En Sıcak Konular

PERES: TÜRKİYE İRAN'A BİR CEVAP OLMALI

30 Ocak 2009 12:55 tsi
PERES: TÜRKİYE İRAN'A BİR CEVAP OLMALI İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, dün Dünya Ekonomik Forumu'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı tartışmanın Türkiye ile ilişkilerini etkilemeyeceğini ümit ettiğini söyledi.

DAVOS - İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, dün Dünya Ekonomik Forumu'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı tartışmanın Türkiye ile ilişkilerini etkilemeyeceğini ümit ettiğini söyledi.
     Forumun yapıldığı İsviçre'nin Davos kasabasında gazetecilere konuşan Peres, Türkiye ile sorun istemediklerini belirterek, ''Bizim Filistinlilerle sorunumuz var'' dedi.
     Tartışmadan sonra Erdoğan ile telefonda görüştüğünü belirten Peres, "Bunun kişisel veya ulusal bir sorun olarak görmüyorum. İlişkiler olduğu gibi kalabilir. Ona olan saygım değişmedi. Bu bir görüş alış verişiydi ve görüşler görüştür" dedi.
     Peres, Türkiye'nin Ortadoğu'daki arabulucu gücünün devam etmesini umduğunu dile getirerek, "Türkiye, İran'a bir cevap olmalı. Ortadoğu'ya bir seçenek sunuyorlar. Umarım bunu yapmaya devam edecekler'' dedi.
     Şimon Peres, paneldeki diğer konuşmacıların "çirkin" bir İsrail portresi çizmesi üzerine sert bir dille konuşmak zorunda kaldığını kaydetti.

İSRAİL BASININDA DAVOS

GAZZE - İsrail basını, Davos'taki panelde meydana gelen gelişmeler geniş yer verirken, Yedioth Ahranot gazetesi, ilk sayfasında "Peres'den Erdoğan'a: İstanbul'a roket atılsaydı siz ne yapardınız" manşetiyle çıktı.
     Davos'ta Erdoğan konuşurken, Peres'in kendisine dikkatle baktığı bir fotoğraf karesi, manşeti süslüyor. Aynı gazete, Türk Musevilerinin, Türkiye'deki İsrail karşıtı gelişmelerden duyduğu endişeleri dile getiren "Türk Musevileri: Sokağa çıkmaya korkuyoruz" başlığını kullandı.
     İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in konuyla ilgili, "Her ateşe anında cevap vermeyeceğiz. Gerektiği zaman cevap vereceğiz" sözleri yine bir alt başlık olarak yer aldı.
     "Türkiye Başbakanı'nın Peres'e saldırısı şöyle gelişti: Peres'e doğru bağırarak, siz Gazze'de çocukları öldürdünüz" ifadesi ve Peres'in gece yarısına doğru Erdoğan'ı telefonla aradığı bilgisi de sayfada dikkat çekiyor.
     Gazetenin üçüncü sayfasında "Türk saldırısı" ve "Davos'ta dram" başlıkları, Erdoğan'ın sahneyi terk ettiği anı da yansıdan üç fotoğrafa eşlik ediyor.
     Ülkenin yine İbranice yayımlanan gazetelerinden Maariv'de de manşet yine "Davos" oldu. Maariv, "Türkiye Peres'e karşı" manşetini kullanırken, Erdoğan'ın öfkeyle salonu terk ettiği ve Peres'e "Siz insan öldürüyorsunuz" dediğini aktardı.
     İsrail televizyonlarının siyasi yorumcuları da Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu tavırları ile "taraf" olduğunu öne sürerek, bu nedenle Ortadoğu barış çabalarında arabulucu olmasının mümkün olmadığını dile getirdiler. Ayrıca Erdoğan'ın üslubunun diplomatik olmadığı da ifade edildi.



Bu haber 270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,768 µs