En Sıcak Konular

ÜAK'DA KÜRT DİLİ BÖLÜMÜ TARTIŞMASI

26 Ocak 2009 17:55 tsi
ÜAK'DA KÜRT DİLİ BÖLÜMÜ TARTIŞMASI Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk'ün önerisi üzerine, "üniversitelerde Kürt dili ve edebiyatı bölümleri açılması" konusunu da toplantının gündemine aldı.

ANKARA - Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk'ün önerisi üzerine, "üniversitelerde Kürt dili ve edebiyatı bölümleri açılması" konusunu da toplantının gündemine aldı.
     Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Rektörü ve Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan Ceylan'ın başkanlığında ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılan toplantıya verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Öztürk, YÖK'e ve ÜAK'ya konuyla ilgili gönderdiği yazıda hem Anayasa hem de 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu açısından "Kürt dili ve edebiyatı bölümlerinin açılmasının doğru ve hukuka uygun olmayacağını" ifade ettiğini bildirdi. Konun Kurul'da görüşülmesini istediğini belirten Öztürk, bu nedenle böyle bir öneride bulunduğunu vurguladı.
     Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan da ''Yabancı dil nedir? Acaba Kürtçe bu manada bir yabancı dil olarak değerlendirilir mi? Eğer Kürtçe bu şekilde yabancı dil olarak değerlendirilmezse, Anayasa'nın 3. ve 42. maddeleri doğrultusunda Kürtçe eğitim yapılması mümkün değildir" diye konuştu.
     İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, "YÖK'ün gündeminde böyle bir konunun bulunmadığına" işaret ederek, "YÖK'ün gündeminde olmayan bir konuyu ÜAK'ın tartışmasını ben abesle iştigal olarak görüyorum" derken, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç ise "Ben neden olmasın diye düşünüyorum. Kişisel olarak inandığım bir şey var, varsa korkularımız bunları atmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

PROF. DR. ERİŞ YÖK ÜYELİĞİ İÇİN ADAY GÖSTERİLDİ

     Üniversitelerarası Kurul toplantısında, Prof. Dr. Atilla Eriş YÖK üyeliği için aday olarak belirlendi.
     Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan başkanlığında ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda, YÖK üyeliği görevi 19 Ocakta sona eren Prof. Dr. Atilla Eriş'in yerine seçim yapıldı.
     Seçimde 17 kişi aday oldu, daha önce YÖK üyeliği yapan Prof. Dr. Bülent Zülfikar'ın seçim öncesi adaylıktan çekildiği bildirildi. Kalan 16 aday adayı arasından yapılan seçimde Prof. Dr. Atilla Eriş yeniden seçildi. Eriş, toplantıya katılan 212 üyenin 163'ünün oyunu alarak bu göreve aday oldu. 
    Prof. Dr. Eriş'in YÖK üyeliği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından kesinleşecek.

KÜRTÇE BÖLÜM KONUSU GELECEK TOPLANTIYA KALDI

     Üniversitelerde ''Kürt Dili ve Edebiyatı'' bölümleri açılması konusunun görüşülmesi, Üniversitelerarası Kurul'un gelecek toplantısına kaldı. 
      Toplantının sonuna doğru, üniversitelerde ''Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri açılması'' konusunda, bazı rektörlerin söz alarak görüşlerini dile getirdi. 
     Alınan bilgiye göre, bu konuyu incelemek üzere bir komisyon oluşturulması önerisi gündeme geldi, ancak birçok üyenin toplantı sona ermeden ayrılması sebebiyle çoğunluk olmadığı için karara varılamadı.
     Toplantının ardından Ceylan, gazetecilerin konuya ilişkin soruları üzerine, ''Konuşmadık. Gündemimiz çok yüklü olduğu için onlara sıra gelmedi'' dedi.
     ''Hiç gündeme gelmedi mi, kimse görüş dile getirmedi mi?'' sorusuna Ceylan, ''Belki bir iki arkadaşımız söz almış, konuşmuş olabilir ama Kurul olarak ele alıp konuşmadık'' yanıtını verdi. ''Kurulda resmi olarak mı gündeme gelmedi?'' sorusu üzerine Ceylan, ''Evet'' dedi.
     Konunun bundan sonraki toplantıda görüşülüp görüşülmeyeceği sorusu üzerine, ''O konuda Kurulumuz isterse konuşuruz tabii'' diyen Ceylan, ''Toplantıda bir komisyon kurulması gündeme geldi mi?'' sorusuna, ''Henüz öyle bir komisyon kurulmadı'' yanıtını verdi.
     ''Böyle bir komisyon kurulması önerisi geldi mi?'' sorusu üzerine Ceylan, onu gelecek kurul toplantısında konuşacaklarını söyledi.
     ''Bu durumda gelecek toplantıda Kürt Dili ve Edebiyatı konusunda bir komisyon kurulması da gündeminizde olacak mı?'' sorusu üzerine Ceylan, ''Hayır, henüz yok. O Kurul toplantısında karar vereceğiz'' diye konuştu.
     Doçenlik Sınav Yönetmeliği Taslağı ile ilgili sorular üzerine Ceylan, ''Biz kurul olarak o taslak üzerindeki görüşlerimizi açıkladık. Onları derleyip, önerilerimizi YÖK'e sunacağız. YÖK kendi hazırladığı taslakla onu birleştirecek ve son şeklini vererek çıkaracak'' dedi.
     Ceylan, ÜAK bünyesinde oluşturulan komisyonun Doçentlik Sınav Yönetmeliği Taslağı ile ilgili hazırladığı raporun değiştirilmeden kabul edildiğini belirtti.
     Prof. Dr. Hasan Ceylan, bir sonraki toplantının şubat ayı sonlarına doğru Ankara'da gerçekleştirileceğini bildirdi.



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,167 µs