En Sıcak Konular

BETA KALP KAPAKÇIĞI HASTALIĞINA SEBEP OLABİLİR

1 Şubat 2009 12:04 tsi
BETA KALP KAPAKÇIĞI HASTALIĞINA SEBEP OLABİLİR Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, soğuk havada görülme sıklığı artan üst solunum yolu hastalıklarından ''Beta'' nın, tedavi edilmediğinde, ilerleyen yaşlarda kalp yetmezliğine ve kalp kapakçığı

ANKARA - Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, soğuk havada görülme sıklığı artan üst solunum yolu hastalıklarından ''Beta'' nın, tedavi edilmediğinde, ilerleyen yaşlarda kalp yetmezliğine ve kalp kapakçığı hastalıklarına yol açabildiğini kaydetti.
     Akın yaptığı açıklamada, kış aylarında soğuk havada tutunabilen mikropların üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğunu belirtti. Soğuk havayla birlikte aktif hale gelen mikropların başında boğazda iltihaba neden olan ve halk arasında beta olarak bilinen ''A grubu beta hemolitik streptokoklar''ın geldiğini söyledi.
     Beta mikrobunun kişiden kişiye, genellikle çocuklar arasında temasla bulaştığını ifade eden Akın, betanın boğaz enfeksiyonlarına, kızıl hastalığına, yara ve cilt enfeksiyonlarına, invaziv beta enfeksiyonuna (kas ve derin dokulara kadar ilerleyen şiddetli enfeksiyon, bakteriyemi, toksik şok) gibi hastalıklara neden olabildiğini söyledi.
     İnsan vücudunun, tedavi almaksızın kendi direnciyle söz konusu mikroba bağlı enfeksiyon hastalığını yenerken bazı antikorlar ürettiğini anlatan Akın, şunları kaydetti:
     ''Antikor geliştiğinde, suçlu mikrobu ararken kalp kapakçığını yemeye başlar. Böylece kalp kapakçıkları hasar görür ve romatizmal kalp kapakçığı hastalığına neden olabilir. Bu durumda da ilerleyen yaşlarda kalp yetmezliği gelişir ve beklenen yaşam süresi kısalır.
     Hastalık, eklemlerde ağrı ve şişme, ciltte kızarıklık, istem dışı hareketler ve kalp kapaklarında hasarla seyreder. Birçok şikayet tedavisiz kaybolsa da kalp hasarı kalıcıdır. Kimi zaman da eklemleri yiyerek akut romatizmal ateşe yol açabilir.''
     Betanın, özellikle 6-14 yaş grubundaki çocuklar için riskli olduğuna dikkati çeken Akın, şunları söyledi:
     ''Solunum yolu mikrobik hastalıklarının en fazla görüldüğü yer okullardır. Çocukların, sürekli kapalı ortamlarda zaman geçiriyor olmaları, daha önce nadiren karşılaştıkları hastalık etmeni ile daha fazla karşılaşmalarına yol açar. Okul yaşamı süresince karşılaşılan bu mikroba karşı kazanılan bağışıklık sonucu ilerleyen yaşlarda hastalığın görülme sıklığı azalır. Bu nedenle, bu yaş grubundaki çocuklardaki bulgulara özen gösterilmelidir.''
     Akın, kalp yetmezliği olan erişkinlerin çoğununda küçük yaşlarda geçirilmiş bir beta enfeksiyonu öyküsü olduğuna dikkati çekerek, bu hastalıktan korunmak için belli periyotlarda numune alınarak test yaptırılması gerektiğini söyledi.
     Kalp romatizması geçirenlerin düzenli takip edilmesi gerektiğini belirten Akın, ''Bunun dışında ailedeki okul çağındaki çocuklardan birinde beta saptandığında benzer yaş grubundaki kardeşlerin de tetkikleri yaptırılmalı. Ayrıca okulda birbirlerine çok yakın oturan çocukların birinde beta saptanması durumunda diğerleri de hekim tarafından kontrol ettirilmeli'' uyarısında bulundu.
     Akın, beta hastalığı fark edildiğinde 7-10 günlük antibiyotik tedavisi uygulanması gerektiğini ifade ederek, ''Tercihen tedavide penisilin türleri kullanılmalıdır. Ancak beta hastalığı sonrası gelişen kalp romatizması, eklem romatizması olan çocuklarda 3 haftada bir kez depo penilin tedavisi uygulanmalıdır'' dedi.

Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,733 µs