En Sıcak Konular

BÜTÇE 17 MİLYAR 69 MİLYON LİRA AÇIK VERDİ

20 Ocak 2009 12:26 tsi
BÜTÇE 17 MİLYAR 69 MİLYON LİRA AÇIK VERDİ Merkezi Yönetim Bütçesi 2008 yılını 17 milyar 69 milyon lira açıkla kapattı.

ANKARA - Merkezi Yönetim Bütçesi 2008 yılını 17 milyar 69 milyon lira açıkla kapattı.
     Maliye Bakanlığı, 2008 yılı bütçe gerçekleşmelerini açıkladı.
     Buna göre, geçen yıl bütçeden 225 milyar 967 milyon lira harcama yapıldı, buna karşılık 208 milyar 898 milyon lira gelir elde edildi.
     Bu şekilde başlangıç bütçesinde 17 milyar 997 milyon lira açık öngörülmesine karşılık yıl sonu bütçe açığı 17 milyar 69 milyon lira oldu. Bütçedeki faiz dışı fazla da bütçe hedefinin 4,4 milyar lira altında kalarak 33 milyar 592 milyon lira olarak belirlendi.

''2008 BÜTÇE AÇIĞI HEDEFLENENDEN %5,2 DAHA AZ''

     Merkezi Yönetim Bütçesinden geçen yıl 222 milyar 553 milyon TL harcama yapılırken, bütçe gelirleri de 204 milyar 556 milyon TL oldu. Hedefin altında bir açıkla kapatılan 2008 yılında, faiz dışı fazlada da hedefe ulaşılamadı.
     Maliye Bakanlığı, Aralık ayı ile 2008 yılının bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı ve değerlendirmelerde bulundu.
     Küresel ekonomideki dalgalanma ve yavaşlamaya rağmen, 2008 yılında mali disipline devam edildiği belirtilen açıklamada, 2008 başında 17 milyar 997 milyon TL açık vermesi hedeflenen bütçenin, yıl sonunda 17 milyar 69 milyon TL açık verdiği, bu şekilde bütçe açığının hedefin yüzde 5,2 altında olduğu ifade edildi.
     2008 yılının 2. yarısından itibaren global ekonomide meydana gelen daralmaya bağlı olarak ekonomimizde de bir yavaşlama eğilimine girildiği kaydedilen açıklamada, bu durumun bütçe gelirlerine de yansıdığı, özellikle cari dönem ekonomik gelişmelerine daha duyarlı olan dolaylı vergilerde bunun belirgin şekilde görüldüğü vurgulandı.
     Bütçe açığınını da mali disiplinin kararlılıkla sürdürüldüğünü gösterdiğine işaret edilen açıklamada, bu durumun ekonomik büyümeyi ve sosyal gelişmeyi destekleyen ve teşvik eden yeni programların başlatılmasına da engel olmadığı belirtildi.
     Bu dönemde GAP Eylem Planının yürürlüğe konulduğu, başta karayolları olmak üzere ulaştırma ve enerji yatırımlarına ayrılan kaynağın artırıldığı, istihdam paketi çerçevesinde işverenlerin ödediği sosyal güvenlik priminin 5 puanlık kısmının Hazine tarafından üstlenildiği, kamu personelinin ek ödemesi olmayanların aylıklarının iyileştirilmesi ve ücret adaletinin sağlanması amacıyla da düzenleme yapıldığı hatırlatıldı.
     Maliye Bakanlığı açıklamasında, 2009 yılında da küresel ekonomideki gelişmeler yakından izlenerek, gerekli tedbirlerin zamanında alınmaya devam edeceği belirtilerek, ''2009 yılı da, mali disiplini hedef alan ekonomik ve mali politikaların devam ettirildiği bir yıl olacaktır'' denildi.

 



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,774 µs