En Sıcak Konular

ŞİMŞEK: IMF'DEN BİR TEK KURUŞ YOK

30 Ocak 2009 16:55 tsi
ŞİMŞEK: IMF'DEN BİR TEK KURUŞ YOK Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Hazine'nin bu yılın başında yayınladığı finansman programında 2009 yılına ilişkin borcun nasıl çevrileceğine ilişkin kaynaklarını ortaya koyduğunu ve orada IMF'den ''bir tek kuruş olmadığını'' belirtti.

ANKARA - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Hazine'nin bu yılın başında yayınladığı finansman programında 2009 yılına ilişkin borcun nasıl çevrileceğine ilişkin kaynaklarını ortaya koyduğunu ve orada IMF'den ''bir tek kuruş olmadığını'' belirterek, ''IMF olsa da olmasa da, Türkiye'nin mutlaka bir programla birlikte önümüzdeki döneme ilişkin kendisini konumlandırması lazım. Bu sadece benim fikrim değil, aynı zamanda hükümetimizin de inandığı bir konu'' dedi.
     Bakan Şimşek, Dünya Ekonomik Forumu için bulunduğu Davos'ta NTV'nin canlı yayınına katılarak, dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin soruları yanıtladı.
     Türkiye'de son yıllarda yapısal bir değişim yaşandığını ve yaşanmaya devam ettiğini ifade eden Şimşek, ''Türkiye'nin ciddi bir şekilde eskiye oranla daha korunaklı bir hale geldiğini'' belirtti.
     Para politikasının bundan sonraki sürecinin birçok faktöre bağlı olduğunu söyleyen Şimşek, liradaki değer kaybının enflasyonist etkisinin geçmişle karşılaştırılamayacak kadar sınırlı kaldığını, bundan dolayı, piyasayı daha düşük faize ikna etme noktasına gelebildiklerini anlattı.
     ''IMF olsa da olmasa da, Türkiye'nin mutlaka bir programla birlikte önümüzdeki döneme ilişkin kendisini konumlandırması lazım'' diyen Şimşek, bunun sadece kendi fikri olmadığını, bunun hükümetin de inandığı bir konu olduğunun altını çizdi.
     Ekonomik faaliyetlerde bir küçülme olması durumunda gelirlerin de azaldığını, o zaman bütçenin daha gerçekçi bir konuma getirilmesi gerektiğine işaret eden Şimşek, ''Bunu IMF olsa da olmasa da yapmamız lazım, bu bir gerçek. Her halükarda bir programla devam edeceğiz. Gerekirse daha fazla önlem alacağız'' diye konuştu.
     Batı basınında çıkan değerlendirmelerde IMF ile anlaşılmazsa Türkiye'nin borcunu çevirmede sıkıntı yaşayabileceğine ilişkin yorumlar yapıldığının anımsatılması üzerine Şimşek, Türkiye hakkında yapılan yorumların bir kısmının ''çok yüzeysel ve ordan-burdan alınan bir takım bilgilerle sınırlı'' olduğunu ifade etti.
     ''Kamu sektörü olarak tabii ki bu sene borç dinamiklerinde bir kötüleşme yaşanacak. Borç dinamiklerinde hafif bir artış, borcun milli gelire oranında bir artış olacak'' diyen Şimşek, şöyle devam etti:
     ''Neden? Çünkü ciddi bir küresel krizle karşı karşıyayız. Bunun büyümeye ve diğer faktörlere etkisi var. Şu bir gerçek; Türkiye kamu sektörü itibariyle geçmişle karşılaştırılamayacak, birçok benzer ülkeyle karşılaştırılamayacak kadar sağlam temellere sahip. Geçen sene eylül ayı itibariyle Türkiye, borcun milli gelire oranı net bazda yüzde 25'e, brüt bazda yüzde 37'lere düşmüş bir ülke.
     Kötü bir senaryo çizelim ve IMF programının olmadığını varsayalım. Her şeyden önce Hazine bu yılın başında bir finansman programı yayınladı. 2009 yılına ilişkin borcun nasıl çevrileceğine dair ve bunun kaynaklarını ortaya koydu. Orada IMF'den bir tek kuruş yok. Geçen sene yapılan ve şu anda bitme sürecinde olan özelleştirmeler dışında bir özelleştirme varsayılmadı. Dışardan borçlanma imkanlarının da sınırlı olacağını varsayalım, bütün bunlara rağmen borç çevirme rasyosu oranı yaklaşık yüzde 78'lerde. Diyelim ki, program olmaması nedeniyle reel ekonomiye yansımaları biraz daha kötü oldu. Bunun Hazine'ye yansımaları oldu. Tabii ki bir miktar onlar değişir. Ama şunu kabul etmek lazım, bu kriz Türkiye'ye özgü kaygılardan kaynaklanmıyor.''

DAVOS ÇOK TİCARİLEŞTİ

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında Davos'ta yaşanan gerginliğe ilişkin, ''Biz yaradılanı, yaradandan ötürü seven bir yaklaşım içerisindeyiz. Sayın Başbakanımız bunun öncüsü'' dedi.
     Bakan Şimşek, Davos'ta, NTV'nin canlı yayınına katılarak, soruları yanıtladı.
     Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında Davos'ta yaşanan gerginliğin hatırlatılması üzerine, yapıcı eleştirilere herkesin açık olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
     ''Başbakanımız hem uluslararası işbirliğini hem bu küresel krize ilişkin işbirliğini ve dayanışmayı hem de özellikle Orta Doğu, bizim bölgemizdeki bu barış sürecine anlamlı bir katkıda bulunmayı kendisine şiar edinmiş, hedef edinmiş bir yaklaşım içerisinde. Her zaman da böyleydi. Hakikaten biz yaradılan yahudi olsun, hıristiyan olsun, ister başka dinler olsun veya etnik kökenden olsun. Biz yaradılanı, yaradandan ötürü seven bir yaklaşım içerisindeyiz. Sayın Başbakanımız bunun öncüsü. O anlamda dün olup bitenler hakikaten talihsiz.''
     Şimşek, ''Davos programında bir değişiklik yapacak mısınız?'' sorusuna, ''Yok'' yanıtını verdi.
     Davos'ta çok yoğun birebir toplantıları olduğunu ifade eden Şimşek, Dünya Ekonomik Forumu'nun önemli bir platform olduğunu, Türkiye'nin sesinin burada yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Şimşek, ''Ben dün yaşanan talihsizliklerin bunun arasına girmemesi gerektiği kanısındayım'' dedi.
     Başbakan'ın Davos'a bir daha gelmeyeceğini söylediğinin hatırlatılması üzerine Şimşek, şöyle devam etti:
     ''Sayın Başbakanın tepkisi aslında olaylara bakarsanız, gerek eylem yapılan panelde gerek sonrada gelişen olaylarda... Bu işin eskisi kadar idare edilmediği açık. Yani panel yöneticilerinin, panel organizasyonlarının biraz daha makul olması lazım.
     Bir eleştiri de getirmek istiyorum. Gerçekten Davos çok ticarileşti ve eski entellektüel görünümünden biraz daha uzakta olduğu konusunda gerçekten bu tür olaylarla soru işareti uyandırıyor. Tabii herkes geldiği için geliyoruz. İyi bir platform, iyi bir ortam. Yani benim burada yapacağım görüşmeleri normal şartlarda yapmaya kalksam 20 ülkeye, 30 ülkeye gitmem lazım.''
     Şimşek, ''bu gerilimin IMF'nin müzakere sürecine ya da dış finansman çalışmalarına etkisi olabilir mi?'' sorusu üzerine de, bu tür diyalogların, bu tür talihsiz olayların hemen bu türden yansımalarının olmasını beklemenin veya somut bir şekilde ifade etmenin çok zor olduğunu söyledi.
     IMF ile müzakere sürecine ilişkin bir soru üzerine de müzakere konusu olan bazı sorunlar bulunduğunu belirten Şimşek, bu sorunları ortak bir noktada, ortak akılla çözmeye çalıştıklarını ifade etti.



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,941 µs