En Sıcak Konular

UĞUR MUMCU EVİNİN ÖNÜNDE VE KABRİ BAŞINDA ANILDI

24 Ocak 2009 16:00 tsi
UĞUR MUMCU EVİNİN ÖNÜNDE VE KABRİ BAŞINDA ANILDI Gazeteci Uğur Mumcu, 16 yıl önce bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybettiği evinin önünde ve kabri başında düzenlenen törenlerle anıldı.

ANKARA - Gazeteci Uğur Mumcu, 16 yıl önce bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybettiği evinin önünde ve kabri başında düzenlenen törenlerle anıldı.
     Uğur Mumcu'nun Sokağı'ndaki törene katılan sevenleri ellerinde fotoğrafları ve karanfillerle ''Atatürk gençliği görev başında'', ''Ya İstiklal ya ölüm tam bağımsız Türkiye'', ''Atatürk gençliği görev başında'', ''Devrim şehitleri ölümsüzdür'' şeklinde slogan attılar. Katılımcılar ellerinde ''''Ergenekon tertibinizden ve tutuklamalarınızdan korkmuyoruz. Çünkü biz Uğur Mumcuyuz'', ''Cumhuriyetin bekçileriyiz'' yazılı dövizler taşıdılar.
     Törene, Mumcu'nun eşi ve TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ile kızı Özge Mumcu; CHP'den Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Genel Sekreteri Önder Sav, Grup Başkanvekili Kemal Anadol ile bazı milletvekilleri, değişik sivil toplum örgütü temsilcileri ile İşçi Partililer, Cumhuriyet okurları ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri katıldı. 

KABRİ BAŞINDA TÖREN 
     
     Daha sonra Uğur Mumcu'nun Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabri başında tören düzenlendi. Buradaki törene eşi Güldal Mumcu, kızı Özge Mumcu, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok ve vatandaşlar katıldı.
     Özok, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''çok önemli bir süreçten geçildiğini'' ifade ederek,''Ama ben şuna inanıyorum demokrasi kolay bir şey değil. Bunu ülkemizde yerleştireceğiz, bütün kurum ve kurallarıyla hukuk devletini yerleştireceğiz'' diye konuştu. Bunun için büyük bir mücadelenin gerektiğini anlatan Özok, sadece kamu görevlileri ya da sivil toplum örgüt temsilcilerinin değil, bütün halkın, bilinçli yurttaşların tamamının bu sürece katkı vermesi gerektiğini söyledi.

ÇELEBİ: "NE YAZIK Kİ BU CİNAYET AYDINLATILAMADI"

     DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Uğur Mumcu cinayetinin 24 Ocak 1993'ten bu yana ne yazık ki bütün bağlantılarıyla aydınlatılamadığını" kaydetti.
     Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada, bombalı suikast sonucu yaşamını yitirmesinin 16. yılında Uğur Mumcu'yu bir kez daha hasretle andıklarını belirtti.
     Mumcu'nun, "Türkiye'de yıllar önce planlı bir politikanın adım adım uygulamaya geçildiğini ilk söyleyenler arasında olduğunu", "Susurluk'u, tarikat, rabıta ve yolsuzlukları ortaya çıkardığını" ifade eden Çelebi, Mumcu'nun işaret ettiği tehlikelerin birer birer yaşamda insanların karşısına dikildiğini kaydetti.
     Çelebi,"Türkiye'de aydınlıktan gözleri kamaşanların, ülkeyi koyu karanlıklarına hapsetmek için karanlığın ortasında bir meşale gibi ortalığı aydınlatan 'mumları' birer birer söndürmeye başladıklarını" savundu.
     Uğur Mumcu'nun katledilmesinin üzerinden 16 yıl geçtiğini anımsatan Çelebi, "24 Ocak 1993'ten bu yana, ne yazık ki, bu cinayet bütün bağlantılarıyla aydınlatılamadı ama 16 yıl önce Uğur Mumcu'yu uğurlayan yüz binler, bu oyunun tutmayacağına, özgür ve demokratik bir ülkede bir arada yaşamaya devam edeceklerine yürekten inanıyorlar. Ülkemizin üzerindeki bu karanlık ablukanın uzak olmayan bir gün mutlaka dağıtılacağı umudunu biz de yüreğimizde koruyor, yaşam tarzıyla, yazdıklarıyla halkını aydınlatan, karanlık ilişkilerin arka planını yansıtmaktan canı pahasına çekinmeyen yürekli insan Uğur Mumcu'yu saygıyla anıyoruz" dedi.

UĞUR MUMCU YURT ÇAPINDA ANILDI

     Bombalı saldırıda hayatını kaybeden gazeteci-yazar Uğur Mumcu için ölümünün 16. yılında yurdun çeşitli yerlerinde anma törenleri düzenlendi.
     Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partilere üye bir grup, Uğur Mumcu'nun Ali Çetinkaya Mahallesi Kadastro Sitesi'ndeki yazlık evinin önünde toplandı.
     Gruptakiler, burada, öz geçmişi okudukları Mumcu'nun fikirlerinin anlatıldığı konuşmalar yaptı. Yazlık evin önüne Mumcu'nun fotoğraflarını koyan ve karanfiller bırakan vatandaşlar, saygı duruşunda bulunduktan sonra dağıldı.
    
     -EDİRNE-
    
     Edirne Belediye binasının önünde toplanan kalabalık bir grup, belediye bandosu eşliğinde Atatürk Anıtı'na yürüdü.
     Burada saygı duruşunda bulunan ve İstiklal Marşı'nı okuyan grup, Uğur Mumcu Parkı'na yürüyerek, parkta bulunan Uğur Mumcu Anıtı'na karanfil bıraktı.
    
     -SAMSUN-
    
     Samsun Bahçelievler Mahallesi'ndeki Uğur Mumcu Parkı'nda düzenlenen anma etkinliğinde, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, saygı duruşunda bulundu.
     Daha sonra, parkta bulunan Uğur Mumcu Anıtı'na kırmızı karanfiller bırakıldı.
    
     -MUĞLA-
    
     Muğla'da, bazı sivil toplum kuruluşlarına üye kalabalık bir grup, belediye binası önünde bir araya geldi.
     Gruptakiler, ellerinde karanfillerle kent merkezindeki Atatürk Anıtı'na yürüdü. Anıta üzerinde ''Seni Unutmayacağız'' yazılı çelenk bırakan grup, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşını okudu.
    
     -ZONGULDAK-
    
     Zonguldak Demokrasi Platformunca düzenlenen anma programı kapsamında, kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde toplanan sivil toplum kuruluşu üyeleri, siyasi parti yöneticileri ve vatandaşlar, ellerinde taşıdıkları karanfil ve pankartlarla, sloganlar atarak Atatürk Anıtı'na yürüdü.
     Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.
    
     -DENİZLİ-
    
     Denizli'de, 24 Sivil Toplum Kuruluşu'nun katıldığı törende konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Denizli Şube Başkanı Gülizar Biçer Karaca, ''Atatürkçülüğe gönülden bağlı ve ülkenin aydınlık yarınları için gözünü kırpmadan taraf olan ve bu yüzden de katledilen tüm gerçek aydınları saygıyla anıyoruz'' dedi.



Bu haber 396 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,479 µs