En Sıcak Konular

TİM: OCAK AYINDA İHRACAT % 27,91 DÜŞTÜ

2 Şubat 2009 17:57 tsi
TİM: OCAK AYINDA İHRACAT % 27,91 DÜŞTÜ Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin 2009 yılı Ocak ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 27,91 düşüşle 7 milyar 51 milyon 818 bin dolar oldu.

İSKENDERUN - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin 2009 yılı Ocak ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 27,91 düşüşle 7 milyar 51 milyon 818 bin dolar oldu.
     TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ocak ayı ihracat rakamlarını, Hatay'ın İskenderun ilçesinde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
     Büyükekşi'nin açıklamasına göre, Türkiye'nin 2009'un ilk ayındaki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 27,91 düşüşle 7 milyar 51 milyon 818 bin dolar oldu.
     Son bir yıllık ihracat ise ocak ayı itibariyle 124 milyar 768 milyon 977 bin dolarda kaldı.

 BÜYÜKEKŞİ: KRİZ GARANTİ FONU OLUŞTURULMALI

     Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bankaların reel sektöre güvenmediğini, 24 milyar TL nakit bulunmasına rağmen kredi veremediklerini savunarak, ''TİM olarak, kriz garanti fonu oluşturulmasını'' önerdiklerini bildirdi.
     TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ocak ayı ihracat rakamlarını açıkladığı Hatay'ın İskenderun ilçesinde düzenlediği basın toplantısındaki konuşmasında, piyasada büyük bir güven sıkıntısı yaşandığını söyledi.
     Bankaların reel sektöre güvenmediğini, dolayısıyla reel sektörün yeni kredi bulma konusunda büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden Büyükekşi, bunları kaydetti:
     ''Bizim bu noktada, güven bunalımını aşmak amacıyla, 1 milyar dolar sermayeli bir kriz garanti fonunun kurulması ve bu fonun 5 milyar dolara kadar kefalete imkan vermesi şeklinde bir önerimiz var. Bu fonun kaynağının 500 milyon dolarlık kısmını devlet hazine kağıdı olarak koyabilir. Bankacılık kesimi de 500 milyon dolarlık bir katkı sağlayabilir.''
     Büyükekşi, bu şekilde oluşturulacak bir fonun reel sektördeki güven bunalımının giderilmesinde büyük rol oynayabileceğini belirterek, ''Çünkü, bankaların kasalarında 24 milyar TL nakit bulunmasına rağmen kredi veremiyorlar. Eğer, bu fon hayata geçirilirse Eximbank'a gelemeyen firmalar da cesaretlenerek, kredi kanallarının açılması mümkün olacak'' diye konuştu.
     Büyükekşi, herkesin de yakından takip ettiği üzere kriz yüzünden istihdamın giderek daha da azaldığını, işsizliğin artmasının bir sosyal patlamaya dönmemesi için istihdamın teşviki ve korunması için acil tedbirler alınması gerektiğini savunarak, şöyle devam etti:
     ''Bizim bu noktada şöyle bir önerimiz var, biz kısa çalışma ödeneği yerine vergi ve SSK pirim borcu olmayan firmaların işçi çıkarmamak koşuluyla SSK ve muhtasarlarının yüzde 25'inin 2009 yılı için bir yıl süreyle işsizlik fonundan ödenmesini öneriyoruz.''
     TİM Başkanı Büyükekşi, konuşmasında, Merkez Bankası'nın politikalarını da yakından takip ettiklerini belirterek, ''Merkez Bankası peş peşe yaptığı ve gerekirse yapmaya devam edeceği faiz indirimleriyle hedefi 12'den vurmuştur'' dedi.

"2023 HEDEFİMİZDEN SAPMAMAMIZ GEREK"

     Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ''Türkiye'nin, dünyanın 17'inci, Avrupa'nın 6'ıncı büyük ekonomisi haline geldiğini'' belirterek, ''2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefimizden sapmamamız gerek'' dedi.
     Türkiye'nin 1994 ve 2001'deki krizden ihracatla çıktığını anımsatan Büyükekşi, ''Ama maalesef şimdi ihracatımız düşüyor. Türkiye güçlü bir ülke ve 333 milyar dolarlık ticaret hacmin ulaşmış durumda. Türkiye, dünyanın 17'inci, Avrupa'nın 6'ıncı büyük ekonomisi haline geldi. 2001'de sadece İstanbul, Bursa, İzmir ve Ankara 1 milyar dolar ihracat yaparken, 2008'de bu 12 ile çıktı. Türkiye, 2001'de sadece 5 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat yaparken, bu 2008'de 28 ülkeye çıktı. Eskiden sadece emek yoğun sektörde ihracat yaparken, ihracat kalemlerimiz de teknoloji ve otomotiv gibi alanlarla genişledi'' dedi.
     Büyükekşi, 2009'da ihracatta yüzde 17'lik bir düşüş öngördüklerini ancak, Türkiye'nin 2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefinden sapmaması gerektiği, bunun için de yeni pazarlar bulunmasının öncelikli koşul olduğunu, bu konuda Orta Doğu ve Afrika pazarlarının önemli potansiyel oluşturduğunu kaydetti.
     Türkiye'nin krize karşı gerekli önlemleri alması gerektiğine işaret eden Aymen, ''2009'da krizin ülkemizi etkileyip etkilemeyeceği değil, ne kadar derinden etkileyeceği, hangi sektörlerin krizden etkileneceğini belirleyerek bu sektörleri desteklemeliyiz'' diye konuştu.



Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,732 µs