En Sıcak Konular

ŞİMŞEK: ANLAŞMAZLIK GİDERİLİNCE IMF'Yİ ÇAĞIRIRIZ

2 Şubat 2009 11:14 tsi
ŞİMŞEK: ANLAŞMAZLIK GİDERİLİNCE IMF'Yİ ÇAĞIRIRIZ Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, aradaki anlaşmazlık konularının giderilmesinin ardından, hemen IMF'yi çağıracaklarını belirtti.

DAVOS/ANKARA - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, aradaki anlaşmazlık konularının giderilmesinin ardından, hemen IMF'yi çağıracaklarını belirterek, ''Ancak aynı konulardaki yaklaşımları devam ederse, doğrudan görüşmelere biraz daha geç başlarız'' dedi.
     Mehmet Şimşek, IMF görüşmeleri ve diğer ekonomik gelişmeler konusunda soruları yanıtlarken, ''IMF heyetini Şubat ayında çağırmamız halinde, ortak bir basın toplantısı düzenler, Niyet Mektubunu Fona göndeririz ve teorik olarak çalışmaları Şubat ayında tamamlayabiliriz'' dedi ve bunun, karşılıklı ortak anlaşmaya varılması durumunda olacağını söyledi.
     IMF programının, Türk özel sektörünün dış finansman ihtiyacına ilişkin tedirginliğini azaltmak açısından önemli olduğunun altını çizen Şimşek, zaten küresel kriz olmasaydı bile IMF ile daha önce bir ihtiyati Stand-By yapmayı planladıklarını hatırlattı.
     Fon ile yapılabilecek bir programın bazı imkanlar sağlaması gerektiğini belirten Bakan Şimşek, bu imkanlardan birinin dış finansman imkanı, diğerinin orta vadeli programa çıpa oluşturması olduğunu söyledi.
     IMF ile anlaşmanın yapılmasının ardından, bunun özel sektöre dolaylı bir olumlu etkisinin olacağını vurgulayan Şimşek, Hazinenin, piyasadan daha az borçlanarak, özel sektöre borçlanma imkanı yaratabileceğini, ayrıca, Türk bankalarının elindeki kağıtların erken itfa edilerek, likiditenin daha da artırılabileceğini söyledi.
     Türkiye'nin, borçların milli gelire oranı ve kamu finansman dengesi açısından birçok ülkeden iyi durumda olduğunu vurgulayan Mehmet Şimşek, bu nedenle IMF ile yapılacak bir anlaşmanın, eski IMF reçetesiyle olmaması gerektiğini kaydetti.
     IMF'nin, Türkiye ile görüşmelerde, klasik, kamu kesimi borçlanma gereğini azaltıcı, harcama azaltıcı ve gelir arttırıcı önlemleri gündeme getirdiğini kaydeden Bakan Şimşek, ''ancak Türkiye'nin kamu kesiminde bir borçlanma sorunu yok ki, Türkiye'nin bugünkü şartları eskiye göre çok farklıdır. Mali disiplin vardır. Bu nedenle, yapılacak anlaşma mevcut küresel koşulları ve Türkiye'nin değişen yapısını da dikkate alan bir program olmalıdır'' diye konuştu.
     Türkiye ekonomisine olan güven dolayısıyla Türkiye'nin, uluslararası piyasalarda, birçok gelişmekte olan ülkeden daha iyi koşullarda borçlanabildiğinin altını çizen Şimşek, ''bu yıl 4 milyar dolarlık bir uluslararası tahvil ihracı planlamıştık. Dış finansman imkanlarındaki daralmaya rağmen, bunun dörtte birini yılın ilk ayında gerçekleştirdik. Yani, uluslararası piyasalardan finansman imkanı rahatlıkla bulabiliriz'' dedi.
     Bu arada bu yılki Davos Zirvesinde, birçok yabancı yatırımcıyla da görüşme imkanı bulduğunun altını çizen Mehmet Şimşek, ''Davos'ta, bilançosu sağlam şirketlerin, 2009 yılında, Türkiye'ye yatırım yaparak, krizi fırsata dönüştürme eğilimi içinde olduğunu gördüm'' dedi.
     Bakan Şimşek, Türkiye'nin kredi notunun, orta vadede, ''yatırım yapılabilir'' düzeyine çıkarılacağına inandığını da kaydetti.

Bu haber 279 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,528 µs