En Sıcak Konular

BABACAN-ZEBARİ ORTAK BASIN TOPLANTISI

23 Ocak 2009 17:55 tsi
BABACAN-ZEBARİ ORTAK BASIN TOPLANTISI Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye ile Irak arasında kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin bakanlar seviyesindeki ilk toplantısını 4-5 hafta kadar sonra İstanbul'da düzenlemeye karar verdiklerini bildirdi.

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye ile Irak arasında kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin bakanlar seviyesindeki ilk toplantısını 4-5 hafta kadar sonra İstanbul'da düzenlemeye karar verdiklerini bildirdi.
     Babacan, Ankara'ya resmi ziyarette bulunan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Babacn, Irak'ta 2008'in "olumlu seyir izlenen bir yıl" olduğunu kaydetti.
     Babacan, Zebari ile yaptığı görüşmede, Irak'taki genel durumu ve iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldıklarını, ayrıca 2009 yılını değerlendirdiklerini kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Temmuz ayında Bağdat'a yaptığı ziyarette, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile birlikte başlatılan ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin oluşturulduğunu hatırlatan Babacan, şöyle konuştu:
     "Bu Konseyin bakanlar seviyesindeki toplantısını bundan 4-5 hafta kadar sonra İstanbul'da gerçekleştirmeye de, bugünkü toplantımızda karar verdik ve her iki ülkeden de ilgili bakanları İstanbul'da bir araya getireceğiz. Çünkü bu, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin koordinasyonundan Sayın Zebari ve ben sorumluyum."
     İki ülkenin ortak gündeminde yer alan ve zaman zaman ilişkileri olumsuz etkileyen terör konusunu da ele aldıklarını bildiren Babacan, terörizmle mücadele konusunda hem Irak merkezi hükümetiyle hem de Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimle sürdürdükleri bir diyalog olduğunu ve aralarında başlatmış oldukları ve Türkiye, Irak ve ABD'nin içinde yer aldığı bir üçlü mekanizmanın bulunduğunu hatırlattı.
     Babacan, heyetlerin toplantısına hem askeri kanattan, hem Dışişleri Bakanlıklarından, hem de ilgili diğer birimlerden kişilerin katıldığını belirterek, bu üçlü işbirliği mekanizmasının şimdiye kadar teknik seviyede toplantılarının yapıldığını, en son toplantının bir hafta önce Bağdat'ta düzenlendiğini, sonuç almaya yönelik çalışmaları birlikte yürüttüklerini kaydetti.
     Geçen yıl Türkiye-Irak ilişkilerini bugünle kıyasladığında, hükümetin ve ilgili tüm tarafların sayesinde dostluk yönünde bir ilerleme olduğunu gördüğünü ifade eden Zebari, Babacan ile görüşmesinde bölgesel, uluslararası, ulusal, ikili, üç taraflı pek çok konuyu ele aldıklarını belirtti.
     Zebari, Türkiye'nin üçlü mekanizmalar konusunda da anlayış ve destek gösterdiğini ifade ederek, özellikle terörizmin getirdiği zorluklarla ilgili, askeri ve istihbarat alanlarındaki işbirliği konusunda Türkiye, Irak ve ABD arasında üçlü mekanizma olduğunu hatırlattı.
     Bu mekanizma çerçevesinde şu ana kadar Bağdat'ta bazı çalışmaların ve görüşmelerin yapıldığını söyleyen Zebari, bu üçlü işbirliği mekanizmasını temsil edecek şekilde Erbil'de bir ortak komuta merkezinin kurulması planının varlığından bahsetti.

Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,705 µs