ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın resmi davetlisi olarak Türk Hava Yollarına ait özel uçakla saat 12.15'te Suudi Arabistan'a gitti.
Cumhurbaşkanı Gül'ü Esenboğa Havalimanı'ndan, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Ankara Valisi Kemal Önal ve öteki ilgililer uğurladı.
Havalimanından askeri törenle uğurlanan Gül'e, eşi Hayrünnisa Gül, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile iş adamları ve üst düzey görevliler de eşlik ediyor.
"BUGÜN GAZZE ÇOK FARKLI OLABİLİRDİ"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin'de 2006 yılında yapılan ve Hamas'ın kazandığı seçimin ardından Türkiye'nin Hamas'lı yetkililerle görüştüğünü, "Doğru yolun ne olduğunu, yanlış yola girilirse bunun sonucunun ne olacağını" açıklıkla konuştuğunu belirterek, "Eğer o zaman fırsat verilmiş olsaydı Türkiye'ye, belki bugün yaşananların hiçbiri yaşanmazdı. Belki bugün Gazze çok farklı olurdu" dedi.
Suudi Arabistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, "Türkiye Cumhuriyeti adına Suudi Arabistan'a özel bir hediye götürüp götürmeyeceğini ve umre ziyareti planlayıp planlamadığını" sorusuna, "Bu soruların cevabını ziyaretten sonra görürsünüz" karşılığını verdi.
Gül, "El Fetih ve Hamas arasındaki makasın karşılıklı açıklamalarla iyice açıldığının görüldüğünü söyleyerek, bu sorunun çözüleceğini düşünüp düşünmediği ve ziyaretinde bu yönde ne gibi mesajlar vereceği" sorusu üzerine şöyle dedi:
"Bölge meseleleri dediğimde bu konular işin içine giriyor. Filistinlilerin birliği ve beraberliği Filistin davası için elzem olan şeydir. Filistin iki tane ayrı devlet mi olacak? Bu Filistinliler için de Arap dünyası için de ayıp olan bir şeydir. Onun için bunların birleşmesi, birleşmek için muhakkak ki makul olan bir birleşme olacaktır. Ama çoğulculuğa hepsinin rıza göstermesi gerekir."
Gazze'de kalıcı ateşkes sağlanması için çabaların sürdüğü, ancak bölgedeki ateşkesin halen kırılgan olduğu ve ablukanın kalkmadığı hatırlatılarak, "Sizin bu konuda bir endişeniz var mı?" sorusuna karşılık "Tabii ki endişemiz var" diyen Gül, Filistin davasına sadece İsrail ile Filistin arasındaki bir mesele olarak bakılamayacağını da vurguladı.
-MUSEVİ VATANDAŞLARIN DA HAKKI, HUKUKU VARDIR-
Gül, Davos'ta yaşanan gerginliğin ardından İsrail basınında yer alan, "İsrail'in Türkiye ile ilişkilerini, askeri ihaleler konusunu gözden geçirebileceğine ve Türkiye'deki Musevi vatandaşların endişeleri olduğu" yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:
"Türkiye'deki Musevi vatandaşlarımız sen, ben ne isek onlar da odur. Onlar da milletvekili, cumhurbaşkanı olabilir. Onların da bu ülkede hakkı, hukuku vardır. Dolayısıyla bu ülkede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan insanların hepsinin hakkı, hukuku birbirine eşittir. Dolayısıyla onlara karşı herhangi bir tavır söz konusu olamaz. İsrail ayrıdır Türkiye'deki Musevi vatandaşlarımız ayrıdır. İsrail'in Gazze'ye yönelik, Filistin'e yönelik politikaları tenkit edilmiştir. Sayın Başbakan'ın da yaptığı budur ki bunu da açıklamıştır. Bunları kesinlikle birbirinden ayırmak gerekir. Bunu herkesin bilmesi lazım.
Bütün vatandaşlarıma da buradan sesleniyorum; sakın böyle bir yanlış tavır içerisine kimse girmesin. Herkes birbirine eşittir, herkesin hak ve hukuku aynıdır bu ülkede. Onun için Musevi vatandaşlarımız, Hristiyan vatandaşlarımız hepsi bu ülkenin vatandaşlarıdır. Bizde belki onların oranları azdır ama başka ülkelerde çoktur. Onun için bizde Anayasamıza göre de biliyorsunuz vatandaşlık esastır. Bu konuda yanlış yapanlar olabilir, yanlış yapanlar her toplumda çıkar. O yanlış yapanları da herkesin ikaz etmesi gerekir."
Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin gelebileceği noktaya ilişkin soruya karşılık da Gül, "Spekülasyonlara fırsat vermemek gerekir" dedi.
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle