En Sıcak Konular

EROL: REYTİNGTE GÖNÜLLÜLÜK ESASINI GETİRECEĞİZ

30 Ocak 2009 14:07 tsi
EROL: REYTİNGTE GÖNÜLLÜLÜK ESASINI GETİRECEĞİZ Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, şirketler için reyting ölçümünü zorunluluk olmaktan çıkardıklarını belirtti.

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, şirketler için reyting ölçümünü zorunluluk olmaktan çıkardıklarını belirterek, ''Gönüllülük esası getireceğiz. İsteyenler yine reyting ölçümü yaptırabilecek. Reyting bir anda kalkmayacak ama zorunluluk olmaktan çıkarıldı'' dedi.
     Erol, SPK Konferans Salonunda, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle sohbet toplantısında bir araya geldi.
     Turan Erol, burada yaptığı konuşmada, küresel finansal krizi değerlendirdi. Krizin kaynağında, ''düşük faiz oranlarının sonucunda ortaya çıkan aşırı borçlanma'', ''kolay para kazanma, aç gözlülük'' ve ''düzenleme boyutunun içinde reyting konusu''nun olduğunu söyledi.
     ''O sorunlu kağıtların bu kadar büyümesinin arkasında onların çok iyi şekilde reytinginin yapılamaması vardı'' diyen Erol, yaptıkları yeni düzenlemelerde reytinge bakışlarıyla ilgili olarak, ''Reyting konusu bundan sonra bizim için ikinci planda kalacaktır. Bunu yaparken yerine ne koyacaksınız derseniz cevabımız açık, dayanağımız Uluslararası Finansal Raporlama Sistemi (UFRS)'' diye konuştu.
     Erol, bundan sonra ister reel sektör şirketleri olsun ister finansal şirketler olsun tüm şirketler için eş zamanlı olarak finansal risk yönetimini birinci plana çıkaracaklarını, kurumların bundan böyle finansal risk değerlendirme raporları hazırlayacaklarını ve kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.
     Bu görevi doğrudan doğruya şirket yönetimine verdiklerini anlatan Erol, ''kendinizi nasıl değerlendirdiğinizi yatırımcıya çok açık bir şekilde duyuracaksınız'' dediklerini dile getirdi. Erol, finansal risk değerlendirmesinin şirketlerin mali tabloları içinde ayrı olarak yer alacağını, yatırımcıya ve piyasaya periyodik olarak duyurulacağını kaydetti.
     SPK Başkanı ''şirketlere nasıl güveneceksiniz'' şeklindeki soruyu yanıtlarken de, şirketlerin yayınladıkları mali tablolar, finansal raporlar ve bilançoların bağımsız denetimden geçirildiğini ve daha sonra kendilerine geldiğini söyledi.
     SPK'dan lisans alan 100'ün üzerinde bağımsız denetim şirketi bulunduğuna ve buralarda görev yapanların SPK'dan lisans almış kişiler olduğuna işaret eden Erol, ''Bu şirketler bizim iznimizle kuruluyor ve bizim tarafımızdan denetleniyor. Reyting şirketlerini çok yakından denetleyemiyoruz ama bağımsız denetim şirketlerini çok yakın bir şekilde denetliyoruz. Bağımsız denetim şirketlerini doğrudan denetime tabi tutan ender ülkelerden birisiyiz. Küçük bir yanlışlık olduğunda dahi şirketin lisansını iptal edip piyasanın dışına atabiliyoruz'' diye konuştu.
     Erol, ''yani reyting ölçümü yapılmasını istemeyecek misiniz?'' şeklindeki soruya cevap verirken de, reyting ölçümünü ilk aşamada zorunluluk olmaktan çıkaracaklarını ve gönüllülük esası getireceklerini, isteyenlerin yine reyting ölçümü yaptırabileceğini ama zorunlu olmaktan çıkarıldığını yineledi.

Bu haber 376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    32,303 µs