En Sıcak Konular

DAVOS'TA DÜN YAŞANAN GELİŞMELER DÜNYA BASININDA

30 Ocak 2009 14:35 tsi
DAVOS'TA DÜN YAŞANAN GELİŞMELER DÜNYA BASININDA İsviçre'nin Davos kentinde dün yapılan "Gazze: Orta Doğu'da Barış Modeli" oturumunda ve sonrasında yaşanan gelişmeler, dünya basınında geniş yankı buldu.

ANKARA - İsviçre'nin Davos kentinde dün yapılan "Gazze: Orta Doğu'da Barış Modeli" oturumunda ve sonrasında yaşanan gelişmeler, dünya basınında geniş yankı buldu.
     İngiliz Daily Telegraph gazetesi, "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile yaptığı ateşli tartışmanın ardından toplantıyı hışımla terk etti" başlığıyla verdiği haberde, "Erdoğan'ın öfkesini, 'Benim için Davos bitmiştir' sözleriyle ifade ettiğini" yazdı.
     "Erdoğan'ın sözünün kesilmesine, Peres'e 25 dakika, kendisine ise bunun ancak yarısı kadar konuşma süresi verilmesine tepki gösterdiği" kaydedilen haberde, "Başbakanın daha sonra düzenlediği basın toplantısında, hem oturum yöneticisinin hem de Peres'in yaklaşımından duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği" belirtildi.
     Gazete, İsrail Cumhurbaşkanının olaydan sonra Başbakan Erdoğan'ı telefonla aradığını da duyurdu.
     "Erdoğan'ın Gazze yüzünden Davos'u terk ettiğini" yazan Guardian gazetesi de "Başbakanın Davos'u terk etmesine İsrail Cumhurbaşkanı Peres ile girdiği sert tartışmanın yol açtığını" kaydetti.
     "Erdoğan'ın tartışma sırasında İsrail Cumhurbaşkanına 'Yaptığınız çok yanlış', 'Çok sayıda insan öldürüldü' gibi ifadeler kullandığını" yazan gazete, "tartışmayı izleyen kalabalık grubun arasında ABD Başkanı Barack Obama'nın danışmanı Valerie Jarrett'in de bulunduğunu" belirterek, "Jarrett'in gördükleri karşısında hayretten donup kaldığını" öne sürdü.
     "Toplantıyı izleyen iş ve siyaset dünyasının liderleri olan, nazik diyalog ve uzlaşma arayışıyla tanınan insanlar için Peres ve Erdoğan'ın seslerini yükseltmeleri son derece alışılmamış bir şeydi" yorumunda bulunan gazete, "oturumdan sonra Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab'ın Erdoğan ile konuştuğunu, eski Norveç Başbakanı Kjell Bondevik'in de Erdoğan'ın salondan ayrılmasına üzüldüğünü ve bunu durumun güçlüğünü ortaya koyan bir ifade biçimi olarak gördüğünü söylediğini" yazdı.
     Haberde, "Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın ise Erdoğan'ın tavrını övdüğü, Başbakanın eşi Emine Erdoğan'ın da 'Peres yalan söylüyor. Bu kabul edilemez' dediği" belirtildi.
     BBC de konuyla ilgili geniş haberinde, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'ye dönüşünde "kahraman gibi karşılandığını" bildirdi.
     "Binlerce kişinin Erdoğan'ı havaalanında karşıladığını" belirten BBC, "Erdoğan'ın Gazze konusundaki tavrına geniş destek verildiğini, Başbakanı karşılamaya gelenlerin bazılarının 'dünyanın yeni lideri' yazılı pankartlar taşıdığı" ifade edildi.
     Günlük siyaset ve ekonomi gazetesi Financial Times ise "Erdoğan'ın Orta Doğu barışıyla ilgili tartışmayı kızgınlıkla terk ettiği" başlığıyla verdiği haberde, "Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nun bu diplomatik kavgayla sarsıldığını" yazdı.
     "Yaşananların, milletler arasında anlayış oluşturulması' amacıyla yapılan Davos toplantılarında bugüne kadar ortaya çıkan en büyük olaylardan biri olduğu" savunulan haberde, "Erdoğan'ın olaydan sonra düzenlediği basın toplantısında ise toplantı moderatörü, Amerikalı gazeteci David Ignatius'u kendisine söz hakkı vermemekle eleştirdiği" kaydedildi.
     "İki ülke ilişkilerinin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarından kötü etkilendiği" de belirtilen haberde, "Türk liderlerin İsrail'i sık sık ağır sivil kayıplardan dolayı eleştirdikleri" hatırlatıldı.
     Belçika basını da konuyla ilgili haberlerinde, "Erdoğan çok kızdı, Peres özür diledi", "Erdoğan'dan Şimon Peres'e: Siz insanları öldürüyorsunuz", "Erdoğan kızarak Davos tartışmasını terk etti" gibi başlıklar kullandı.
     Haberlerde, "Erdoğan'ın Davos'taki Gazze tartışmasını kızgınlıkla terk ederken, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in uzun konuşmasına cevap verme hakkı tanınmaması nedeniyle toplantıyı düzenleyenleri kınadığı" ifade edildi.
     Erdoğan'ın "Davos'a bir daha gelmem" şeklindeki tepkisine de yer verilen haberlerde, Başbakan Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı arasındaki tartışma detaylı şekilde anlatıldı.
     İspanya'nın sağ görüşlü ABC gazetesi ise "Uluslararası tansiyon: Gazze diplomasiyi tatsızlaştırıyor" ifadesini ön plana çıkararak verdiği haberinde, "Gerek Davos'ta Erdoğan'ın öfkelenerek paneli terk etmesi gerekse İspanya Ulusal Mahkemesi'nin 22 temmuz 2002 tarihinde Gazze'de yapılan saldırıdan dolayı İsrail hakkında soruşturma başlatması İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırıların somut sonuçlarıdır" ifadesine yer verdi.
     El Mundo da "Erdoğan, Gazze'deki ölümlerden Peres'i suçladıktan sonra öfkelenerek Davos'u terk etti" başlığı altında verdiği haberinde, "Davos'ta iki gündür görülen sakin ortamın Erdoğan'ın öfkeli şekilde panel salonunu terk etmesinden sonra bozulduğunu" savundu.
     Katalan gazetelerinden La Vanguardia ise "Erdoğan'ın kendisine cevap hakkı verilmemesine sinirlenerek oturumu terk ettiğini" belirtti, "ancak bu olaydan dolayı Türkiye ile İsrail arasındaki tarihi ittifakın bozulma ihtimalinin olduğunu" savundu.
     Lübnan'da Arapça olarak yayımlanan As Safir gazetesi ise konuyla ilgili haberini, "Erdoğan'dan Peres'e: Sen öldürmenin ne olduğunu iyi bilirsin" başlığıyla verdi.
     Gazete, dün akşam Davos'ta yaşanan olayın "Türk-İsrail ilişkilerindeki en büyük bomba olduğu" yorumunu yaptı.
     Nahar gazetesi ise konuyla ilgili haberini birinci sayfadan verdi ve "Başbakan Erdoğan, Davos'ta Gazze konulu tartışmayı terk etti" başlığını kullandı.

HAMAS: ERDOĞAN'IN CESUR TAVRINI SAYGIYLA SELAMLIYORUZ

     Hamas, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu kapsamındaki "Gazze: Ortadoğu'da Barış Modeli" oturumundaki tepkisini ve paneli terk etmesini memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
     Hamas sözcüsü Fevzi Berhum, yazılı açıklamasında, "Hamas, Davos'ta canlı yayında çocuklarımıza ve kadınlarımıza yönelik Siyonist savaşın kurbanlarını savunan Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cesur tavrını saygıyla selamlar" ifadesini kullandı.
     Sözcü, "Salondan ayrılmasını Siyonistlerce yapılan soykırımın kurbanlarına desteğin bir ifadesi olarak algılıyoruz" dedi.

PERES ERDOĞAN İLE TARTIŞMASININ İLİŞKİLERİ ETKİLEMEYECEĞİNİ UMUYOR

     İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, dün Dünya Ekonomik Forumu'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı tartışmanın Türkiye ile ilişkilerini etkilemeyeceğini ümit ettiğini söyledi.
     Forumun yapıldığı İsviçre'nin Davos kasabasında gazetecilere konuşan Peres, Türkiye ile sorun istemediklerini belirterek, "bizim Filistinlilerle sorunumuz var" dedi.

GENELKURMAY: ''MİLLİ MENFAATLER ESASTIR''

     Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Türkiye-İsrail ilişkileri konusunda, ''Türkiye'nin tüm ülkelerle yürüttüğü ikili askeri ilişkilerde milli menfaatler doğrultusunda hareket etmek esastır'' dedi.
     Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, NATO'nun yapısı ve tarihçesi hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.
     Tuğgeneral Gürak, zaman zaman bazı basın yayın organlarında şehit ve gazilerle ilgili haberlere yer verildiğini de belirterek, ''Türk Silahlı Kuvvetleri, vatanı için hayatını kaybeden aziz şehitlerimizi minnet ve şükran duygularıyla anarken, bize emanet ettiği değerli ailelerine de her zaman imkanlar dahilinde her türlü desteği sağlamaktadır'' dedi.
     Şehadet olayının ardından, aynı gün aileye ilgili Kuvvet Komutanlığınca ilk destek yardımı yapıldığını ve yapılacak işlemlere yönelik broşür gönderildiğini belirten Tuğgeneral Gürak, bu işlemlerin ilgili Garnizon Komutanlıklarınca da takip edildiğini söyledi.
     Tuğgeneral Gürak, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, bölücü terör örgütüne yönelik faaliyetler kapsamında, 23 Ocak 2009 tarihinden bugüne kadar meydana gelen olay sayısı ve ele geçirilen teröristlerle ilgili bilgi verdi.
     Dönem içerisinde toplam 16 iç güvenlik olayı meydana geldiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, bölücü terör örgütünden kaçan 5 teröristin dönem içerisinde güvenlik kuvvetlerine teslim olduğunu bildirdi. Tuğgeneral Gürak, ''Bu teröristlerden 3'nün bölücü terör örgütüne katıldıktan 3 ay sonra kaçmaları dikkat çekicidir'' dedi.
     Dün başlayan ve iç güvenlik harekat bölgesinde önceden görev yapmış ve halen görev yapan birlik komutanlarının da katıldığı İç Güvenlik Değerlendirme Toplantısı'nın, bugün öğleye kadar devam edeceğini anlatan Tuğgeneral Gürak, toplantıda, 2008 yılı iç güvenlik olaylarının değerlendirildiğini ve 2009 yılı için alınacak tedbirlerin görüşüldüğünü kaydetti.
     Türk Silahlı Kuvvetlerince, 23 Ocak-30 Ocak 2009 tarihleri arasında yürütülen arama kurtarma faaliyetleri hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, dönem içerisinde toplam 2 adet arama kurtarma faaliyeti icra edildiğini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 1 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını, 1 kişinin ölü olarak bulunduğunu bildirdi.
     Tuğgeneral Gürak, toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında ele geçirilen silahlarla ilgili TSK bünyesinde yürütülen soruşturma ve silah sayımına ilişkin bir soru üzerine Tuğgeneral Gürak, ''Bizim bu konuyla ilgili soruşturmamız devam ediyor'' yanıtını verdi.
     Tuğgeneral Gürak, ''Heron'' insansız hava araçlarının Türkiye'ye teslimine ilişkin bir soruyu cevaplarken, ''Heron'larla ilgili olarak Sayın Milli Savunma Bakanımızca bir açıklama yapıldı. Gerekli açıklama yapılmıştır. Projede herhangi bir sorun yok'' dedi.
     İsrail ile ilişkilere ilişkin sorular üzerine de Tuğgeneral Gürak, ''Türkiye'nin tüm ülkelerle yürüttüğü ikili askeri ilişkilerde milli menfaatler doğrultusunda hareket etmek esastır'' diye konuştu.
     Bir internet sitesinde eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'ya ait olduğu iddia edilen ses kaydıyla ilgili bir soru üzerine Tuğgeneral Gürak, ''Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı konuyla ilişkili görüşlerini bir gazetede açıkladı. Buna bakmanızı tavsiye ederiz'' dedi.
     Tiyatro sanatçısı Atilla Olgaç'ın açıklamaları ile ilgili soru üzerine Tuğgeneral Gürak, Bakırköy'de Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma yapıldığını anımsatarak, kendilerinin de konuyu detaylı olarak incelediklerini söyledi.

DAVOS'TA OTURUM YÖNETİCİLERİ DAHA SIKI ELEMEDEN GEÇİRİLECEK

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos zirvesinde dün katıldığı panelde yaşanan gerginliğin ardından Dünya Ekonomik Forumu da birtakım tedbirler aldı.
     Dünya Ekonomik Forumu'nun bundan sonraki toplantılarında özellikle de hükümet ve devlet başkanlarının katıldığı panellerde görev yapacak olan oturum yöneticileri sıkı eleme sonrasında belirlenecek.
     Forum yetkilileri, bundan sonra panel yöneticilerinin, bu konuda uzmanlaşmış kişilerden oluşturulacağını vurguluyor.
     Öte yandan, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Davos yönetiminin, dünkü panelde yaşanan gerginliğin tamamıyla orada panel yöneticisinin kötü yönetiminden kaynaklandığı konusunda fikir birliği içinde oldukları öğrenildi.
     Bu arada, dün yaşanan gerginliğin ardından Davos'ta toplantılara devam eden Türk bakanlara forum tarafından tahsis edilen korumaların sayısının önemli ölçüde artırıldığı gözlemlendi.
     Öte yandan Devlet Bakanı Şimşek, dünkü gerginlikle ilgili olarak yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın tavrından dolayı gurur duyduklarını kaydetti.

ERDOĞAN'A GAZZE HALKINDAN SEVGİ GÖSTERİSİ

     Gazzeliler, İsviçre'nin Davos kentinde yapılan "Gazze: Orta Doğu'da Barış Modeli" oturumunda tepki gösteren ve paneli terk eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sevgi gösterilerinde bulunuyor.
     Cebaliye mülteci kampının İsrail uçaklarınca harap edilmiş camisinde dışarıda cuma hutbesinde halka seslenen imam Celal bin Yusuf Şerifi, "Sayın Erdoğan İslam dünyasının başını kaldırmasını sağladı" dedi.
     Türk baraklarıyla süslenen Cebaliye camisinin imamı Şerifi, "İslam ülkelerinin liderlerine Başbakan Erdoğan'ı örnek almaları için sesleniyoruz" diye konuştu.

HALİL EL HAYA: "O BÜYÜK BİR LİDER"

     Gazze Şeridi'nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan lehinde, Gazzelilere verdiği destekten ötürü büyük bir gösteri düzenlendi. Hamas liderlerinden Halil El Haya, Erdoğan için "O, büyük bir lider" dedi.
     Ellerinde Hamas bayraklarıyla öğle namazından çıkan yüzlerce kişi, önce Ömeri Camii önünde toplandı. Kalabalık daha sonra büyük bölümü İsrail bombardımanında yıkılan Meclis binasına doğru harekete geçti.
     Kalabalığın taşıdığı Türk bayraklarının sayısı yol boyunca giderek artarken, Meclis binasının bahçesini dolduranlar, ellerindeki Türk bayraklarını salladı, Başbakan Erdoğan'ın resimlerini taşıdı. Meclis binasının üzerine de Erdoğan posterleri asıldı.
     Hamas liderlerinden Halil El Haya, "O, büyük bir lider" dediği Erdoğan'ın Gazze'ye önemli destek verdiğini kaydetti ve "Kendisini selamlıyoruz. Bizim zaferimiz, onun zaferidir" dedi.
Gösteriye katılan Hamas sözcülerinden Fevzi Barhum da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Filistin gerçeğine, trajedisine verdiği desteğin Hamas'ı çok mutlu ettiğini söyledi.



Bu haber 385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,483 µs