En Sıcak Konular

OBAMA YEMİN EDEREK GÖREVE BAŞLADI

20 Ocak 2009 20:35 tsi
OBAMA YEMİN EDEREK GÖREVE BAŞLADI ABD'nin ilk siyahi başkanı olan Barack Obama, yemin ederek göreve başladı. Obama, ülkenin ilk siyah başkanı olarak Amerikan tarihine geçti.

WASHINGTON - ABD'nin ilk siyahi başkanı olan Barack Obama, yemin ederek göreve başladı.
     Washington'da Amerikan Kongresinde milyonların katıldığı bir törenle, İncil'e el basarak yemin eden Obama, ABD'nin 44'üncü başkanı oldu.
     Obama, ülkenin ilk siyah başkanı olarak Amerikan tarihine geçti. Böylece, köleler tarafından inşa edilen Beyaz Sarayda ilk defa zenci bir başkan görev almış oldu.
     Kongredeki törende takdim edilirken, ikinci adı ''Hussein'' yerine ''H'' kullanılması ve ''Barack H. Obama'' olarak tanıtılması dikkati çeken Obama, platforma çıkar çıkmaz meydanı dolduran kalabalıklar tarafından, ''Obama, Obama'' diye desteklendi.
     Obama, ABD'nin eski başkanlarından Abraham Lincoln'un yemin ederken el bastığı ve 1861 yılından bu yana kullanılmayan İncil'e el bastı. İncil, ABD Federal Yüksek Mahkemesi Başkanı John G. Roberts Jr. tarafından tutuldu.
     Barack Obama'nın, ABD anayasasını ve ülkeyi iç ve dış düşmanlardan koruyacağına ilişkin yemininin ilk cümlesini, Yargıç Roberts'tan sonra tekrar ederken şaşırdığı ve Roberts'ın ise Obama'ya bu cümleyi bir kez daha söyleyerek hatırlattığı görüldü.
     Obama yemin ederken de, ''Ben Barack Hussein Obama'' olarak yeminine başladı.
     Törenin birkaç dakika uzaması dolayısıyla Obama, yemin etmeden birkaç dakika önce, yerel saatle 12.00'yi (TSİ 19.00) gösterdiğinde, ABD Anayasasına göre Başkan oldu.

JOE BIDEN OBAMA'DAN ÖNCE YEMİN EDEREK ABD BAŞKAN YARDIMCISI OLDU

     Joe Biden, yemin ederek ABD Başkan Yardımcısı oldu.
     Biden, ABD'nin ilk siyah başkanı olarak  tarihe geçen Barack Obama'nın yönetiminde görev yapacak.
     Joe Biden, ABD Federal Yüksek Mahkemesi üyelerinden John Paul Stevens'ın tuttuğu İncil'e el basarak yemin etti. 

OBAMA ABD BAŞKANI OLARAK İLK KONUŞMASINI YAPTI

     ABD'nin ilk siyah başkanı olarak ülke tarihine geçen Barack Hussein Obama, terörizme karşı savaşta kararlılığın gevşemeyeceğini ve amacını terörle elde etmeye çalışanların yenileceğini söyledi.
     Obama, ABD Başkanı sıfatıyla ilk konuşmasında, Müslüman dünyaya da seslendi ve ''İlerlemek için ortak çıkarlar ve karşılıklı saygıya dayalı yeni bir yol arıyoruz'' dedi.
     Obama, batıdaki toplumları suçlayan liderlere de seslenerek, ''Unutmayın ki halklarınız sizi, yıktıklarınızla değil, inşa ettiklerinizle hatırlayacak'' dedi.
     ABD Başkanı Obama, ''Hayat tarzımız için özür dilemeyeceğiz veya savunmamızı gevşetmeyeceğiz. Amacını terörle elde edenlere karşı kararlılığımızı güçlendireceğiz ve onları yeneceğiz'' diye konuştu.
     ABD'nin, dünyada herkes için eşitlik, barış isteyenlerin dostu olduğunu ve liderlik etmeye hazır bulunduğunu belirten Obama, ''Sadece güç bizi koruyamaz. Canımızın her istediğini yapamayız'' ifadesini kullandı.
     Obama'nın konuşmasında, ülkenin ilk siyah başkanı olmasının etkisi de görüldü. Washington'ı dolduran, çoğunluğu siyah geniş kalabalıklara seslenen Obama, ''babasına 60 yıl önce lokantada hizmet verilmeyen bir adamın'', Beyaz Saray'a çıkarak yemin etmesinin önemine işaret etti.
     Konuşmasına, Amerikalılara, ''Bugün burada, önümüzdeki sınavın farkında olarak alçak gönüllülükle duruyorum'' sözleriyle seslenerek başlayan Obama, bu görev için minnettar olduğunu ve atalarının yapmış olduğu fedakarlıkların farkında bulunduğunu ifade etti.
     Obama, ABD'nin eski Başkanı olan George W. Bush'a da geçiş döneminde göstermiş olduğu işbirliği dolayısıyla teşekkür etti.
     Konuşmasında gerçekçi üslup kullanmaya özen gösteren Obama, ''Ülkemiz bir krizin ortasında. Ülkemiz savaşta. Ekonomimiz ciddi biçimde zayıfladı'' dedi.
     Bazılarının kafasında, ABD'nin artık düşüşe geçtiği, bunun kaçınılmaz olduğu yönünde bir korku olabileceğine işaret eden Obama, önünde ne kadar büyük güçlükler olursa olsun, bunların üstesinden gelineceği mesajı verdi. Obama, ''Bugün burada toplandık. Çünkü, korku yerine umudu seçtik'' ifadesini kullandı.
     ABD'nin ''yeniden inşasına'' başlanması gerektiğini de belirten Obama, seçim kampanyasının da mesajı olan, ''We can do'', (Yapabiliriz) mesajını da vurguladı. Bazılarının, çok idealist planlara sahip olduğunu ve sistemin, bu planları aynı anda kaldırmayacağı yönünde eleştiride bulunduğunu hatırlatan Obama, ''Ancak onların altından artık zemin kaydı'' dedi.

ABD BAŞKANI OBAMA, BUSH'U UĞURLADI

     ABD kongresindeki yemin töreniyle, Barack Obama'nın ABD Başkanı olmasının ardından, eski başkan George W. Bush, eşi Laura ile beraber Washington'dan ayrıldı.
     Obama ve yeni ''First Lady'' Michelle Obama, George W. Bush ile eşi Laura Bush'u helikoptere kadar uğurladı. Bush ve eşi hayatlarını Texas Crawford'da evleri bulunan çiftlikte geçirerek.
    



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,072 µs