En Sıcak Konular

ERDOĞAN: SAYGISIZLIĞA FIRSAT VERMEYECEĞİZ

30 Ocak 2009 18:48 tsi
ERDOĞAN: SAYGISIZLIĞA FIRSAT VERMEYECEĞİZ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, sadece bölgesinde değil, tüm dünyada barışı sağlama amacıyla hareket eden bir ülke olduğunu ifade etti.

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, sadece bölgesinde değil, tüm dünyada barışı sağlama amacıyla hareket eden bir ülke olduğunu ifade ederek, ''Kimsenin Türkiye'yi yanlış bir konumda göstermeye çalışmasına, Türkiye'yi farklı bir kategoriye yerleştirmesine izin vermeyeceğiz. Kimsenin, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'na saygısızlık yapmasına fırsat vermeyeceğiz'' dedi.
     Başbakan Erdoğan, ''Şişhane-Taksim'' ile ''4. Levent-Atatürk Oto Sanayi Sitesi'' metro hatlarının açılışı dolayısıyla Şişhane'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Gazze'de üç hafta boyunca yaşananları, tüm dünyanın canlı yayınlarda izlediğini hatırlattı. Erdoğan, şunları kaydetti:
     ''Türkiye, sadece bölgesinde değil, tüm dünyada barışı sağlama amacıyla hareket eden bir ülkedir. Kimsenin Türkiye'yi yanlış bir konumda göstermeye çalışmasına, Türkiye'yi farklı bir kategoriye yerleştirmesine izin vermeyeceğiz. Kimsenin, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'na saygısızlık yapmasına fırsat vermeyeceğiz.
     Bundan önce bu tür alışkanlıkları olanlar olmuş olabilir. Ama şimdi yeni bir dönem başlamıştır. Türkiye ülkelerden bir ülke, sıradan bir ülke değildir. Türkiye'nin büyüklüğünü, önemini, gerekliliğini iyi algılamak isteyenler, eğer dönüp tarihe bakarlarsa bunu görürler. Son 6 yıldır bölgede oynadığımız role bakarlarsa bunu görürler.''
     Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ''Yurtta Sulh Dünyada Sulh'' sözüne işaret ederek, şöyle konuştu:
     ''Biz İsrail-Suriye görüşmelerinde bu amaçla ara bulucu olduk. Biz İsrail-Filistin sorununun aşılmasına bu amaçla katkıda bulunduk. Biz İsrail-Pakistan arasında diplomatik temas kurulmasına bu amaçla gayret ettik. Biz Lübnan meselesinin çözümünde bu yüzden aktif rol oynadık. Gürcistan-Rusya krizinde bu amaçla devreye girdik. Tek amacımız buydu. Bölgede her ülke arasında, her topluluk arasında kalıcı barış oluşturulsun, bölge huzura, istikrara, refaha kavuşsun... Biz iyi niyetle, bölge ve dünya barışı için çaba gösterirken, birilerinin bizi farklı konumlara oturtmaya çalışmasına kesinlikle müsaade edemeyiz.''
     Ortada yaşanan bir dram olduğuna vurgulayan Erdoğan, sözlerine şöyle sürdürdü:
     ''Yaşanan bir dram vardı. Bu dram belli bir dinin, belli bir ideolojinin dünya görüşüdür. Irkın, bölgenin, devletin mensubu olarak değil, sadece insan olarak değerlendirmek gerekirdi. Ben de sadece insani duyarlılıklarla bu meseleye baktım. Arkadaşlarım, vicdanlarının sesini dinleyerek bu meseleye baktılar. Bu trajedi, sivillerin ölmesini, o yavruların öldürülmesini, kadınların öldürülmesini basit bir iş kazası gibi, basit bir hata gibi göstermek, ne kadar anlamsızsa yaşananları duymamak, görmemek, alışmamak, hissetmemek de, bir insan olarak o kadar anlamsız ki. Zira zulme duyarsız kalmak da zulümdür. Biz bunu böyle biliriz.''

 ERDOĞAN: HER OLAY SEMİTİZM KARŞITLIĞI GİBİ GÖSTERİLMEMELİ

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her olayı semitizm karşıtlığı gibi göstererek birilerinin dokunulmaz, eleştirilmez hale getirilmeye çalışılmasının büyük bir yanlışlık olduğunu belirterek, ''Biz antisemitizme karşıyız. Ama İsrail'e yönelik her eleştirinin, semitizm karşıtlığı gibi gösterilmesini doğru bulmuyoruz'' dedi.
     Erdoğan, ''Şişhane-Taksim'' ile ''4. Levent-Atatürk Oto Sanayi Sitesi'' metro hatlarının açılışı dolayısıyla Şişhane'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, kimsenin, 1300 kişinin öldürüldüğü bir olayın küçümsenmesini, 5 bine varan insanın yaralanmasını normal karşılanmasını görmezden gelinmesini isteme hakkına sahip olmadığını söyledi.
     Sorunun kendisini değil de yaşanan trajediye verilen tepkileri bir sorun gibi yansıtmanın, insaflı bir tutum gibi gelmediğini vurgulayan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
     ''Bu insani özelliklerimizi, reel politika uğruna, siyasi dengeler adına bastırmayı doğru bulmuyoruz. Biz kategorik olarak İsrail'i, İsraillileri, Yahudileri suçlamıyoruz. Topyekun bir eleştiri getirmiyoruz. Eleştirimiz, somut bir olayda kullanılan yöntemedir, fosforlu bombalaradır, kitle imha silahlarınadır, uçaklarla bombardıman edilen o operasyonadır. Tanklarla, toplarla orada öldürülen o yavruların, o kadınların, sivil insanların düştüğü durumadır. Hükümetin attığı bir adımla, yüzlerce masumun ölümüne sebep olmasıdır. Yani İsrail yönetiminin uygulamalarınadır bu tepkimiz. Her fırsatta söyledim. Biz bir yöntemi somut bir olayı eleştiriyoruz. Hiçbir toplumu, dini, etnik grubu topyekun eleştiri tahtasına, hedef tahtasına oturtmadık, oturtmuyoruz.''
     ''Türk medyasına, yalan yanlış haber yapanlara sesleniyorum, bu vahşetin avukatlığını yapanlara sesleniyorum, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın yanında değil de başkalarının yanında yer alanlara sesleniyorum'' diyen Erdoğan, her olayı semitizm karşıtlığı gibi göstererek birilerinin ''dokunulmaz, eleştirilmez'' hale getirilmeye çalışılmasının da büyük bir yanlışlık olduğunu vurguladı. Erdoğan, şunları kaydetti:
     ''Biz antisemitizme karşıyız. Ama İsrail'e yönelik her eleştirinin, semitzm karşıtlığı gibi gösterilmesini doğru bulmuyoruz. Antisemitizmin artmasından kaygı duyanlar, bunu körükleyecek davranışlardan ve uygulamalardan da şiddetle kaçınmalıdır. Bugün artık Orta Doğu Bölgesi ve burada yaşayan insanlar, savaştan, gerilimden, kan ve göz yaşından yorgun bir hale gelmiş durumdadırlar. Herkes barış sürecine katkı vermeli. Barıştan yana olmalı. Türkiye'nin tarafı bellidir. O da barışın tarafıdır.''
     Davos'ta yaşanan gerginliğe değinen Erdoğan, katıldığı oturumda moderatörün tavrına karşı gösterdiği tepkiyi diplomatik bulmayanlara da birkaç şey söylemek istediğini söyledi.
     Başbakan Erdoğan, ''Ben orada Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak bulundum. Bu sıfatla konuşmalarımı yaptım. Biz bir kabile reisi değiliz. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanıyız'' diye konuştu.
     Türkiye'nin saygınlığını itibarını düşünmenin ve kollamanın sadece iktidarın değil, muhalefetin, bunun sadece hükümetin değil, bütün kurumların görevi olduğunu kaydetti.

ABBAS, ERDOĞAN'I TELEFONLA ARADI

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas bir telefon görüşmesi yaptı.
     Alınan bilgiye göre, Abbas, akşam saatlerinde telefonla Başbakan Erdoğan'ı aradı.
     Davos'taki ''onurlu'' tavrından dolayı Başbakan Erdoğan'ı aradığı ifade edilen Mahmut Abbas, İslam dünyasının her tarafından çok olumlu tepkiler aldıklarını belirtti.
     Abbas, Başbakan Erdoğan'ın tavrını destekleyerek takdirle karşıladıklarını kaydetti.
     Başbakan Erdoğan da teşekkür ederek, ''Bizim tavrımız güçlüden değil, haklıdan ve mağdurdan yanadır. Ayrıca ülkemin onurunu korumak durumundaydım'' ifadesini kullandı.
     Başbakan Erdoğan, Peres'in konuşmasında bazı Arap liderlerinin Gazze saldırılarında İsrail'i haklı bulduklarını ifade ettiğini belirtmesi üzerine Abbas, ''Bu bir iftiradır. Kesinlikle böyle bir şey yok. Aramızda ayrılık çıkarmak için söylenmiştir'' dedi.
     Gazze'ye yapılan saldırıların tüm Filistin'e yapılmış saldırılar olduğunu kaydeden Abbas, yaşanan ''savaş suçunu'' uluslararası mahkemeye taşımak için hazırlıkları olduğunu ve gereğini yapacaklarını kaydetti.
     ''Benim için mağdur olmuş her Filistinli aynıdır. Ayrım yapılamaz'' diyen Erdoğan, Hamas ve El Fetih arasındaki ayrılığın da bir an önce son bulması gerektiğini belirterek, daha fazla insani dramın yaşanmaması için daha çok çaba harcamaları gerektiğini dile getirdi.
     Erdoğan'a, ''Sizi çok iyi anladım'' diyen Abbas, Milli Mutabakat Hükümeti'nin kurulması için çalışmaları daha da hızlandıracaklarını ve ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını kaydetti.

 BAŞBAKAN ERDOĞAN TAZMİNAT KAZANDI

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir yazıda ''kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu'' iddiasıyla Yeniçağ gazetesi ile yazıyı kaleme alan Sabahattin Önkibar aleyhine açtığı davada, 4 bin TL manevi tazminat kazandı.
     Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına, Erdoğan'ın avukatı Muammer Cemaloğlu katıldı.
     Avukat Cemaloğlu, daha önceki iddialarını tekrarlayarak, davanın kabulüne karar verilmesini talep etti.
     Yargıç Hürriyet Yıldırım, davanın kısmen kabul edildiğini belirterek, 4 bin TL manevi tazminatın, yayın tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte Yeniçağ gazetesi ve Sabahattin Önkibar'dan tahsil edilmesine karar verdi.
     Davanın dilekçesinde, Yeniçağ gazetesinde, 15 Şubat 2008 tarihinde yayımlanan ve Sabahattin Önkibar tarafından kaleme alınan ''Tayyip Bey MGK'da Neden Ayağa Fırlayıp Dosya Fırlattı?'' başlıklı yazıda, Erdoğan'ın ''kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu'' kaydedilmişti.
     Dilekçede, gazete ve Önkibar'dan, yayın tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte 10 bin TL manevi tazminat talebinde bulunulmuştu.



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,840 µs