En Sıcak Konular

ERDOĞAN:''BENİM İÇİN ARTIK DAVOS BİTMİŞTİR''

29 Ocak 2009 23:56 tsi
ERDOĞAN:''BENİM İÇİN ARTIK DAVOS BİTMİŞTİR'' Davos'ta düzenlenen ''Gazze Orta Doğu İçin Model'' oturumuna katılan Başbakan Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Peres arasında gerginlik yaşandı.

DAVOS- Davos'ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenen ''Gazze Orta Doğu İçin Model'' oturumuna katılan Başbakan Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında gerginlik yaşandı.
     Başbakan Erdoğan, oturumun son konuşmacısı Peres'in ''sert'' sözlerinin ardından, oturum yöneticisinden, İngilizce konuşarak ''bir dakika'' süre istedi.
     Panel yöneticisinin söz hakkı vermek istememesine karşılık, Erdoğan, Perez'e dönerek, şöyle konuştu:
     ''Sesin çok yüksek çıkıyor. Benden yaşlısın biliyorum ki sesinin benden çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Benim sesim bu kadar çok yüksek çıkmayacak. Bunu böyle bilesin. Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüz, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum.
     Ülkenizde başbakanlık yapmış 2 kişinin bana çok önemli lafları vardır. Filistin'e, tankların üstünde girdiği zaman, 'kendimi bir başka mutlu addediyorum' diyen başbakanlarınız var. Tankların üzerine çıkıp da 'Filistin'e girince mutlu oluyorum' diyen başbakanlarınız var. Ve bana sayılar veriyorsunuz. İsimini de veririm, belki merak edenleriniz vardır.''
     Peres'in konuşmasının salonda alkışlanmasıyla ilgili olarak da Erdoğan, ''Şu zulme alkış tutanları da ayrıca kınıyorum. Peki çocukları öldürenleri kalkıp da alkışlamak öyle zannediyorum ki insanlık suçudur'' dedi.
     Başbakan Erdoğan'ın, ''Sadece size, iki söz söyleyeceğim...'' sözleri üzerine, oturum yöneticisi, araya girdi.
     Erdoğan, ''sözümü kesmeyin'' diyerek, ''Tevrat'ın 6. maddesi der ki 'öldürmeyeceksin. Burada öldürme var. Bu da çok enteresan'' diyerek sözlerini sürdürdü.
     Biri Oxford Üniversitesinde profesör iki İsrail vatandaşının, İsrail'i eleştiren açıklamalarını da elindeki notlardan okuyan Başbakan Erdoğan, oturum yöneticisine de dönerek, ''Sana da çok teşekkür ediyorum. Benim için de bundan böyle Davos bitmiştir. Daha Davos'a gelmem. Siz konuşturmuyorsunuz. 25 dakika konuştu, 12 dakika konuştum. Olmaz.'' dedi. 

ERDOĞAN: ŞİMON PERES'İ 25 DAKİKA, BİZİ 12 DAKİKA KONUŞTURMUŞLARDIR

      Erdoğan, Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu kapsamında gerçekleştirilen ''Gazze Orta Doğu'da Barış Modeli'' oturumunda, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in eleştirilerini yanıtlarken panel yöneticisinin sürenin bittiğini gerekçe göstererek konuşmasını kesmesi üzerine, ''Davos'a bir daha katılmam'' diyerek salondan ayrıldı.
     Başbakan Erdoğan, çıkışta gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi:
     ''Burada herkese aynı dakikayı verirler ona saygıyı duyarım, ama herkese aynı dakikayı vermedikleri zaman ona saygı duymam. Nitekim burada aynı dakikayı vermemişlerdir. Gördüğünüz gibi Şimon Peres'i 25 dakika konuşturmuşlardır, 12 dakika bizi konuşturmuşlardır. Bundan sonra da söz kesmek üzerine bina edilmiş bir anlayış. Bu kadar önemli bir konuyu görüşeceğimiz bir yerde kalkıp da bunu yarım saat, 35 dakikaya sıkıştıramazsınız. Bundan sonra da Davos'a katılmam.''
     Bir gazetecinin İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in ''bağırarak konuştuğunu'' söylemesi üzerine Erdoğan, ''O da suçluluk psikolojisinin bir gereği. Suçlu olan bağırır. Suçun yoksa niçin bağırıyorsun'' değerlendirmesinde bulundu.

''TAVRIM MODARATÖRE OLDU''

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Davos'ta, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile katıldığı Gazze konulu paneldeki tepkisinin, oturumu yöneten moderatöre olduğunu belirterek, ''Herhangi bir şekilde ne İsrail halkını ne Cumhurbaşkanı Perez'i ne de Musevi halkını hedef aldım'' dedi.
     Dünya Ekonomik Forumu çerçevesinde düzenlenen ''Gazze Orta Doğu İçin Model'' oturumuna katılan Başbakan Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile arasında yaşanan gerginlik sonrasında salonu terk etmesinin ardından, Forum Başkanı Klaus Schwap ile bir araya geldi.
     Kısa süren bir görüşmenin ardından Erdoğan ve Schwap bir basın toplantısı düzenledi.
     Davos Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab, oturumun bu şekilde bitmiş olmasından dolayı çok üzgün olduğunu belirterek, duygularını paylaşmak istediğini söyledi.
     Schwab, ''Çünkü Sayın Başbakan Erdoğan yakın ilişkilerimin olduğu ve güvenilir bir dostumuz olan bir kişi ve burada tüm organizasyon içinde Türk hükümeti büyük destek sağlıyor. Ancak burada daha fazla önemli olan husus ise bizler burada kendisinin Orta Doğu'daki barış için, oynamakta olduğu rol için tekrar tekrar teşekkür etmek istiyorum. Bu önemli görev ve sorumluluğu üstlendiği için hakkını her zaman teslim etmemiz gereken biri Sayın Erdoğan'' dedi.
     Erdoğan'ın Orta Doğu'daki sorunların çözümü için önemli sorumluluklar üstlendiğini ifade eden Schwab, aslında bütün konuşmacılara belli süreler verildiğini vurguladı. Schwab, ''İlk süreçte 5'er dakika verilmekte, daha sonra diyalog ortamı oluşuyor ve 5'er dakika veriyoruz. Ancak burada maalesef ilk turdaki konuşmalar uzun sürdü ve sınıra yaklaştık ve zamanımızı aştık ve üzüntü içinde söylüyorum ki görüşmeleri kesme zorunluluğu doğdu. Bu durum nedeniyle ilk turda konuşmalar uzun sürdü. Sayın Erdoğan anlamlı bir cevap yansıttı'' diye konuştu.
     Schwab, büyük çabalar sarf ederek yürüttükleri forumda, herkesin ''barış ve ekonomik refahı sağlamak için'' geldiğini anlattı.
     Davos çerçevesinde yürütülen muhtelif faaliyetler kapsamında uluslararası barış, istikrar ve işbirliğinden yana olan tutumunu vurguladığını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:
     ''Bu kapsamda Orta Doğu barış süreci, İsrail-Filistin, İsrail-Suriye ve Lübnan konularında özellikle yürütüğümüz temas ve çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundum.
     Son bir ay zarfında yaşanan, insanlık trajedisini ki bildiğimiz gibi Gazze'de yaşanan trajedi ve kriz ile ilgili gözlem ve değerlendirmelerimizi Davos ruhuna ve usullerine uygun şekilde açık yüreklilik ile paylaştık.
     Konuşmamda özellikle altını çizerek barış mesajlarını ön plana çıkardım. Herhangi bir şekilde ne İsrail halkını ne Cumhurbaşkanı Perez'i ne de Musevi halkını hedef aldım. Aksine, bugün öğleyin yapılan panelde de bu akşam yapılan panelde de antisemitizmin bir insanlık suçu olduğunu ifade eden bir başbakan, bir lider olduğumu tekrar hatırlattım.
     Tabii, usul açısından bir şeyi hatırlatmak durumundayım. Bugün öğlen katıldığım panelde 14.30 başlaması gerekirken sadece ben ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev geldi. Maalesef 20 dakika bekledik henüz kimse gelmemişti. Panel yöneticisi 'gelin buyurun çıkalım 2 kişi ile buna başlayalım' ve 14.50'de panele başladık.
     Akşamki panele gelince Sayın Ban-Ki Mun 8 dakika konuştu. Ben 12 dakika konuştum. Sayın Amr Musa 12 dakikaya gelince konuşmasını kesti. Buna mukabil İsrail Cumhurbaşakanı, 25 dakika boyunca zaman zaman toplantı usul ve adabına aykırı bir şekilde, doğrudan bana yüksek sesle hitap ederek, Davos'ta alıştığımız özgür tartışma ortamını dışına çıkan bir tavıra sergiledi.
     Uluslararası panel kurallarına göre, objektif tutum sergilemesi beklenen yönetici de bu tür toplantı kriterlerinin dışına çıkarak benim de dahil olduğum konuşmacılara söz hakkı tanımadan paneli bitirmek istedi.
     Müdahale ederek söz aldığımda da görüşlerimi ifade etmeme imkan tanımadı. Ve toplantı moderatörüne karşı bir tepki ortaya koydum. Bitmek üzere olan toplantıyı da terk ettim. Bunu özellikle sizlere açıklamak istedim ki, çünkü burada da hedef saptırılabilir.
     Yumuşak başlıyım ama uysal koyun değilim.''
     Erdoğan, ''Daha sonraki toplantılar ile ilerideki Davos toplantılarında olacak mısınız?'' sorusu üzerine, ''Değerlendireceğiz. Çünkü, benim tabii ki burada tavrım modaratöre oldu ama bu tür moderatörlerin olduğu Davos zevk vermez onu söyleyeyim, barışa da gölge düşürür onu hatırlatayım'' dedi.
     Kuveyt'li bir gazetecinin ''Peres'in sesini yükselterek konuştuğunu gördük. Siz buradaki çalışmalar, Türkiye tarafından ve Arap Birliği çerçevesinde Gazze'de gerçekleşecek yapılacak çalışmalar hangi yönde devam edecek? Gazze açısından gerçekleştirecek çalışmalar doğru mu değil mi? Arap Birliği gelişmeleri doğru mu değil mi?'' sorusuna Erdoğan, şu karşılığı verdi:
     ''Ben, Perez'in yaşına saygım sebebiyle sesimi yükseltmedim. Yoksa sesim ondan daha çok çıkar, orada bir sıkıntım yok. Çok açık, net bir şey daha söylüyorum; doğru konuşmuyor. Tarih onu yalanlıyor, siyaset bilimi onu yalanlıyor, rakamların hepsi bizde var. Dolasıyla, tabii işte beraber olamadığımız için rahat konuşma imkanımız yok ama 25 dakika o konuşup 12 dakika biz konuştuğumuz zaman burada da adaletsizlik oluyor. Fazla vaktinizi de almak istemiyorum. Hepinize ilgi ve hassasiyet sebebiyle çok teşekkür ediyorum.''
     Ortak basın toplantısına Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da katıldı. Toplantıya uluslararası basın yoğun ilgi gösterdi.Başbakan Erdoğan,basın toplantısından ayrılırken, BBC muhabirinin sorusu üzerine, ''Peres, bir kabile reisiyle konuşmuyor. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na nasıl hitap edilmesi gerektiğini öğrenmesi lazım'' dedi. 

ERDOĞAN-PERES TELEFON GÖRÜŞMESİ

     İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dün akşam yaptığı telefon görüşmesinde, dostlar arasında böyle şeyler olabileceğini belirterek, ''Bugün olanlar için son derece üzgünüm'' dediği öğrenildi.
     Cumhurbaşkanı Peres ile Başbakan Erdoğan arasında geçen telefon konuşması şöyle:
     Peres; Dostlar arasında böyle şeyler olur, bugün olanlar için son derece üzgünüm. Her şeyden önce Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Başbakan olarak size olan saygım ve takdirim hiçbir zaman değişmedi.
     Erdoğan; Tabii her şeyden önce dostlar kendi aralarında şüphesiz ki tartışma yaparlar, ama uluslararası bir toplulukta böyle bir kabile lideriyle değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin lideriyle yüksek sesle böyle konuşulmaz.
     Peres; Sesimi yükselttim. Zira arkadaşlarım sesimin az çıktığını ve anlaşılamadığını söylerler. Bunun, (sesimin yüksek çıkmasının) Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanıyla ilişkimle hiçbir ilgisi yoktur. Bugün olanlar için üzgünüm.
     Erdoğan; Biraz sonra bir basın toplantısı yapacağınızı duydum.
     Peres; Bugün değil, yarın.
     Erdoğan; Yarın yapacağınız basın toplantısında şu anki samimi duygularınızı açıklayabilirseniz, öyle zannediyorum ki bu sıkıntı bir ölçüde giderilmiş olur.
     Peres; Elbette bu söylediklerimi basına da (Publicly) aynen ifade ederim.
     Erdoğan; Telefonunuz için teşekkür ederim Sayın Cumhurbaşkanı.
     Peres; Ben de size teşekkür ediyorum iyi yolculuklar dilerim.

İSRAİL GAZETELERİNİN İNTERNET SİTELERİ HABERİ DUYURDU

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta katıldığı paneli terk etmesini İsrail'in önde gelen gazeteleri de internet sayfalarından duyurdular.
     Jerusalem Post gazetesinin web sayfası Başbakan Erdoğan'ın paneli terk etmesini "manşet haber" olarak duyururken, Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile girdiği tartışma ve ardından sözünün panel moderatörünce kesilmesine sinirlenerek sahneden yürüyüp gittiğini bildirdi.
     Haaretz gazetesinin web sayfası da aynı haberle okuyucularını durumdan haberdar etti.
     İki gazetenin İngilizce web sayfası da Amerikan AP ajansının haberini kullandı.
     Merkezi Katar'da bulunan uluslararası Arap haber kanalı El Cezire de internet sitesinde haberi acil haber olarak tek cümle olarak verdikten sonra, geniş bir haber yayımladı.
     El Cezire haberinde, Başbakan Erdoğan'ın, panel yöneticisinin Peres'in İsrail'in Gazze saldırısını meşrulaştıran sözlerine itirazlarını söylemesine izin vermemesinden sonra televizyondan canlı yayınlanan tartışmayı terk ettiğini belirtti.

BAŞBAKAN ERDOĞAN DAVOS'TAN AYRILDI

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, saat 22.40'ta helikopterle Davos'tan ayrıldı.
     Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, gece yarısından sonra yurda dönmek üzere Başkent Zürih'e gitti. 

AJANSLAR HABERİ "ACİL" KODUYLA VERDİ

     Babakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta katıldığı paneli terk etmesi, uluslararası ajanslar tarafından "acil" koduyla verildi.
     AP, Başbakan Erdoğan'ın panelde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le Gazze'deki çatışmalar konusunda "sözlü olarak tartıştıktan sonra" paneli terk ettiğini duyurdu. Ajans, Başbakan   Erdoğan'ın, Peres'in İsrail'in Gazze saldırısını heyecanlı bir şekilde savunan monoloğunu dinledikten sonra, panel yöneticisinin sözünü kesmesi üzerine kızdığını kaydetti.
     Fransız AFP ajansı da haberi acil koduyla vererek, Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki paneli, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in uzun konuşmasının ardından kendi konuşmasının panel yöneticisi tarafından engellendiği gerekçesiyle sert bir şekilde terk ettiğini bildirdi.
     İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesinin web sayfası, Başbakan Erdoğan'ın paneli terk etmesini "manşet haber" olarak duyururken, Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile girdiği tartışma ve ardından sözünün panel moderatörünce kesilmesine sinirlenerek sahneden yürüyüp gittiğini bildirdi.
     Haaretz gazetesinin web sayfası da aynı haberle okuyucularını durumdan haberdar etti.
     Merkezi Katar'da bulunan uluslararası Arap haber kanalı El Cezire de internet sitesinde haberi acil haber olarak tek cümle olarak verdikten sonra, geniş bir haber yayımladı.
     El Cezire haberinde, Başbakan Erdoğan'ın, panel yöneticisinin Peres'in İsrail'in Gazze saldırısını meşrulaştıran sözlerine itirazlarını söylemesine izin vermemesinden sonra televizyondan canlı yayınlanan tartışmayı terk ettiğini belirtti.



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,459 µs