En Sıcak Konular

DURAK, ETİK KURULUNUN KARARI VE İPTALİ İSTEMİYLE MAHKEMEYE BAŞVURDU

6 Şubat 2009 11:14 tsi
DURAK, ETİK KURULUNUN KARARI VE İPTALİ İSTEMİYLE MAHKEMEYE BAŞVURDU Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın avukatı Umut Tamer Topuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kamu Görevlileri Etik Kurulunun Aytaç Durak ile ilgili ''etik olmayan'' bir karar verdiğini öne sürdü.

ADANA - Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Kamu Görevlileri Etik Kurulunca, eşi Fahriye Durak'a ait taşınmazı avantajlı bir duruma getiren imar planı değişikliğine ilişkin iş ve işlemlerle ilgili ''dürüstlük ve tarafsızlık'' ile ''çıkar çatışmasından kaçınma'' ilkelerine aykırı davrandığına ilişkin verilen kararla ilgili olarak avukatı aracılığıyla Adana Bölge İdare Mahkemesine başvuruda bulundu.
     Durak'ın avukatı Umut Tamer Topuz, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oktay Karakuş ile birlikte geldiği Adana nöbetçi Bölge İdare İdare Mahkemesine, Ankara nöbetçi İdare Mahkemesine gönderilmek üzere Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun 2008/97 dosya numaralı kararı ile Kamu Görevlileri Etik Kurulunun iptali istemiyle hazırladıkları dava dilekçesini verdi.
     Topuz, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Kamu Görevlileri Etik Kurulunun Aytaç Durak ile ilgili ''etik olmayan'' bir karar verdiğini öne sürdü.
     Bu kararın iptali amacıyla mahkemeye 5 sayfadan oluşan dilekçe sunduklarını belirten Topuz, aynı zamanda Durak'ın manevi şahsiyeti zarar gördüğü gerekçesiyle 1 TL'lik sembolik tazminat davası açtıklarını ifade etti.
     Topuz, Kamu Görevlileri Etik Kurulunun kuruluş kanununda Anayasa'ya aykırılıklar bulunduğunu iddia ederek, ''bu aykırılıkları da verdiğimiz aynı dilekçede belirttik ve Etik Kurulu'nun iptal edilmesini talep ettik'' dedi.
     Topuz, şöyle konuştu:
     ''Etik Kurulun, bir yargı organı gibi davranarak, savunma ve deliller alarak yargıya müdahale ettiği kanısına vardık. Bilindiği gibi Etik Kurulu kararları Resmi Gazete'de de yer alıyor. Bunun da bir nevi mahkemeler üzerinde etki teşkil edeceği yönünde görüşlerimiz var. Dilekçemizde bunu da belirttik. Ankara Bölge İdare Mahkemesi gerekçelerimizi uygun görürse, dosyayı bu kuruluş kanununun iptali için Anayasa Mahkemesine gönderecek.''
     Kamu Görevlileri Etik Kurulunun, 2005 yılından bu yana aktif olduğunu ve 265 konuyu incelediğini belirten Topuz, daha sonra şunları kaydetti:
     ''Etik Kurulu kurulduğu tarihten buyana sadece Başkan Durak ile ilgili bir karar vermiştir. Yani etik kurulunun bir işlevselliği yoktur. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak 1 Aralık 2008 tarihinde AK Parti'den istifa etmiş, Etik Kurulu ise 4 Aralıkta konuyla ilgili inceleme dilekçesini gündeme almıştır. Bu açıdan baktığınız zaman burada bir iyi niyet olmadığı anlaşılıyor. Etik Kurulu kararı kesinlikle etik değil, hukuka da uygun değil. Tamamen siyasi gerekçelerle alınmış. Seçimler öncesinde yıpratmaya yönelik bir karar.''

Bu haber 282 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,921 µs