En Sıcak Konular

ERDOĞAN: CESARETLE ADIM ATILMASI LAZIM

29 Ocak 2009 17:44 tsi
ERDOĞAN: CESARETLE ADIM ATILMASI LAZIM Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerde tarafların cesaretle adımlar atması gerektiğini ifade ederek, ''Eğer diasporaların çalışmalarına bu atılan adımlar kurban edilirse yazık olur'' dedi.

DAVOS - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerde tarafların cesaretle adımlar atması gerektiğini ifade ederek, ''Eğer diasporaların çalışmalarına bu atılan adımlar kurban edilirse yazık olur'' dedi.
     Dünya Ekonomik Forumu için Davos'ta bulunan Başbakan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Dışişleri Bakanı Manuşehr Muttaki ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan ile katıldığı ''Büyük Oyun Yeniden'' konulu oturumunda konuştu.
     Daha önce panele katılacağı duyurulan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan panele katılmadı. Sarkisyan'ın yerine Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan katıldı.
     Türkiye'nin şu anda AB'de müzakereci üye konumunda olduğunu anımsatan Erdoğan, Türkiye'nin fasıllarla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü ve çalışmalarında herhangi bir aksama olmadığını belirtti.
     Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 2009 yılına girerken AB üyelik sürecini biraz daha sıkı tuttuğunu ve sadece AB ile ilişkilerden sorumlu bir bakan ataması yapıldığını belirterek, ''Şu anda bir devlet bakanımız tamamıyla AB'den sorumlu. Bundan sonra AB üyesi ülkeler çok daha sıkı taranacak, Brüksel ile ilişkiler çok daha sıkı olarak geliştirilecek, müzakereler çok daha sıkı takip edilecek. İnanıyorum ki bir farklılık bundan sonraki süreçte oluşacaktır'' diye konuştu.
     Türkiye'nin de bölgesinde kendi çıkar hesaplarını yaparak, varlığını çok daha güçlü kılacak, kendisini geleceğe çok daha güçlü taşıyacak bir hesabın içerisinde olması gerektiğini ifade eden Erdoğan, ''Tabii bu hesabı yaparken diğer ülkelerle karşılıklı çıkarı temin etme amacına yönelik bir girişim olursa bu tabii bölgeyi de huzurlu kılacaktır'' dedi.
     Rusya Federasyonu ile Gürcistan arasındaki sıkıntılarda Türkiye'nin bir adım attığına dikkati çeken Erdoğan, bölgede bir Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Projesini geliştirme önerisinde bulunduğunu anlattı.
     Bu çerçevede ilk ziyareti Moskova'ya yaptıklarını daha sonra Gürcistan'a gittiklerini ifade eden Erdoğan her iki ülkeden de olumlu yaklaşım aldıklarını belirtti.
     Erdoğan, daha sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den de olumlu yanıt aldıklarını belirterek, daha sonra konunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkiye-Ermenistan maçı nedeniyle Ermenistan'a gidişinde Ermenistan yetkilileri ile görüşüldüğünü onlardan da olumlu bir yaklaşım geldiğini bildirdi.
     Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bütün hedef ve amaçlarının bölge barışına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
     ''Türkiye, Ermenistan ilişkilerinde tarafların cesaretle adım atması lazım. Eğer diasporaların çalışmalarına bu atılan adımlar kurban edilirse yazık olur'' diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
     ''En büyük sıkıntı burada, diasporalar durmuyor, onlar çalışıyor. Niye çalışıyorlar? Bu adımlar atılmasın diye çalışıyor. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz, başkasını bu işe sokmayacağız. Onun için bazı jestler yaptık, bu jestler karşılıklı olarak yapılsın ve bu işi bir an önce bitirelim, çözelim.
     Aynı şekilde Azerbaycan ile Ermenistan arasında 17 yıldır bu süreç devam ediyor. ABD, Rusya ve Fransa on yedi yıldır onlarda sorunu çözemiyor. Bizim dolaylı olarak bu süreçle bağlantılarımız var. Azerbaycan ile de kardeşlik, soydaşlık bağımız var. Onun için Kafkasya İşbirliği Projemiz var ve bu çok önem arz ediyor. Bütün bunlara rağmen şu anda dışişleri bakanlarımızın kendi aralarında yaptığı çalışmaları önemsiyorum, Olumlu adımlardır diyorum. Bu olumlu adımları başkalarının olumsuz adımlarına kurban etmeyelim diyorum. Çıktığımız olumlu yolda mesafe alalım.''
     Paneli Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın eşi Zeynep Babacan, Devlet bakanları Mehmet Şimşek, Egemen Bağış ve Türk iş adamları da izledi.

Bu haber 399 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,391 µs