En Sıcak Konular

BAKANLAR KURULU TOPLANTISI'NDAN ÇİKAN KARARLAR

26 Ocak 2009 18:01 tsi
BAKANLAR KURULU TOPLANTISI'NDAN ÇİKAN KARARLAR Bakanlar Kurulu, Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplandı.Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek,toplantının ardından açıklamada bulundu.

ANKARA - Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı.Başbakanlık Merkez Binası'nda gerçekleşen toplantı, saat 11.55'de başladı ve 5 saat sürdü.

ÖZEL İLETİŞİM VERGİ ORANINDA İNDİRİM

     Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, internet iletişiminden alınan özel iletişim vergi oranında indirim ve hurda taşıtlarının tasfiyesine ilişkin düzenlemeleri içeren tasarıların görüşüldüğünü söyledi.
     Çiçek, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, kurulunun bugünku toplantısında 3 kanun tasarısının ele alındığını belirterek, bu çerçevede, ''e-devlet ve e-ticaret uygulamalarının yaygınlaştırılması ve işlemlerin elektronik ortamda yapılmasını kolaylaştırmak üzere internet iletişiminden alınan özel iletişim vergi oranı indirilmektedir''dedi.
     Bakan Çiçek, Ekonomik ömrünü tamamlayarak veya çeşitli nedenlerle motorlu taşıt olma vasfını yitiren, hurda haline gelen, çalışma imkanı bulunmayan karayolları ve trafik düzenine zarar veren eski model motorlu kara taşıtlarının tasfiyesine ilişkin düzenlemelerin de bu kanunla yeni bir yasal dayanağa kavuşacağını söyledi.

"GETİRDİĞİMİZ DÜZENLEMENİN MAHALLİ İDARELERLE İLGİSİ YOK

     Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Bir Kısım Borç ve Alacakların Düzenlemesine İlişkin Kanun Tasarısı ile getirilen düzenlemenin, mahalli idareler ve belediyelerle bir alakasının bulunmadığını bildirdi.
     Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Bir gazetecinin, ''Enerji kitlerinin ne kadar borç ve alacaklarından bahsediyoruz. Rakam verebilir misiniz?'' sorusunu yanıtlarken Çiçek, şöyle konuştu:
     ''Hayır o rakamlara boğmak istemem, neticede kanun yasalaşana kadar bu rakamlar devamlı değişebilir ama geçmişte de zaman zaman devlet kurumları arasında bir alacak borç ilişkisi olduğu zaman bu tip yasalar çıkar. İsimlerini okuduğum kuruluşların birbirlerinden alacakları var. Bu alacaklar zamanında ödenmediğinde bu borçlar başka türlü finanse edilmektedir. Bunun da o kuruluş açısından ilave yük getirdiğini biliyoruz. O nedenle böyle bir düzenlemeye ihtiyaç var. Rakamlar değişebilir, onları konuşmadık.''
     ''IMF ile görüşmeler hakkında sunum yapıldı mı, yeni anlaşma ne zaman?'' sorusuna, Çiçek, ''IMF konusunu bugün görüşmedik. Bu müzakereler bildiğim kadarıyla devam ediyor. Bu tip müzakerelerde kesin sonuç almadan yapılacak açıklamalar da müzakerelerin sağlığı, sıhhati açısından sakıncalı oluyor'' karşılığını verdi.
     Cemil Çiçek, ''İnternetten alınan özel iletişim vergisinin indirilmesi söz konusu. Bu kaça indirilecek? Bu konuda bir rakam verebilir misiniz?'' sorusunu da ''O konuları bugün görüşmedik. Kanunların genel felsefesini ve amaçlarını söylemeye çalıştım'' diye yanıtladı.
     Ekonomik ömrünü tamamlamış araçlara ilişkin düzenlemenin kaç yıllık araçları kapsayacağı ve nasıl bir indirim uygulanacağına ilişkin soruya, Çiçek, şu karşılığı verdi:
     ''Bunların ayrıntısı kanunda var. Bu her zaman gündeme geliyor. Ekonomik ömrünü doldurmuş, belki garajda, belki hurdalıkta ama kayıttan silinmediği için onunla ilgili hiç durmadan vergi veya benzeri yükümlülükler geliyor. Bir süre sonra hem çalışmıyor, hem devreden çıkmış ama buna karşılık da o kişiyle ilgili bir borç tahakkuk ediyor. Bunların ekonomik ömrü dolduysa, bunlarla ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç var. Bu kanun buna imkan verecek.''
     Çiçek, ''Bir belediyenin de BOTAŞ'a borcu varsa bu düzenlemeyle bunda da mahsuplaşma olacak mı?'' sorusunu yanıtlarken, ''Hayır, bu tür bir tartışmaya meydan vermemek için kuruluşların isimlerini teker teker okudum. Kimse 'şu oluyor, bu oluyor' tarzında bir yanlış değerlendirmeye girmesin. Dolayısıyla mahalli idarelerle ilgili burada bir düzenleme kesinlikle yok'' diye konuştu.
     BOTAŞ'ın belediyelerden alacaklarının yarattığı sıkıntının nasıl aşılacağı yönündeki bir soruya da Çiçek, ''Bunu genellemek yanlış. 'Her belediyenin BOTAŞ'a borcu vardır' diye bir genelleme yapmayın. 60'tan fazla ilde doğalgaz verildiğine göre sanki doğalgaz alan tüm belediyelerin borcu varmış gibi bir sonuç çıkar, bu doğru değil. Bazı belediyelerle belki bir alacak borç ilişkisi var. Bu da ihtilaflı olduğu için. O netleştiği takdirde onu alabilir. Bunun yolu da vardır. Onun için bu getirdiğimiz düzenlemenin mahalli idarelerle, belediyelerle bir alakası yok'' karşılığını verdi.



Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,464 µs