En Sıcak Konular

BABACAN: KÜRESEL EKONOMİYLE İLGİLİ KONULAR DÜZENLENMELİ

29 Ocak 2009 09:43 tsi
BABACAN: KÜRESEL EKONOMİYLE İLGİLİ KONULAR DÜZENLENMELİ Dışişleri Bakanı Ali Babacan, küresel ekonomiyle ilgili konuların mutlaka yeni bir küresel mimariyle hem düzenlenmesi hem denetlenmesi, ABD dahil hiçbir ülkenin bu küresel düzenleme ve denetleme mekanizmasının dışında olmaması gerektiğini söyledi.

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, küresel ekonomiyle ilgili konuların mutlaka yeni bir küresel mimariyle hem düzenlenmesi hem denetlenmesi, ABD dahil hiçbir ülkenin bu küresel düzenleme ve denetleme mekanizmasının dışında olmaması gerektiğini söyledi.
     NTV'nin sorularını cevaplayan Babacan, bu yılki Davos toplantılarının asıl temasının, küresel ekonomik krizden sonra neler yapılması gerektiği olduğunu ifade ederek, Dünya Ekonomik Forumu liderlerinin kapalı kapılar ardında düzenleyeceği özel bir oturuma kendisinin de katılacağını belirtti.
     Babacan, şunları kaydetti:
     "Burada artık şu anlaşılmalı; küresel ekonomiyle ilgili konular mutlaka yeni bir küresel mimariyle hem düzenlenmeli hem de denetlenmeli. ABD dahil hiçbir ülke bu küresel düzenleme ve denetleme mekanizmasının dışında olmamalı. Madem herhangi bir ülkede olan ciddi bir sorun herkesi, bütün açık ekonomileri etkiliyor, o zaman hiçbir ülkenin, 'bu kendi iç işimdir, kimse karışmasın, ben kendi ekonomimde istediğimi yaparım' dememeli. Çünkü, oradaki hata madem herkesi etkiliyor, o zaman bunu küresel boyutta mutlaka ele almak gerekiyor."
     G-20'nin toplantılarının şimdiye kadar hep bakanlar seviyesinde olduğunu, ekonomiden sorumlu bakanlar ve merkez bankası başkanlarının katıldığını hatırlatan Babacan, kendisinin de, 10 yıllık bir oluşum olan G-20'nin bu toplantılarına 5 yıl katıldığını hatırlattı.
     Babacan, G-20 toplantılarının mutlaka liderler seviyesinde yapılması gerektiğini her yıl dile getirdiklerini, bunların hepsinin kayıtlarda olduğunu kaydederek, "Burada gayet güzel konuşuyoruz ama bu işin sosyal, siyasi, güvenlik boyutu var. Çünkü, ekonomi dediğiniz, sadece rakamlarla, finans konusuyla çerçevesi çizilmiş bir konu değil. Liderler düzeyinde bu işin sahiplenilmesi, liderlerin bu işe biraz daha kafa yorması gerekiyor. Hepsi kayıtlarda, hep istedik, ancak maalesef krizden sonra apar topar bunu Washington'da topladılar" diye konuştu.
     İlk fikrin, G-8 ve ona ilave olarak belki 4-5 ülkenin daha davet edilmesi olduğunu aktaran Babacan, "Biz hemen haber gönderdik; 'ona gerek yok, G-20 diye bir platform var, biz yıllardır söylüyoruz, liderleri toplayın' dedik. Yarım gün içinde bizim bu uyarımız etkili oldu ve G-20, liderler seviyesinde toplandı" ifadelerini kullandı.
     Babacan, G-20'nin şimdi de Nisan ayının başında Londra'da toplanacağını, o toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomiden sorumlu yetkililerin de katılacağını bildirdi.
     IMF ve Dünya Bankasının gelip 20-30 kişilik ekiple bir ülkenin A'dan Z'ye tüm finansal sistemini gözden geçirdiği çalışmasına değinen Babacan, bunu 2006'da Türkiye'de gönüllü bir şekilde yaptırdıklarını, sonuçta "Türkiye'nin, özel sektörüyle, kamusuyla finansal sistemi sapasağlam" diye rapor çıktığını söyledi.

Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,537 µs