En Sıcak Konular

İSLAM,MODERNİTE VE MÜSLÜMAN DÜNYA

21 Ocak 2009 18:00 tsi
İSLAM,MODERNİTE VE MÜSLÜMAN DÜNYA Dünyaca ünlü düşünür Prof. Dr. S.Hüseyin Nasr, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda “İslam, Modernite ve Dünya” konuları hakkında düşüncelerini anlattı.


İSTANBUL- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ve SETA Vakfı’nın davetlisi olarak İstanbul’a gelen dünyaca ünlü düşünür ve ilim adamı Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda kendisini dinleyenlere “İslam, Modernite ve Dünya” konuları hakkında düşüncelerini aktardı.
     Konferans, Nasr’ın bir süre (1996-2002) öğrenciliğini de yapan İbrahim Kalın’ın takdim konuşması ile başladı. Kalın, Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr’ın kariyerine ve düşüncelerine dair bir sunum yaptı. Kalın, “…kaygı sahibi bir aydın olarak Prof. Dr. Nasr, günümüzün sorunlarıyla yakından ilgilenmiş ve İslam dünyasının küresel düzeyde tanınan ve izlenen seçkin isimlerinden biri olmuştur…” dedi. Nasr’ın “Türkiye’yi ikinci vatanı olarak gördüğünü her fırsatta belirttiğini” söyleyen Kalın, Nasr’a ait şu bilgileri dinleyiciler ile paylaştı: “ Nasr, 1933 yılında Tahran’da dünyaya geldi… Klasik İslam kültürünün derinliğini ve Fars dilinin inceliklerini, okulda olduğu kadar evlerinde yürütülen sohbet halkalarında da öğrenmeye başladı… Tıp eğitimi almak ve babası gibi doktor olmak üzere 12 yaşında Amerika’ya gönderilen Prof. Nasr, orta, lise, üniversite ve doktora eğitimini burada tamamladı. MIT’de fizik okumaya başlayan Nasr, kafasındaki felsefi sorulara dönemin dogmatik pozitivist ortamında cevap bulamayacağını anlar… Harvard Üniversitesi’nde bilim tarihi alanında doktorasını tamamlayan Nasr, 1958 yılında daha 25 yaşındayken doktora derecesini aldı ve ülkesi Tahran’a geri döndü… Prof. Nasr, 30 yaşında Tahran Üniversitesi’nin en genç profesörü oldu… İnsan ve tabiat, Modern İnsanın Çıkmazı, İslam: İdealler ve Gerçekler; Üç Müslüman Bilge; Sadreddin Şirazi’nin Aşkın Hikmeti, İslam Hayat ve Düşünce gibi eserleri bu dönemde yayımlandı… 1984 yılında George Washington Üniversitesi’nde hoca olarak göreve başlayan Prof. Nasr, çağdaş sorunlar ve İslam düşüncesi alanında eserler vermeye devam etti. Nasr, aynı zamanda 1984 yılında kurduğu Geleneksel Araştırmalar Vakfı’nın başkanlığını yürütmekte ve Vakfın çıkardığı Sophia isimli derginin editörlüğünü yapmaktadır…”
     Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr, konuşmasını modernleşme, İslam düşüncesi ve algılanmaları üzerine gerçekleştirdi… “Sizinle Türkçe konuşamadığımdan ötürü üzgünüm. Ancak bundan 500 yıl önce bu konuşmayı yapıyor olsaydık, ben Farsça konuşurdum, siz de ne konuştuğumu anlardınız…” sözleriyle konuşmasına başlayan Nasr, günümüz modern dünyasında “mütekebbir, haris” insan tipinin merkeze konduğunu söyledi: “Bugün dünyanın yaşadığı ekonomik krizin üzerini biraz kazıyacak olursak, medeniyetin merkezindeki insan tipine kadar uzanırız… İnsan-ı Kamil olmaya çalışan insan tipinin yerine haris, mütekebbir insan tipi konmuştur… Dünya, Allah düşüncesinin uzağında yeniden kurgulanmış, her şeyin kaynağı olarak insan kabul edilmiştir. Bugün yaşadığımız çevre krizinden, ahlaki değerlerin aşınmasına ve ekonomik krizlere varasıya kadar bütün sorunların kaynağı burasıdır…” dedi.
     ''Kumarhane'' sistemi olarak tanımladığı mevcut ekonomik sistemin de son yaşanan krizle çöktüğünü dile getiren Nasr, ''Ahlaktan bağımsız bir ekonomik sistemin kurulamayacağını hala kimse anlamıyor'' dedi. Politik istikrar yaratma konusunda İslam medeniyetlerinin başarısız olduğunu ifade eden Nasr, çoğu İslam ülkesinde hükümeti halkın seçmediğini belirterek, ''İslam medeniyetinin, kendi politik yapısını ve kurumlarını ortaya çıkması için bu konuda biraz araştırma yapması lazım'' diye konuştu.
     İslam dünyasının bağımsız olmak için yeterince güçlü olmadığını ifade eden Nasr bunun için birlik olunması gerektiğini vurguladı.
     İslam Dünyası’nın Batı’nın gündemine iştirak etmek yerine kendi gündemini belirlemesi gerektiğini söyleyen Nasr, “Amerika’da tıp alanında İran ve Türk asıllı insanların başarılı olduklarını görüyoruz. Akapunktur bu kadar yaygınlık gösterirken, bu başarılı insanlar kendi geleneksel tıbbından uzak çalışmalar yapıyorlar” dedi.  Papa Benedictus’un “Hristiyanların İmanı Müslümanlardan öğrenmesi lazım” dediğini hatırlatan Nasr, Almanya’nın en büyük klisesine baktığınızda seksen kişilik bir grubu bir Pazar ayininde ancak görebilirsiniz. Ama Cuma namazlarında insanların yollara kadar taştığına şahit oluruz” dedi. Prof. Dr. Nasr, son 200 yılda İslam düşünürünün aşağılık kompleksi sebebiyle geriye çekildiğini ve Müslümanların katledildiği Saraybosna'da BM önderliğinde barış girişimlerinin olduğunu hatırlatarak, İslam âleminin batının belirlediği gündemini değerlendirmekle ve iştirak etmekle yetindiğini ifade etti. İslam ülkelerindeki petrolün fiyatının bile ABD Merkez Bankası FED tarafından belirlendiğini anlatan Nasr,
     ''Bizim tek kurtuluşumuz kendi ayaklarımızın üzerinde durmak. Kimseye karşı değiliz sadece kendimizin tarafındayız. 1 hafta önce 1,5 milyon insanın 6 milyon insandan daha güçlü olduğunu gördük. Sokaklara çıkıp bağırıyoruz ancak kim duyuyor?'' diye konuştu.
İslam'ın sadece dini açıdan değil entelektüel açıdan da hala çok dinamik bir dünya dini olduğunu dile getiren Nasr, şöyle konuştu: “İslami geleneğin içerisindeki güç bugün bütün alanlardaki sorunlara ve ihtiyaçlara cevap verebilecek özelliktedir. Kişinin dünyayı algılamasında önemli olan dünya görüşü, batı propagandalarıyla ve batılı bir eğitim sistemi içerisinde oluşturulmaktadır. Ve İslam dünyası kolonileştirilmektedir. Kültür gibi İslam anlayışının vazgeçilmez bir unsuru değişmektedir. Başka medeniyet müntesipleri gibi yiyerek, giyinerek ve yaşayarak ayakta kalınamayacağını anlamamız gerekmektedir. Bugün batıda aile bağları gevşemiştir. Ancak mutlu edici bir gelişmedir ki bizde hala geniş aile bağları korunmakta ve yaşatılmaktadır…”
     Nasr, İslam dininin çok güçlü olduğunu ancak bazı oryantalist ve kendini reformist olarak adlandıran kişilerce deforme edildiğini belirttiği konuşmasında; “Asıl İslam’ı Paris’te bulduğunu söyleyen reformistler var. Bu sözün sahipleri İslami entellektüelite nedir, onu bile bilmiyorlar… Reformcular İslam düşüncesini zayıflattılar” dedi… Nasr, “Ne yapmamız lazım?” diyen bir dinleyicinin sorusu üzerine ise; “Batılı mantığı özetleyen bir söz vardır; bir şey hoşunuza gitmiyorsa, birkaç gün bekleyin, düzelir” diye… İslam dünyasındaki sorunların aşılması için pratik olarak insanların önce kendilerinden başlaması gerekir. Kendisini değiştiremeyen, dünyayı da değiştiremez… Önce kendimizden, evimizden başlamak zorundayız…” dedi…
     Konferansın sonunda İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, Nasr'a Kültür A.Ş.’nin yayımladığı Prestij Kitaplardan, Katip Çelebi'nin ''Cihannüma'' isimli kitabının tıpkı basımını hediye etti.

Seyyid Hüseyin Nasr: “Kendisini değiştirmeyen dünyayı değiştiremez!..” 

Kaynak: İBB Kültür A.Ş.'nin internet sitesi "kultursanat.org''dan iktibas edilmiştir.

 



Bu haber 415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,798 µs