En Sıcak Konular

BALCI: 2009'DA EKMEK FİYATLARI YÜZDE 9-14 ARASINDA ARTABİLİR

6 Şubat 2009 17:55 tsi
BALCI: 2009'DA EKMEK FİYATLARI YÜZDE 9-14 ARASINDA ARTABİLİR Türkiye Fırıncılar Federasyonu (TFF) Başkanı Halil İbrahim Balcı, dünyada yaşanılan küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle 2008 yılında dünyada ekmek fiyatlarındaki artışın yüzde 70-100 orasında artmasına karşın, bu artışın Türkiye'de yüzde 25 ile sınırlı

GAZİANTEP - Türkiye Fırıncılar Federasyonu (TFF) Başkanı Halil İbrahim Balcı, dünyada yaşanılan küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle 2008 yılında dünyada ekmek fiyatlarındaki artışın yüzde 70-100 orasında artmasına karşın, bu artışın Türkiye'de yüzde 25 ile sınırlı kaldığını söyledi.
     Başkan Balcı, Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası'nda düzenleniği basın toplantısında, 2008 yılında yaşanılan kuraklığın, özellikle hububat bakliyat üretimini olumsuz yönde etkilediğini, üretimin düştüğünü ve bu nedenle de dünya piyasalarında buğday fiyatındaki artışın, ekmek fiyatlarına yansıdığını ifade etti.
     Dünya genelinde ekmek fiyatlarının yüzde 100'lere varan oranlarda artmasına karşın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun yapmış olduğu girişimler soncunda, ekmek fiyatlarındaki fiyat artışının yüzde 25 düzeyinde kaldığını belirtti.
     Balcı, özelikle her yıl Aralık aylarında buğday fiyatlarında artış meydana gelmesine karşın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yaptığı stok nedeniyle buğday fiyatlarında aşırı bir artış olmadığına dikkat çekti.
     Türkiye'deki ekmek fiyatlarının, dünyadaki diğer ülkelere göre kıyaslandığında düşük olduğuna işaret eden Balcı, şu bilgileri verdi:
     ''2002 yılından 2007 yılına kadar olan süreçte, ekmek fiyatlarındaki artış, yüzde 10-14 arasında gerçekleşti. Ancak, dünya genelinde yaşanılan kuraklık ve buna bağlı olarak olarak buğday fiyatının artması, 2008 yılında tüm dünyayı olumsuz yönde etkiledi.
     Global krizin de etkisi ile dünya genelinde ekmekte fiyatlar aşırı şekilde arttı. Ancak, bu artış dünyanın bir çok ülkesine göre Türkiye'de daha düşük oranda yani yüzde 25 oranında gerçekleşti.
     Tabi ki bu oranın da yüksek olduğunu düşünüyoruz. 2009 yılında ekmek fiyatlarındaki artışın yüzde 9-14 arasında gerçekleşmesini bekliyoruz. Özellikle 2009 yılının ilk üç aylık döneminde de ekmek fiyatlarında ani bir yükselme beklemiyoruz.''

Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,946 µs