En Sıcak Konular

TUTUKLU 3 SANIK SERBEST BIRAKILDI

23 Ocak 2009 21:37 tsi
TUTUKLU 3 SANIK SERBEST BIRAKILDI ''Ergenekon'' davasının 11 aydır tutuklu bulunan sanıkları Noel Baba Barış Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Karabulut, Gazeteci-Yazar Vedat Yenerer ve emekli Astsubay Orhan Tunç'un tahliyesine karar verildi.

İSTANBUL - ''Ergenekon'' davasının 11 aydır tutuklu bulunan sanıkları Noel Baba Barış Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Karabulut, Gazeteci-Yazar Vedat Yenerer ve emekli Astsubay Orhan Tunç'un tahliyesine karar verildi.
     İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada verilen aranın ardından Mahkeme Başkanı Köksal Şengün alınan kararları açıkladı.
     Başkan Şengün, mevcut delil durumu, tutuklulukta geçirilen süre ve suç vasfının değişme ihtimalini dikkate alarak tutuklu sanıklardan Muammer Karabulut, Vedat Yenerer ve Orhan Tunç'un tahliyelerine karar verildiğini belirtti.
     Mahkeme, bu sanıklara yurt dışına çıkış yasağı konulmasını karara bağladı.
     Karabalut, Yenerer ve Tunç, 26 Şubat 2008 tarihinde tutuklanmışlardı.
     Mahkeme heyeti duruşmayı 26 Ocak Pazartesi saat 09.30'a erteledi.

2007'ye kadar Ergenekon bilinmiyordu

     İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Ergenekon davasının bugünkü duruşmasında, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, dosyaya konulan cevabi yazıları okudu.
     Emniyet Genel Müdürlüğünden mahkemeye gönderilen yazıda, 12 Haziran 2007'ye kadar "Ergenekon" örgütü bilinmediği için bu tarihe kadar yapılan eylemlerin, bu örgütle anlamlandırılamadığı bildirildi.
     Yine aynı kurumdan gelen yazıda, "Tuncay Güney'in 2001'de emniyetteki mülakatına ilişkin kasetin de kendilerine bildirilmediği" kaydedildi.
     Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığından gönderilen yazıda, emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün Kocaeli'nde görevli olduğu tarihler içinde, 4 tane faili meçhul olayın tespit edildiğinin bildirildiğini belirten Şengün, Murat Baysal, Remziye Kurnaz, Hüseyin Oruç ve Hasan Doğan'ın ölümlerinin "faili meçhul" olarak kayda geçtiğini söyledi.
     Şengün, Başbakanlık Teftiş Kurulu ve TBMM Meclis Araştırma Komisyonunun, Susurluk'a ilişkin raporlarının da mahkemeye ulaştığını belirtti. Köksal Şengün, Başbakanlık Teftiş Kurulunun raporu gönderirken kendilerinde başka bir nüsha ve ek olmadığını bildirdiğini de kaydetti.

Kerinçsiz'den "ETÖ" ibaresine suç duyurusu    

     "Ergenekon" davası kapsamında tutuklu yargılanan avukat Kemal Kerinçsiz, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün internet sitesinde "Ergenekon Terör Örgütü" ve kısaltması olarak da "ETÖ" ibarelerinin kullanılmasına ilişkin suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
     İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde taleplerini bildiren sanıklardan Muzzaffer Tekin, "Doğu Perinçek'ten sonra söz alıp konuşmanın heyecanını ve zorluğunu taşıyorum. Burada 2 gündür tarihi bir olaya tanıklık ediyoruz. Bismil'de o insanları ellerinde Türk bayraklarıyla toplayan o yüce insan ve ekibini kutluyorum. Zatıalileriyle sanık sandalyesinde bile olsa aynı davada olmanın gururunu duyuyorum" diye konuştu.
     Savcıların soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiğini öne süren Tekin, bu konuda eleştirilerde bulundu.
Dava ve soruşturmaya ilişkin yayınları eleştiren ve albay Abdülkerim Kırca'nın da hakkındaki yayınlar nedeniyle intihar ettiğini savunan Tekin, "Bu vesileyle ruhun bir kez daha şad olsun kahraman Abdülkerim Albayım. Bu ülkenin gerçek sahipleri seni hep minnetle anacaklardır" dedi.
Tekin, hiç bir şey gizlemediğini ancak savcıların bazı şeyleri gizlemeye çalıştığını öne sürdü.
Muzzaffer Tekin, operasyonların bazı insanlarda hafıza kaybına neden olduğunu söyleyerek, "Ergenekon lafı geçtiğinde neredeyse eşler bile birbirini tanımadıklarını söyleyecekler" dedi.
     Tutuklu sanık avukat Kemal Kerinçsiz, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in 8 Ocak 2009 tarihli duruşmadaki beyanlarını eleştirerek, bu beyanların savunmanın yanında mahkemeye de yapılan bir saldırı olduğunu düşündüğünü kaydetti.
     İstanbul Emniyet Müdürlüğünün internet sitesinde "Ergenekon Terör Örgütü" ve bunun kısaltması olarak "ETÖ" ibarelerinin kullanıldığını belirten Kerinçsiz, henüz böyle bir örgütün varlığına ilişkin mahkemece alınmış bir karar bulunmadığını kaydetti.
     Kerinçsiz, bu şekildeki yayınla sanıkların adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini savunarak, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün bu şekilde bir yayın yapmasının da sorumluluğuna uygun düşmediğini söyledi. İstanbul Emniyet Müdürlüğünün bu yayınlarına ilişkin suç duyurusunda bulunulmasını ayrıca idari soruşturma yapılmasını istediğini belirten Kerinçsiz, bu talebin kabul edilmemesi durumunda dilekçesinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti başkanı Köksal Şengün, taleplerin ardından dosyaya gelen evrakları okudu.
Başkan Şengün Silivri 5 No'lu Cezaevi'nden gelen yazıda sanıklara çarşamba, cumartesi ve pazar günleri bilgisayar kullanma izin verildiğinin bildirildiğini kaydetti.
     Başkan Şengün, Jandarma Genel Komutanlığından gelen yazıda da 12 Haziran 2007 tarihinden önce jandarma sorumluluk bölgesinde "Ergenekon örgütünce işlenen herhangi bir suça rastlanmadığının belirtildiğini" duyurdu.
     Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'ndan Ümraniye bombalarıyla ilgili istenen bilirkişi listesinin de bildirildiğini ifade eden başkan Şengün, 1995'ten 2001'e kadar Tuncay Güney'in yurt dışına giriş çıkış tarihlerinin tespit edildiğinin bildirildiğini kaydetti.
     MİT'e yazılan yazıda da istenen belgelerin CD'lerinin gönderildiği, bunların da mahkemece incelemeye alındığını belirten Başkan Şengün, İzmir Emniyet Müdürlüğünden de Alparslan Evrenosoğlu'na ait pasaport örneklerinin gönderildiğini kaydetti.
     Salondaki LCD ekrandan da gösterilen pasaport örneklerindeki 3 resmin Tuncay Güney'e benzemediğinin görülmesi üzerine söz alan İP'li sanıkların avukatlarından Osman Aydın Şahin, gördüğü pasaport örneklerindeki resimlerin bunlar olmadığını söyledi. 

Veli Küçük basındaki haberlere ilişkin açıklamada bulundu    

     "Ergenekon" davasının tutuklu sanıklardan Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, hakkında basında yer alan haberlere ilişkin, kızı olan avukatı Zeynep Küçük aracılığıyla açıklamalarda bulundu.
Bugün bir gazetenin köşe yazısında "Veli Küçük adımı kullanmış" başlıklı bir yazının yer aldığı belirtilen yazılı açıklamada, şu hususlara yer verildi:
     "Eski Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu ile yapılan görüşmeye atfen 'Ben Veli Küçük'ü tanımam. Yakın çalışmam olmadı. Ben de Küçük'ü televizyona yansıyan sivil görüntülerinden tanıdım. Ama sonradan anlıyorum bu benim adımı kullanmış Cumhuriyet Gazetesinin hisseleri ile ilgili olarak bazı görüşmeler yapmış, 'İşte yukarısı da böyle istiyor' falan demiş galiba, herhalde yukarıdakiler derken beni kastetmiş. Ben o zaman Genelkurmay Başkanıydım. Ama böyle bir olaydan haberim bile yok. Cumhuriyet gazetesinin hisselerini falan bilmem. Ama bu Veli Küçük'ün adımızı kullandığı anlaşılıyor' şeklindeki beyanlarını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım."
      Yazılı açıklamada, "Sahtecilik, dolandırıcılık ve çıkar amaçlı örgüt kurmak suçlarından hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan, geçmişi, kişiliği ve güvenirliği kamuoyunun malumu olan Tuncay Güney isimli müfterinin, şahsım da dahil olmak üzere bir çok değerli TSK mensubunun ismini kullanarak açıkça Türk Silahlı Kuvvetlerini hedef alan maksatlı iftiraları mahkeme huzurunda gerek şahsım, gerekse olayda adı geçen diğer sanıklar tarafından cevaplanmış ve yalanlanmıştır" ifadesine yer verildi.
     Buna rağmen "iftiraların" Eski Genelkurmay Başkanı tarafından ciddiye alınarak bir açıklama yapmasının da "üzüntü verici" olduğu belirtilen açıklamada, şu görüşler yer aldı:
     "86 yıllık Atatürk Cumhuriyeti hiç bu kadar büyük tehdit ve tehlike altında olmamıştır. Bu dönemde her Türk vatandaşı cesaret ve kararlılığından ödün vermeksizin bu tehdit ve komplolara karşı durmak ve Cumhuriyete sahip çıkmak görev ve sorumluluğundandır. Ancak bu görev ve sorumluluk en başta Atatürk'ün Cumhuriyeti emanet ettiği Türk Silahlı Kuvvetleri ve onun şerefli mensuplarına düşmektedir.
     Bu komplo karşısında korkmak, kişisel kaygı ve saiklerle tepkisiz kalmak, dolaylı olarak destek vermek ve komplo sahipleriyle aynı safta olmaya eşdeğerdir. Dönem, bireysel endişeleri aşarak vatanın ve Cumhuriyetin çıkarlarını gözetme dönemidir."
     Avukat Zeynep Küçük, eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın bir gazetede yayımlanan "Veli Küçük denen o adamı tanımam" şeklindeki beyanına ilişkin de müvekkili Veli Küçük'ün kendisine bir mektup yazdığını belirtti.
     Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün mektubunda şu hususlar yer alıyor:
     "Sayın komutanım; gazetelerde beyanınızı okudum. Ben 1996 yılında Jandarma Genel Komutanlığı kadrosundan sınıf subayı olarak terfi ettim ve Tuğgeneral oldum. 2000 yılında emekli oldum. Siz emekli oluncaya kadar emrinizde çalıştım. Bu vatana kanı ile canı ile hizmet veren şerefli, onurlu, gururlu emekli J. Tuğgeneral Veli Küçük'üm.
     Sürçü lisan olarak kabul ediyorum, 'O adam değilim', saygılarımla arz ederim. 19.01.098 Veli Küçük."

''ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜ" İSİMLENDİRMESİ YERİNE,"VARLIĞI İDDİA OLUNAN" TABİRİ

     ''Ergenekon'' davasının 41. duruşmasında mahkeme heyeti, ''Ergenekon Terör Örgütü''nün varlığının ancak yargılama sonucunda açığa kavuşacağından hareketle, örgütün var olduğu yönündeki ifadeler yerine ''iddia olunan'' tabirinin kullanılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan girişimlerde bulunmasının istenmesine karar verdi.
 



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,002 µs