En Sıcak Konular

ÖZİNCE: MERKEZ BANKASI'NIN ÖNLEMLERİ ETKİLİ OLMADI

20 Ocak 2009 14:55 tsi
ÖZİNCE: MERKEZ BANKASI'NIN ÖNLEMLERİ ETKİLİ OLMADI Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Merkez Bankasının İnterbank piyasası ile ilgili aldığı önlemlerin etkili olmadığı kanaatini taşıdığını söyledi.

İSTANBUL - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Merkez Bankasının İnterbank piyasası ile ilgili aldığı önlemlerin etkili olmadığı kanaatini taşıdığını ifade ederek, likidite ile ilgili talepleri konusunda, ''Bunun zamanlı yapılması belki biraz daha iyi etkiler yaratabilirdi. Bunun önlemlerini daha ziyade kendi kendimize hallettik'' dedi.
     Özince, TBB Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektöründe yaşanan güncel gelişmeler ile 2009'a yönelik beklentilere ilişkin düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Özince, likiditenin gerekli gibi geldiğini, bunun da maliyetlerine ve karlılıklarına çok olumsuz etkisinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, iflasın ertelenmesine ilişkin şu görüşleri dile getirdi:
     ''İcra İflas Yasası'ndaki özellikle iflasın ertelenmesi hususu ihtisas sahibi ellerde şekillenmediği için çoğu zaman alacaklıları böyle hassas dönemlerde çok zor duruma düşüren, yani borçlu batmasın diye alacaklıların battığı durumlar bile söz konusu. İyi niyetli, borcunu ödeme niyetinde, kapasitesinde olan borçlularla ilgili hiçbir tereddütümüz yok. Fakat alacaklıların özellikle mali durumları da borçlular kadar gözetilmeli. O nedenle icra iflasla ilgili hukukun, ticari hayatın gereklerine uygun süreçle desteklenmedikçe fayda değil, zarar getirdiği kanaatindeyim.''
     Özince, ''Türkiye'de bankalar döviz tevdiata 10 veriyormuş dedirttiğiniz zaman ne sendikasyon kredisinin faizini o saatten sonra kesebilirsiniz ne de sizin kaynak aktarmadaki maliyetlerinizi kesebilirsiniz. Orada bir bam teli bence koptu. O likidite ihtiyacı bu gibi durumlarda asla göz ardı edilmemeli, kimse kimseyle tartışmamalı. Memleketin bu kadar bankası, profesyoneli, kriz görmüş görmüş insanı hem fikir, bir şey söylüyorsa hiç bunun üstüne yorum yapılmaması lazım. O likiditenin mutlaka ve mutlaka sağlanması lazım. Biz likidite talebimizde de, tüm taleplerimizde de şuna dikkat ettik; yerine getirilmesi mümkün mü, değil mi? Bütün istediğimiz uluslararası normlarla bağdaşık politikalar.''
     Bireylerin kredilendirilmesi ile ilgili TL kredilerde hiçbir problem bulunmadığını belirten Özince, şu görüşleri dile getirdi:
     ''Bugün fiyatı kırılan konut kredisi... Yurt dışına en çok borçlu olan inşaat ve gayrimenkul sektörü... (Bankalar) bu alanda vereceği kredinin faizini düşürmeye devam ediyorsa... Bugün 4-5 banka, faizleri 1,49'a indirdiler. Daha ne yapsınlar, reel sektörün arkasında olmak için, bilemiyorum. Yani başka ne yapmaları gerekir? Yani reel sektörün yerine sermaye mi koysun bu bankaların sermayedarları?''
     Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, tefeciliğin, Türkiye'de şiddetle mücadele edilmesi gereken bir husus olduğunu belirterek, ''Buna kayıt dışı tasarruf toplamadan başlamak lazım'' dedi.
     Türkiye'de yatırım yapan ve çok ciddi giriş fiyatları ödeyerek Türk bankacılık sektörüne giren yabancı bankaların ilk sınavı çok iyi verdiğini düşündüğünü belirten Özince, ''Bundan daha iyi veremezlerdi. Onun bankası (Dexia) kamyon yüküyle para getirdi. Finansbank'ın bankası kamyon yüküyle... Keşke benim de öyle bir tane ortağım olsa da bugün getirip o kadar parayı kafamdan boca etse o zaman 800 milyon (dolar) likidite tutmama ihtiyaç kalmazdı'' ifadesini kullandı.
     İstanbul finans merkezi projesinin hala sahibi olduklarına işaret eden Özince, bunu hükümetin gündemine yeniden getirdikleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, ''kriz, hepsi bir tarafa, bu projenin devam edeceğini bize mutlaka söyleyin de buradan öyle gideceğiz'' dediklerini ve ''devam edecek'' cevabı aldıklarını kaydetti.

Bu haber 399 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,475 µs