En Sıcak Konular

OBAMA: ASKERLER BİR YIL İÇİNDE GERİ ÇEKİLECEK

2 Şubat 2009 09:33 tsi
OBAMA: ASKERLER BİR YIL İÇİNDE GERİ ÇEKİLECEK ABD Başkanı Barack Obama, Irak'taki Amerikan askerlerinin büyük bölümünün bir yıl içinde geri çekileceğini söyledi.

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, Irak'taki Amerikan askerlerinin büyük bölümünün bir yıl içinde geri çekileceğini söyledi.
     Obama, NBC televizyonuyla yaptığı röportajda, Iraklıların, güvenlikleri konusunda artık daha fazla sorumluluk almaya hazır olduklarını, bu ülkedeki 140 bin Amerikan askerinin önemli kısmının eve döneceğini belirtti.
     Irak'ta hafta sonunda düzenlenen yerel seçimlerle ilgili Obama, bu seçimlerin şiddet olaylarıyla gölgelenmediğini, Iraklılara daha fazla sorumluluk yüklemenin zamanının geldiğini kaydetti.
     Obama, ABD'deki başkanlık seçimi kampanyasında da, Irak'taki tüm Amerikan askerlerini 16 ay içinde geri çekme taahhüdünde bulunmuştu.

OBAMA'NIN GİZLİ GÖRÜŞME YAPTIĞI İDDİASI

     ABD Başkanı Barack Obama'nın daha başkan seçilmeden İran ve Suriye ile, geçiş ekibinin uzmanları aracılığıyla çok gizli görüşmelere başladığı iddia edildi.
     Amerikan yönetimi bu yöndeki haberleri yalanlasa da 1995'te Nobel Barış Ödülü alan uluslararası araştırmacılar kuruluşu Pugwash'in direktörü Jeffrey Boutwell, nükleer silahsızlanma uzmanlarının son aylarda İranlı yöneticilerle çok üst düzeyde temaslarda bulunduklarını öne sürdü.
     Boutwell, sadece İran'ın nükleer programı değil, Ortadoğu barış süreci ve Körfez bölgesi gibi İran'ı Batı'dan uzaklaştıran sorunların ele alındığı bu görüşmelere, Obama'nın ekibinde yer alan eski Savunma Bakanı William Perry'nin de katıldığını söylerken, sadece çok üst düzey olduklarını söylemekle yetindiği diğer katılımcıların isimlerini vermeyi reddetti.
     Foreign Policy adlı düşünce kuruluşunun dergisi "The Cable"ın internetteki blogu da, "Pugwash Diyalogları"nın katılımcıları arasında İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Aşgar Soltaniye'nin bulunduğunu yazdı.
     İran'la bu gizli görüşmeleri gözlemleyen kuruluşlara paralel olarak, aralarında eski Başkan Bill Clinton'ın eski Beyaz Saray danışmanı ve Obama'nın geçiş ekibinde yer alan Ellen Laipson'ın da bulunduğu United States Instutite of Peace (USIP) şemsiyesi altındaki bir uzmanlar grubu, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından kabul edildiğini bildirdi.
     Eski Başkan Yardımcısı Al Gore'un eski silahsızlanma danışmanı Bruce Jentleson da USIP'in basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Suriye Devlet Başkanı Esad, bize yüzde 70 potansiyel ortak çıkarımız var, yüzde 30 yok. Yüzde 30'u halletmeyi beklerken yüzde 70 üzerinde çalışalım dedi" dedi.



Bu haber 298 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,023 µs