En Sıcak Konular

''KÖMÜRLERDE YÜKSEK ORANDA ARSENİK BULUNDUĞU'' İDDİASI

30 Ocak 2009 14:00 tsi
''KÖMÜRLERDE YÜKSEK ORANDA ARSENİK BULUNDUĞU'' İDDİASI TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk,son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan, ''Ankara'da dağıtılan kömürlerdeki arsenik oranının çok yüksek olduğuna'' dair iddiaları değerlendirdi.

ANKARA - TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, ''Ankara'da dağıtılan kömürlerde yüksek oranda arsenik bulunduğu'' iddialarına ilişkin, ''Bu tip analizler tek başına hiçbir şey ifade etmiyor. Önemli olan kömür yakıldığı zaman bacadan çıkan arsenik konsantrasyonudur. Bunun da mutlaka tespit edilmesi gerekiyordu'' dedi.
     Öztürk, son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan, ''Ankara'da dağıtılan kömürlerdeki arsenik oranının çok yüksek olduğuna'' dair iddiaları değerlendirdi.
     Kömürün içinde bu tip maddeler bulunabileceğini vurgulayan Öztürk, ''Bu tip analizler tek başına hiçbir ifade etmiyor. Önemli olan kömür yakıldığı zaman bacadan çıkan arsenik konsantrasyonudur. Bunun da mutlaka tespit edilmesi gerekiyordu. Bu yapılmadan bir kaç kömürle analiz yapıp, bunu değerlendirmek doğru değil. Kaç numune, nereden alınmış, hangi bölgenin kömürleri? Bunların da açıklanması gerekiyordu'' diye konuştu.
     Kömürün kullanıldığı bölgenin havasındaki arsenik konsantrasyonun da önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:
     ''Özellikle, arsenik konsantrasyonuyla ilgili bir ölçüm yapılması gerekiyor. Bununla ilgili Dünya Sağlık Örgütü'nün, ABD'nin ve AB'nin sınır değerleri var. Sonucun bu değerlerle mukayese edilmesi gerekiyordu. Bizim ülkemizde bununla ilgili sınır değeri yok. 'Kömürün içinde bu kadar arsenik var ve Ankara zehirleniyor' demek eksik ve yanlış. İnsanları bu noktada paniğe itmenin anlamı yok. Özellikle kömürün içindeki arsenik miktarı yüksek olabilir. Ama kömür içindeki kül ve bunun içindeki kalsiyum oksit miktarı yüksekse yanma sırasında arsenik, kalsiyum ile reaksiyona girer ve kalsiyum sülfat haline dönüşerek küle karışır. Yani, bacadan çevreye yayılmaz. Arseniğin bacadaki konsantrasyonunu etkileyen değerlerden biri de kalsiyum miktarıdır. Kalsiyum arseniği emer.
     Bu deneyler, soba ve kazanda gerçek usulde yapılmalıydı. Bizim sobalarımızda sıcaklık, maksimum 600-700 santigrat derecedir. Arsenik ise 900 santigrat derecenin üzerinde serbest hale, gaz fazına geçer. Gerçekçi bir şekilde, sadece laboratuvar ortamında değil, uygulama yapıp bacadaki emisyonla beraber yorumlanmalıydı.''
     İnsanların bu konuda kafasının karıştırılmasını doğru bulmadığını anlatan Öztürk, ''Kömürlerde arsenik miktarı sınır değerlerin üzerinde değil. Bununla ilgili bir yönetmelik dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Hiçbir yönetmelikte, ?yakıtta şu kadar arsenik olacak? denmiyor. Arsenik gerçekten çok tehlikeli bir madde. Bununla ilgili bir şeyler söylerken daha dikkatli olunması lazım'' dedi.
     Bunun yalnızca kendisinin görüşü olmadığını belirten Öztürk, konuyu 7-8 bilim adamıyla daha görüştüğünü, onların da aynı görüşü paylaştıklarını ifade etti.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ANKARA'NIN HAVA KALİTESİ AÇIKLAMASI

     Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, Ankara'nın hava kalitesi ile ilgili her türlü bilginin en şeffaf biçimde medya ve bilim çevreleri ile paylaşıldığı ifade edilerek, yetkili kurumun görüşü alınmadan yapılan ve hiçbir bilimsel desteği olmayan açıklamalara halkın itibar etmemesi istendi.
     Açıklamada, ''Ankara'nın hava kalitesi ile ilgili yazılı ve görsel basında halkı tedirgin edecek yanlış bilgilendirmeler yer aldığının üzülerek takip edildiği'' vurgulanarak, buna bazı bilim adamlarının da alet edildiği belirtildi.
     Ankara'nın hava kalitesinin 1970 yılından beri Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı tarafından ölçüldüğüne dikkatin çekildiği açıklamada, 2007 yılına kadar yarı otomatik cihazlarla, 6 istasyonda 3 parametrede yapılan ölçümlerin, 2007 Ekim ayından itibaren tam otomatik cihazlarla, 8 istasyonda 7 hava kalite parametresi ve 6 meteorolojik parametre olarak yapılmaya başlandığı kaydedildi.
     Açıklamada şöyle denildi:
     ''1970 yılından beri yapılan ölçümlerde kömür yakılmasına bağlı en önemli gösterge olan kükürtdioksit oranı yıllık 220 mikrogram/metreküp değerinden, bugün 18 mikrogram/metreküp değerine düşmüştür. Bu değer, AB standardı olan 50 mikrogramın ve uyarı eşik değeri olan 400 mikrogramın çok altındadır. 2008 yılı ortalama kükürtdioksit değeri son 38 yılın en düşük değeridir.
     Ankara hava kalitesi ile ilgili her türlü bilgiyi en şeffaf biçimde medya ile ve bilim çevreleri ile paylaşmaktayız. Buna rağmen, halk sağlığını ilgilendiren böyle önemli bir konuda yetkili kurumun görüşü alınmadan hiçbir bilimsel desteği olmayan açıklamalar yapılmaktadır. Halkımızın bu tür açıklamalara itibar etmemesini istiyoruz.
     Toplumun en hassas olduğu konulardan biri olan sağlık ile ilgili haberlerde, halkın doğru bilgilendirilmesi açısından medyayı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.''

KARAYALÇIN'DAN GÖKÇEK'E "KALİTESİZ KÖMÜR DAĞITILDI" ELEŞTİRİSİ

     CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Karayalçın, ''Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, arsenik ve kükürt oranı yüksek kalitesiz kömürleri dağıtarak, Ankaralılar'ı adeta ölüme mahkum ettiğini'' öne sürdü.
     Karayalçın, yazılı açıklamasında, ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü tarafından yapılan incelemede AK Parti'nin dağıttığı kömürlerin arsenik ve kükürt oranının normal değerlerin çok üstünde çıktığını ifade etti.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ''Ankara'ya kirli su getirdikten sonra şimdi de havasını kirlettiğini'' savunan Karayalçın, ''Ankara'da ne içilecek su ne de soluyacak hava kalmıştır'' dedi.
     Suyu ve havası büyük bir tehdit altında olan bir şehirde yaşanamayacağını ifade eden Karayalçın, şöyle devam etti:
     ''AKP'li Melih Gökçek, arsenik ve kükürt oranı normal değerlerin çok üstünde olan kalitesiz kömürleri dağıtarak, Ankaralılar'ı adeta ölüme mahkum etmektedir. Melih Gökçek belediyeciliği insan hayatını yok sayan, insan yaşamına değer vermeyen bir anlayışa sahiptir. Bu anlayış, Ankara'yı yaşanmaz hale getirmiştir. Ankaralıların sağlığı ve çocuklarımızın geleceği için Melih Gökçek Ankara yönetiminden gönderilmelidir. Bütün Ankaralıları yaşamlarına sahip çıkmaya çağırıyorum.''



Bu haber 408 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,546 µs