En Sıcak Konular

TÜRKİYE'DE 3 BİN 307 HIV VE AIDS VAKASI BULUNUYOR

6 Şubat 2009 14:36 tsi
TÜRKİYE'DE 3 BİN 307 HIV VE AIDS VAKASI BULUNUYOR Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı ve Salgın Hastalıklar Daire Başkanı Dr. Ercan Bal, Türkiye'de 31 Aralık 2008 itibarıyla 3 bin 307 HIV ve AIDS vakasının bulunduğunu bildirdi.

ANKARA - Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı ve Salgın Hastalıklar Daire Başkanı Dr. Ercan Bal, Türkiye'de 31 Aralık 2008 itibarıyla 3 bin 307 HIV ve AIDS vakasının bulunduğunu bildirdi.
     Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından hazırlanan ''Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğunda HIV ile Yaşamak: Sosyal Dışlanmanın İnsanlara Maliyeti'' adlı rapor, Swissotel'de düzenlenen toplantıda açıklandı.
     Toplantıya katılan Bal, Ulusal HIV/AIDS Programı ve 2008 sonu itibarıyla Türkiye'deki HIV ve AIDS rakamlarını açıkladığı sunumunda, Türkiye'de ilk AIDS tanısının 1985'de konulduğunu anımsattı.
     Türkiye'de dünya genelinde olduğu gibi AIDS ve HIV'li erkek hasta oranının yüksek olduğunu kaydeden Bal, hastalığın bulaşma nedenleri arasındaki en yüksek oranın ise yüzde 52 ile heteroseksüel cinsel ilişki olduğunu ifade etti.
     Bal, Türkiye'de 2007 rakamlarına geçen yıl 49 AIDS ve 401 HIV vakasının daha eklendiğini belirtti. 31 Aralık 2008 itibarıyla Türkiye'de toplam 3 bin 307 HIV ve AIDS vakasının bulunduğunu bildiren Bal, bunların 2 bin 674 HIV, 696 da AIDS vakası olduğunu söyledi.
     İlgili kamu ve özel kuruluşlarının katılımıyla kurulan 2007-2011 yıllarını içeren Ulusal AIDS/HIV programına da değinen Bal, planın hastalıktan korunma, gönüllü danışmanlık tanı ve tedavi, destekleyici ortam, izleme ve değerlendirme başlıklarını içerdiğini anlattı.
     UNDP Daimi Temsilci Yardımcısı Ulrika Richardson Golinski de yaptığı konuşmada, son bir kaç yılın raporlarına göre HIV/AIDS oranlarında dünya genelinde bir azalmanın bulunduğuna işaret etti. ''Bu iyi haber. Hastalık daha düşük hızlarda yayılıyor'' diyen Golinski, buna karşılık yeni enfekte sayısının reel artışı karşısında hala yapılacak çok iş bulunduğunu söyledi.
     Bazı ülkelerdeki azalışa rağmen, Çin, Endonezya, Mozambik, Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerde yeni enfeksiyon artışları bulunduğunu kaydeden Golinski, dünya genelinde her gün 7 bin 500 yeni enfeksiyonun ortaya çıktığını belirtti.
     Yeni enfekte hasta sayısının 2001'de 3 milyon, 2007'de ise 2,7 milyon olduğunu dile getiren Golinski, dünyada halen 33 milyon insanın HIV ile yaşadığını bildirdi.
     AIDS ve HIV'le mücadelenin sağlık boyutunun yanı sıra sosyal boyutuna dikkati çeken Golinski, ''Bu insanlar yüzdelerden ibaret değil, dışlanmadan insan gibi yaşamalarını sağlamak gerekiyor'' diye konuştu.
     UNDP Bölge Sorumlusu Dudley Tarlton da UNDP tarafından hazırlanan ''HIV/AIDS Bölge Raporu''yla ilgili bilgiler aktardığı sunumunda, hastalığın üçte ikisinin Afrika ülkelerinde görüldüğünü, Türkiye'de ise nüfusun yüzde 0.2'sinin HIV ile yaşadığını belirtti.
     Raporun Rusya, Gürcistan, Ukrayna, Özbekistan, Türkiye ve Estonya'yı kapsadığını ifade eden Tarlton, en önemli sonucunun bu bölgelerde hastalara yönelik yoğun oranda ''damgalama, dışlama ve baskı'' olduğunu kaydetti.

Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,987 µs