 yıl içinde almayı düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.
     Türkiye'nin konumu itibariyle ''çok kritik'' bir bölgede yer aldığını belirten Çimen, şöyle konuştu:
     ''Dünyanın ispatlanmış doğal gaz ve petrol rezervlerinin yüzde 70'i Türkiye'nin bulunduğu bölgede yer alıyor. Bu kaynakların pazarları da Türkiye'nin batısında bulunuyor. Petrol ve doğal gaz dünyanın bağımlı olduğu enerji kaynakları. Bunlar 15-20 yıllık süreçte dünya için önemini koruyan enerji kaynakları olacak. Türkiye, pazar güvenliği yaşayan kaynak ülkelerle arz güvenliği sorunu yaşayan ülkeler arasında bir köprü konumuna sahip.''
     Türkiye'nin, konumunun gerektirdiği önemli projeleri hayata geçirdiğini ve bu yöndeki çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Çimen, Nabucco Projesi'nin de bunlardan biri olduğunu kaydetti.
     Nabucco'nun Türkiye'nin doğusundaki doğal gaz kaynaklarını orta ve kuzey Avrupa'ya taşınmasında önemli bir proje olduğunu belirten Çimen, ''Türkiye, bölgede enerji merkezi olma hedefine hizmet edecek projeleri hayata geçirmeye devam edecek'' dedi.
     Projenin hayata geçirilmesi için hükümetlerarası anlaşma taslağı üzerinde taraf ülkelerin ortak müzakerelerinin sürdüğünü ifade eden Çimen, son şekli verildikten sonra hükümetlerarası anlaşmanın imzalanacağını, bunun da büyük bir ihtimalle Türkiye'de düzenlenecek bir toplantıda yapılacağını kaydetti.
     Selahattin Çimen, Nabucco hattıyla ilk etapta Azeri ve Türkmen gazlarının taşınmasının düşünüldüğünü, başlayış için buralardan gelecek gazın miktarının yeterli olması gerektiğini belirtti.
     Çimen, projeden Türkiye'nin kazancının ne olacağına ilişkin soru üzerine, ''Türkiye'nin buradan mutlaka bir transit geliri olacak. Ayrıca, AB'nin arz güvenliği açısından önemli bir projesinin büyük kısmının Türkiye'den geçmesi, bizim için başlı başına bir kazançtır. Hem Türkiye'nin kendi ihtiyaçları hem de bölge ülkeleri açısından Nabucco Projesi'nin gerçekleşmesini Türkiye'nin yararına görüyoruz'' diye konuştu.

Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,366 µs