En Sıcak Konular

İSTANBUL'DA YENİ METRO HATLARI AÇILDI

30 Ocak 2009 23:55 tsi
İSTANBUL'DA YENİ METRO HATLARI AÇILDI İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kenti demir ağlarla örme hedefine her geçen gün daha da yaklaştıklarını belirterek, göreve geldiklerinde 2,5 kilometre olan yıllık ortalama metro yapım hızını 15 kilometreye çıkardıklarını söyledi.

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kenti demir ağlarla örme hedefine her geçen gün daha da yaklaştıklarını belirterek, göreve geldiklerinde 2,5 kilometre olan yıllık ortalama metro yapım hızını 15 kilometreye çıkardıklarını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleştirilen, Taksim-Yenikapı Hattı Taksim-Şişhane istasyonu ile 4. Levent-Atatürk Oto Sanayi Metro Hattının açılış töreninde konuşan Topbaş, 5 yılda İstanbul'a 25 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını, bu rakamın, Türkiye'nin 2 yıllık yatırım miktarına eşit olduğunu vurguladı.
Topbaş, yatırımlar içinde ulaşıma büyük ağırlık verdiklerini ve ulaşıma 5 yılda yapılan yatırım miktarının 12 milyar TL'ye ulaştığını kaydederek, "İstanbul'u demir ağlarla örme hedefine her geçen gün daha da yaklaşıyoruz. Göreve geldiğimizde 2,5 kilometre olan yıllık ortalama metro yapım hızını 15 kilometreye çıkardık" dedi.
Topbaş, "Yani raylı sistem uzunluğunu 5 yılda yüzde 65 artırdık. 72 kilometrelik banliyö hattıyla birlikte İstanbul'daki raylı sistem ağı 145 kilometreye ulaşmış bulunuyor. Şu an itibariyle 54,5 kilometrelik, 3 milyar 25 milyon dolar maliyetli raylı sistem yatırımımız devam ediyor" şeklinde konuştu.
Yapımı süren 3 metro hattında kullanılmak üzere 1 milyar 571 milyon Avro finansman temin ettiklerini belirten Topbaş, 2009'da 27,4 kilometre raylı sistem hattını daha tamamlayacaklarını, 2010'da 13,5 kilometre Marmaray, 4 kilometre banliyö ve 54.5 kilometre metro hattının tamamlanmasıyla, toplam 217 kilometrelik raylı sistem ağına ulaşacaklarını bildirdi.
Topbaş, 402 bin olan raylı sistemdeki yolcu sayısını 1 milyon 9 bine çıkardıklarını, bugün açılan hatlarla 1,5 milyona ulaşmasını beklediklerini dile getirerek, 2012'de raylı sistemdeki günlük yolcu sayısını 7 milyona, raylı sistemin toplu ulaşımdaki payını ise yüzde 28'e çıkarmayı hedeflediklerini anlattı.
Taksim-Şişhane hattının hizmete alınmasıyla Şişhane-Taksim arası 2,5 dakikaya indi.
Şişhane İstasyonuna 5 ayrı noktadan giriş-çıkış yapılabilecek. İstasyonlarda engelliler için asansörler bulunuyor.
Bu arada, Şişhane İstasyonunda oluşturulan sanat panoları ile metro istasyonları ilk defa temalı hale getirildi.
Her istasyonda çeşitli sanatçıların ürünleriyle, İstanbul'a ait süreçler ilgili istasyonların anlamına uygun olarak düzenlendi.
4. Levent-Maslak Atatürk Oto Sanayi metro hattının 3 istasyonu bulunuyor. Hattın inşaat maliyeti 525 milyon TL, 92 adet vagonun maliyeti ise 127 milyon dolar.
4. Levent-Maslak Atatürk Oto Sanayi hattının kalan 2,5 kilometrelik kısmının Darüşşafaka-Hacıosman-Seyrantepe/Stadyum İstasyonu inşaatları ise devam ediyor.
Hatta kullanıma alınan ve adedi 1 milyon 400 bin dolar olan 92 adet vagon, Güney Koreli Hyundai Rotem firması tarafından üretildi.
Yolcu taşıma kapasitesi oturan 56, ayakta 185 olmak üzere 241 kişi olan araçlar, saatte 80 kilometre hız yapabiliyor.
Hepsi klimalı olan vagonlarda aracın hangi yöne gittiğini gösteren dijital gösterge ve araç içinde kapı üstlerinde aracın hangi istasyona doğru gittiğini gösteren dinamik yol haritası bulunuyor.
Tüm vagonlar tam otomatik sürüş sağlayan son sistem bilgisayarlara sahip.
 

Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,810 µs