En Sıcak Konular

ERGENEKON SİLAHLARI İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEMİ

20 Ocak 2009 11:12 tsi
ERGENEKON SİLAHLARI İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEMİ CHP, Ergenekon soruşturması kapsamında ele geçirilen silah ve patlayıcılar için Meclis araştırması açılmasını istedi.

ANKARA - CHP, Ergenekon soruşturması kapsamında ele geçirilen silah ve patlayıcılar için Meclis araştırması açılmasını istedi.
     CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay, Kemal Kılıçdaroğlu ve Kemal Anadol imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Ergenekon soruşturmasının her aşamasında, siyasi iktidarın gölgesinin ortaya çıktığı savunuldu.
     Gerekçede, 10. dalgadaki gözaltılara, kazılara işaret edilerek, halkı belli şartlanmalara yöneltmeye dönük psikolojik harekat yöntemlerinin uygulandığı görüntülerinin ortaya çıktığı ifade edildi. Saygın isimlerin, bütün gözaltı dalgalarında silahlı çetelerle yanyana getirilmesinin "bilinçli, sistematik ve özel bir çabayı" gözler önüne serdiği, gözaltı ve tutukluluk sürecinin, bir cezalandırma yöntemine dönüştürüldüğü belirtildi.
     Suç çetelerinin ve uzantılarının ortaya çıkarılarak, cezalandırılmasının, demokrasi açısından son derece önemli olduğu vurgulanan gerekçede, şu görüşlere yer verildi:
     "Ancak, suç örgütleriyle mücadele ediyor görüntüsü altında, öç alma psikolojisi ile toplumun muhalif kesimlerinin sindirilmesine yönelik girişimler, çetelerin yok edilmesine değil, hukuk devletinin, polis devletine dönüşmesine hizmet eder. Geçmiş dönemlerde, kamu düzeni içinde yer alan, hukuk dışı, kendi çıkarlarına yönelik hareket eden, çete oluşumlarının varlığı bir gerçektir.
     Ergenekon soruşturması kapsamında ele geçirilen silah, patlayıcı ve mühimmatlara ilişkin gerçeklerin ortaya çıkarılması hiçbir siyasi tartışmaya konu edilemez, edilmemelidir. Bu silah, patlayıcı ve mühimmatların kimlere ait olduğu, nerelerden temin edildiği, hangi eylemlerde kullanıldığı, hangi ülkelerde üretildiği ve ülkemize nasıl sokulduğu, hangi tarihlerde ve nasıl gömüldükleri, hangi amaçlara yönelik olarak kullanılmasının planlandığı gibi gerçeklerin derhal ortaya çıkarılması gereklidir. Ergenekon soruşturması kapsamında ele geçirilen silah ve patlayıcılara ilişkin gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla Meclis araştırması açılmasını talep ederiz."

CHP, ''TRT GENSORUSU''NU SUNDU

     CHP, TRT'nin son dönemlerdeki yayınlarıyla ilgili olarak Devlet Bakanı Mehmet Aydın hakkında hazırladığı gensoru önergesini, TBMM Başkanlığına sundu.
     CHP Grup başkanvekilleri Hakkı Suha Okay, Kemal Kılıçdaroğlu ve Kemal Anadol'un imzasını taşıyan gensoru önergesinde, ifadeleri Ergenekon soruşturmasının ana eksenini oluşturan Tuncay Güney'in 14 Ocak 2009 tarihinde TRT 2'de "Büyüteç" adlı programa çıkarıldığı anımsatıldı.
     Güney'in 4 saat boyunca, "Anamuhalefet Partisi ve Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da aralarında bulunduğu birçok kişi ile kurumsal yapı hakkında hakaret, iftira, şantaj ve tehditle dolu açıklamalar yaparak, kişilik haklarına saldırıda bulunduğu" ifade edilen gensoru önergesinde, "TRT ekranından, Ergenekon soruşturmasının bir sonraki aşaması için hedefler gösterilmiş, kamuoyu oluşturulmuştur" denildi.
     Gensoru önergesinde, TRT'nin özerkliği ve yayınlarının tarafsızlığı ilkelerinin Anayasada tanımlandığı ifade edilerek, Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununda da yayın esaslarının belirlendiği kaydedildi.
     Yine, aynı kanundaki yayın ilkelerine ilişkin hükümlerin anımsatıldığı önergede, "Tuncay Güney'in TRT ekranlarına çıkarılması, habercilik refleksi ya da bu kişinin daha önce diğer televizyon kanallarına çıkmış olması gibi basit ve hukuki dayanaktan yoksun açıklamalarla geçiştirilemez." denildi.
     CHP, Tuncay Güney'in açıklamalarının zamanlamasının da düşündürücü olduğu savunulan soru önergesinin son bölümünde gensoru istemi şöyle dile getirildi:
     "Yaşanan süreçte TRT'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, TRT'nin yayın etiği ve yasaları ihlal eden yayın politikası konusunda, suskunluğunu koruyarak sorumluları himaye etmiş ve bu siyasi komplonun planlayıcısı konumunda hareket etmiştir.
     TRT'yi, Ergenekon soruşturmasının propaganda aracına dönüştüren, firari şüphelileri TRT ekranlarına çıkararak siyasi muhalifleri sindirmeye yönelik açıklamalarına göz yuman, saygın insanların kişilik haklarına saldırtan, yargıyı etkilemesine zemin oluşturan Devlet Bakanı Mehmet Aydın hakkında, Anayasanın 98 ve 99'uncu, İçtüzüğün 106. maddeleri gereğince gensoru açılmasını arz ve teklif ederiz."



Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,604 µs