En Sıcak Konular

TERSİNE BEYİN GÖÇÜ ARTARAK SÜRÜYOR

19 Ocak 2009 12:27 tsi
TERSİNE BEYİN GÖÇÜ ARTARAK SÜRÜYOR Araştırma ve geliştirmede uygun imkanlarını kullanarak yurt dışında görev yapan 100'ü aşkın Türk bilim insanı, son iki yılda AB fonlarının sunduğu imkanları kullanarak Türkiye'ye dönme başvurusu yaptı.

ANKARA - Araştırma ve geliştirmede uygun olanakları kullanarak yurt dışında görev yapan 100'ü aşkın Türk bilim insanı, son iki yılda AB fonlarının sunduğu imkanları kullanarak Türkiye'ye dönme başvurusu yaptı. 
Türkiye, yurt dışına kaptırdığı genç beyinleri, tersine beyin göçüyle ülkeye kazandırma yarışında, İsrail, İngiltere, İspanya ve Yunanistan'dan sonra 5. sırada yer aldı. 
TÜBİTAK 7. Çerçeve Programı (ÇP) Ulusal Koordinatörü Hüseyin Güler, ''Araştırmacıların Dolaşımı'' ya da ''Kişiyi Destekleme Özel Programı'' adlı programın Avrupa'nın Ar-Ge insan kaynağının geliştirilmesi, beyin göçünün önlenmesi ve Avrupa'nın araştırmacılar için cazip hale getirilmesi amacını taşıdığını bildirdi. 
Programla, teknolojik olarak gelişmiş ABD, Kanada, Japonya gibi ülkelerde bulunan AB üyesi ülke vatandaşı araştırmacıların, Avrupa araştırma alanına kazanımının hedeflendiğini anlatan Güler, program sayesinde söz konusu ülkelerde belli süre kalan araştırmacıların 2-4 yıl arasında desteklendiğini kaydetti. 
Hüseyin Güler, son iki yılda ''Araştırmacıların Dolaşımı'' programlarına yurt dışında görev yapan 112 araştırmacının başvurduğunu, bunlardan 28 araştırmacının Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden ve özel sektördeki kuruluşlardan kabul aldığını ve yurt içinde göreve başladığını söyledi.
Türkiye'nin 7. ÇP programlarının başlamasından bu yana Avrupa Birliğinde tersine beyin göçü aracını en iyi kullanan en iyi beş ülke arasında yer aldığını söyleyen Güler, Türkiye'ye dönen araştırmacıların genellikle gençlerden oluştuğunu ve çoğunlukla ABD'den dönüş yaptığını belirtti.

Bu haber 320 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,259 µs