En Sıcak Konular

HELİKOPTERİN ENKAZINA ULAŞILDI

1 Şubat 2009 13:12 tsi
HELİKOPTERİN ENKAZINA ULAŞILDI Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bolu'da kaybolan helikopterin enkazına ulaşıldığını ve pilotların öldüğünü bildirdi.

 İSTANBUL - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bolu'da dün bağlantı kesilen helikopterin enkazına ulaşıldığını ve pilotların hayatını kaybettiğini bildirdi.
     Yıldırım, Anadolu Hisarı'ndaki Kıyı Emniyeti Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen ''Denizcilik sektörünün sorunları'' konulu toplantının ardından basın mensuplarına dün Bolu'da bağlantı kesilen helikoptere ilişkin açıklamada bulundu.
     Yıldırım, helikopterin kaybolmasının ardından havadan ve karadan arama çalışmalarının devam ettiğini, karanlığın çökmesinin ardından havadan arama çalışmalarına ara verildiğini, ancak karadan arama çalışmalarının sabaha kadar devam ettiğini anlattı.
     Yıldırım, ''Şimdi aldığım bilgilere göre helikopterin enkazına ulaşıldı. Maalesef pilotları kaybettik. Helikopterin, Mudurnu ile Kıbrıscık arasındaki Köroğlu Tepesi ile Sarıobabaşı Köyü arasındaki alana düştüğünü belirledik'' diye konuştu.
     Helikopterin kaptan pilotu Andrzej Wojewodzki ile emekli pilot albay Süleyman Kıyak'ın cenazelerinin askeri helikopterle Kıbrıscık ilçesine getirildiği belirtildi.

100 KİŞİLİK EKİP ARALIKSIZ ARAMA ÇALIŞMASI YAPTI

     Sabah saatlerinde Eskişehir'den havalanan askeri uçak ve helikopterlerle sürdürülen arama çalışmaları sonucunda, saat 11.30 sıralarında, kaybolan helikopterin enkazı Bolu'nun Kıbrıscık ilçesine 10 kilometre uzaklıkta Köroğlu tepesi bölgesinde tespit edildi.  
     İstanbul'dan Ankara'ya giden kaptan pilot Andrzej Wojewodzki yönetimindeki ve emekli pilot albay Süleyman Kıyak'ın gözetmen olarak bulunduğu EC-135 tipi helikopterle dün saat 16.20 civarında telsiz ve radar irtibatının kesildiği ve son sinyalin alındığı Kıbrıscık ile Çamlıdere arasındaki  Köroğlu Tepesi mevkisine doğru harekete geçen yaklaşık 100 kişilik ekip, zorlu doğa koşulları altında yaptıkları arama kurtarma çalışmalarını aralıksız sürdürdü.
     Ekipler, helikopterde bulunan ELT (Emergency Locator Transmitters-Acil Durumun Yerini Belirleyen Verici) cihazından alınan sinyal takip edilerek belirlenen koordinatlar çerçevesinde arama kurtarma faaliyetlerini yürüttü.

8 SAAT KARDA YÜRÜDÜLER

     Bolu, Ankara ve Sakarya'dan gelen yaklaşık 100 kişilik ekip, Çökeler Yaylası'ndan itibaren kalınlığı 1.5 metreyi bulan karda, 8 saate varan yolculuktan sonra sabah saatlerinde Karaköy Yaylası'na vardı.
     Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte helikopterle havadan arama kurtarma çalışmasının da başlandı.
Havadan başlatılan arama kurtarma çalışmaları, bölgede etkili olan yoğun sis nedeniyle güçlükle yapılabildi.
     Bölgede arama kurtarma çalışmasına, Bolu Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği'nden 2 araçla 4 personel, Sakarya Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği'nden 3 araçla 9 personel, Ankara Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği'nden 4 araçla 13 personel ile askerler, orman, köy hizmetleri ve il özel idare ekipleri katıldı. Ekiplerin çalışmalarında köpekler de kullanıldı.

 5 SAATTE 5 KİLOMETRELİK MESAFEYE ULAŞILAMADI

     Olay sonrası Bolu'ya giden Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ise  olay yerinde inceleme yapmak üzere yola çıkan ekibin hala helikopterin enkazına ulaşamadığını söyledi.
     Bölgede yoğun sis ve kar yağışının etkili olduğunu kaydeden Arıduru, ''5 saatte 5 kilometrelik mesafeye ulaşamayan ekiplerimiz, hayatlarını riske atmamak için geri çekildi'' dedi. Arıduru, ilçe merkezine dönen ''Kaza Kırım Ekibi''nin enkaza ulaşmak için yarın sabah saatlerinde tekrar yola çıkacağını sözlerine ekledi.

ENKAZIN YERİ FRANSA'DAKİ MERKEZ SAYESİNDE TESPİT EDİLDİ

     Bu arada, helikopterin düştüğü noktanın ''ELT'' cihazı (Emergency Locator Transmitters- Acil Durum Vericisi) sayesinde  Fransa'daki sinyalizasyon merkezinin verdiği  koordinatlarla bulunduğu bildirildi.   

ÖLEN İKİ PİLOTUN CENAZESİ KIBRISCIK İLÇESİNE NAKLEDİLDİ

    Bolu'da enkazı bulunan helikopterdeki iki pilotun cesetleri, askeri helikopterle Kıbrısçık ilçesine nakledildi.
     Alınan bilgiye göre, Kıbrıscık ilçesi yakınlarında enkazına ulaşılan helikopterin kaptan pilotu Andrzej Wojewodzki ile emekli pilot albay Süleyman Kıyak'ın kaza yerinde öldüğü belirlendi.
     Enkazın bulunduğu noktaya güçlükle ulaşan arama kurtarma ekipleri, enkazdan çıkardıkları 2 cesedi bölgeye ulaşan askeri helikopterdeki görevlilere teslim etti.
     Cesetleri, karla kaplı bölgeden güçlükle alan askeri helikopter, Kıbrısçık ilçesindeki şehir stadyumuna indi. Stadyumda hazır bekleyen 112 Acil Yardım ekipleri, helikopter görevlilerinden teslim aldıkları 2 cesedi, savcının inceleme yapması için ilçede bulunan devlet hastanesi morguna götürdü.
     Bu arada, helikopterin enkazının bulunduğu bölgede çalışmalar sürdürülüyor.

VALİ ATASOY: İKİ PİLOTUN CENAZESİ ANKARA'YA GÖNDERİLDİ

     Bolu Vali Yardımcısı İsmail Atasoy, dün bağlantı kesildikten sonra enkazı bulunan helikopterdeki iki pilotun cenazesinin, Sağlık Bakanlığına ait ambulans helikopterle Ankara'ya gönderildiğini bildirdi. 
    Atasoy yaptığı açıklamada, Kıbrıscık ilçesi yakınlarında enkazına ulaşılan helikopterin kaptan pilotu Andrzej Wojewodzki ile emekli pilot albay Süleyman Kıyak'ın kaza yerinde öldüğünün belirlendiğini kaydetti.
     Helikopterin enkazını ilk olarak Eskişehir'den gelen askeri helikopterlerin tespit ettiğini ifade eden Atasoy, ''Enkazın bulunduğu noktaya güçlükle ulaşan arama kurtarma ekipleri, enkazdan çıkardıkları 2 cesedi bölgeye ulaşan askeri helikopterdeki görevlilere teslim etti. Helikopter ise cesetleri bölgede hazır bekleyen sağlık ekiplerine ulaştırdı'' diye konuştu.
     Ambulansla ilçedeki hastaneye getirilen cenazelerin, burada yapılan ilk tespitlerin ardından Sağlık Bakanlığına ait helikopterle Ankara'ya gönderildiğini kaydeden Atasoy, şu bilgileri verdi:
     ''Dün akşam saatlerinden itibaren başlatılan arama kurtarma çalışmasına 100'den fazla personel katıldı. Çalışmalara katılan ekipler, geldikleri illere dönmeye başladı. Helikopterin enkazındaki çalışmalar sürüyor. Enkazda, uzman bir ekip tarafından inceleme yapılacak. Helikopterin düşüş nedeni, bu inceleme sonrasında ortaya çıkacak.''

   



Bu haber 397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    18,523 µs