En Sıcak Konular

2008 YILI PARA-KUR POLİTİKASI AÇIKLANDI

18 Aralık 2007 13:08 tsi
2008 YILI PARA-KUR POLİTİKASI AÇIKLANDI Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2010 yılı enflasyon hedefinin, 2008 ve 2009'da olduğu gibi yüzde 4 olarak belirlendiğini bildirdi.

ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2010 yılı enflasyon hedefinin, 2008 ve 2009'da olduğu gibi yüzde 4 olarak belirlendiğini bildirdi.
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, 2008 yılı para ve kur politikasını açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında, 2008'de hedefle uyumlu patikanın Mart ayında yüzde 7,1 , Haziranda yüzde 6,5 , Eylülde yüzde 6,3 ve Aralıkta yüzde 4, belirsizlik aralığının da 2 puan olarak korunmasının uygun görüldüğünü söyledi.
Yılmaz bu arada, enflasyonun 3'er aylık dönemler sonu itibarıyla belirsizlik aralığının dışında kalması halinde, Merkez Bankasının sapmanın nedenlerini ve hedefe tekrar yakınsaması için, alınan ve alınması gereken tedbirleri Hükümete yazacağı açık mektup ile kamuyonunun bilgisine sunulacağını hatırlatarak, şöyle devam etti:
''Son dönemde enflasyon raporunun genel değerlendirme bölümünde, hesap verebilirlik ilkesine yönelik değişikliklere gidilmiş ve Merkez Bankası enflasyon ve para politikası görünümüne ilişkin görüşlerini ve enflasyonu hedefe yakın tutmak için gerekli gördüğü tedbirleri, (Enflasyon Raporu) aracılığı ile kamuoyuna paylaşmaya başladı.
Böylece enflasyon raporu temel iletişim aracı olma işlevinin yanı sıra hesap verebilirlik mekanizması açısından da önemli bir rol üstlenmeye başlamıştır. Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde yazılması muhtemel açık mektuplarda, enflasyon raporuna daha fazla atıfta bulunulacaktır.''
2008 yılı para ve kur politikasına göre, Merkez Bankası 2008 yılında enflasyon hedeflemesinin yanı sıra dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasına devam edecek.

 YILMAZ: PPK İÇİN ŞİFAHİ OLARAK İKİ İSİM İLETTİM

ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nda açık bulunan üyelikler için Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e şifahi olarak iki ismi ilettiğini bildirdi.
     Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, 2008 yılı para ve kur politikasını açıkladığı basın toplantısında, gazetecilerin sorularına verdiği yanıtta, Para Politikası Kurulu'nda (PPK) açık bulunan üyelikler nedeniyle sıkıntı çektiklerini belirterek, "Dolayısıyla bu iki üyenin katkısının olması gerektiğini düşünüyorum. Ben şifahi olarak Sayın Bakana Merkez Bankası tarafından uygun görülen iki ismi ilettim. Sayın Bakan da bunun üzerinde düşünüyor'' dedi.
     ''Bakan Şimşek açıklamalarında, (bana gelen isim yok) dedi. Siz bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz'' şeklindeki soruya Yılmaz, ''Bakan Bey, bunu söyleyerek neyi kastetti bilmiyorum. Ben Sayın Bakan'a Merkez Bankası olarak kanunun bize verdiği yetki çerçevesinde şu isimlerin, şu açık pozisyonlara atanmasını düşünüyoruz diye söyledim'' yanıtını verdi.
     ''Açıklamalarınızdan çıkardığımız sonuca ilişkin olarak ipler koptu mu hükümetle'' şeklindeki bir başka soru üzerine de Yılmaz, böyle bir şey olmadığını belirterek, "Benim Bakanla, Bakanın da benimle herhangi bir problemi yok" dedi.
     Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Banka'nın İstanbul'a taşınması ile ilgili soruları da İstanbul ile ilgili olarak daha önce görüşlerini açıkladıklarını hatırlatarak, ''Bu iş yapılacaksa bir yasa değişikliği kaçınılmaz. Yasa değişikliği gündeme geldiğinde ve bize de sorulduğunda biz Merkez Bankası olarak görüşümüzü ileteceğiz. Ama sonuçta bu TBMM'nin alacağı bir karar'' şeklinde yanıtladı.
     Aynı konu ile ilgili bir diğer soru üzerine de, Merkez Bankası'nın şu anda Ankara'da bulunduğunu ve gitmesi için de kanun değişikliğine ihtiyaç bulunduğunu yineleyen Yılmaz, "Merkez Bankası camiasının, Ankara'da kalma eğilimi var. Merkez Bankası'nın İstanbul'a gitmesi ile İstanbul'un bölgesel mali merkez haline gelmesi arasındaki ilişkinin net olarak ortaya konması gerekir" diye konuştu.



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,694 µs