En Sıcak Konular

YILMAZ: HEDEFİ ALTTAN ISKALAMA RİSKİMİZ VAR

27 Ocak 2009 11:00 tsi
YILMAZ: HEDEFİ ALTTAN ISKALAMA RİSKİMİZ VAR Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2009'da küresel ekonomik krizin yarattığı talep koşulları ve uluslararası gelişmelerin, enflasyonu hedefe ulaştıracağı, hatta hedefi alttan ıskalama riski bulunduğunu belirtti.

ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2009'da küresel ekonomik krizin yarattığı talep koşulları ve uluslararası gelişmelerin, enflasyonu hedefe ulaştıracağı, hatta hedefi alttan ıskalama riski bulunduğunu belirterek, ''Hükümete bu sefer hedefi alttan tutturamadığımız için mektup yazmak zorunda kalabiliriz'' dedi.
     Merkez Bankası Başkanı Yılmaz ve başkan yardımcıları, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle yaptıkları toplantıda, enflasyon tahminine yönelik bazı senaryo ile erken ve geç toplarlanmaya yönelik alternatif senaryoları anlattı. 2009'da talep koşulları ve uluslararası gelişmelerin, enflasyonu hedefe ulaştıracağını hatta hedefi alttan ıskalama riski bulunduğunu söyleyen - Yılmaz, gülümseyerek, ''Hükümete bu sefer, hedefi alttan tutturamadığımız için mektup yazmak zorunda kalabiliriz'' dedi.
     Durmuş Yılmaz, küresel ekonomik krizin etkilerini değerlendirirken, 2006'da da döviz kurunda benzer ani bir yükselişin meydana geldiğini anımsatarak, Merkez Bankasının 2006'da kurdaki yükseliş karşısında faizleri yükselttiğini, bugün ise faizlerde önemli ölçüde indirime gittiklerini kaydetti. 2006'da talep koşullarından kaynaklı enflasyonun artma riski bulunduğunu, bugün ise ekonomik durgunluğun risk oluşturduğunu anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
     ''1994 ve 2001 krizlerine kıyasla bugün Türkiye'de reel faizlerin artış göstermemesi, mevcut iktisadi koşulların farklılığını ortaya koymaktadır. Normal olarak kurlarda bir hareket olduğunda toplam talebi kontrol altına almak için Merkez Bankasının tepkisi, politika faizlerini artırmak yönünde oluyordu. 2006'da da aynı şey oldu fakat bugün durum tersi.''
     Bu arada söz alan Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, enflasyonun hedefin altında kalmasının ''arzulanan bir durum olmadığını'' vurgulayarak, ABD ve Avrupa'da tedirginlik yaratan unsurun ''deflasyon riski'' olduğununa dikkati çekti.

Bu haber 271 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,179 µs