En Sıcak Konular

GAZZE'DE KARŞILIKLI ATEŞKES

18 Ocak 2009 19:32 tsi
GAZZE'DE KARŞILIKLI ATEŞKES İsrail'in ateşkes kararının ardından Hamas ve müttefikleri de Gazze'de bir haftalık ateşkes ilan etti.

GAZZE  - İsrail'in ateşkes kararının ardından Hamas ve müttefikleri de Gazze'de bir haftalık ateşkes ilan etti.
Mısır ile ateşkes koşullarını görüşmek için Kahire'de bulunan Hamas yetkililerinden Ayman Taha, "Hamas ve (diğer) gruplar Gazze'de hemen yürürlüğe giren bir ateşkes ilan ettiler ve İsrail'e çekilmek için bir hafta verdiler" dedi.
Hamas, ateşkes sırasında İsrail'in Gazze'den çekilmesinin yanı sıra "halkın temel ihtiyaçlarını" karşılamak amacıyla gıda ve diğer malların geçmesi için İsrail'in Gazze'nin bütün sınır kapılarını açmasını istedi.
Örgütün bir yetkilisi, örgütün Suriye'deki kanadının da bir haftalık ateşkes fikrini kabul ettiğini söyledi.
İsrail, bugün yaptığı bir açıklamada, Hamas ve diğer gruplar ateşkes ilan etmeden askerlerini çekme konusunu gündemine almayacağını bildirmişti.

"ANLAŞMA SÜRECİNE DE OLUMLU YAKLAŞACAĞIZ"

Hamas'ın Politbüro üyesi Musa Ebu Marzuk, ilan ettikleri ateşkesin ardından gelişecek süreçte her türlü çabaya da olumlu yaklaşacaklarını bildirdi.
Suriye'nin başkenti Şam'da açıklama yapan Marzuk, "Belirli bir anlaşmaya varılmasını, ambargonun tam olarak kaldırılmasını ve geçitlerin açılmasını teminen, başta Suriye, Türkiye, Katar ve Mısır'ın çabaları olmak üzere, her türlü çabaya olumlu şekilde yaklaşmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz" diye konuştu.

İSRAİL ASKERLERİNİN BİR KISMI ÇEKİLİYOR

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne üç hafta süren saldırılarını sona erdirmesinin ardından askerlerini Gazze'den çekmeye başladığını bildirdi.
Ordu açıklamasında, Gazze'den çekilmeye başlayan asker sayısı konusunda bilgi verilmedi.
İsrail Kanal 10 televizyonu, İsrail tanklarının çekilişini ve sınıra doğru ilerleyen piyade askerlerinin görüntüsünü yayınladı.

100'DEN FAZLA CESET ÇIKARILDI

Gazze Şeridi'nde ateşkes ilanından sonra tankların eski mevzilerine çekilmesinin ardından bölgede her an yeni cesetler bulunuyor.
Filistin sağlık kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Gazze'nin Zeytun mahallesinde yapılan aramalarda daha önce vurulan bir ev ve civarında, elleri ve ayakları bağlı 10'dan fazla kişinin cesedine rastlandı.
İsrail askerleri ile Filistinli militanlar arasında yoğun çatışmaların yaşandığı, bombardıman altındaki Zeytun'da bulunanların, daha önce evleri bombalanan El Sammuni veya El Daya ailelerinden kalanlar olabileceği belirtiliyor.
Bulunan 100'ü aşkın cesedin çoğu, bölgenin kuzeyindeki Beyt Lahya'nın El Atatra yöresinde yıkıntılar arasından çıkarıldı.
Öte yandan, ateşkes kararından sonra Mısır, Refah kapısında günlerdir bekleyen doktorların girişine izin verdi. Gazze'ye gelen 100'den fazla doktor arasında iki de Türk doktor bulunuyor.

GÜL: "ASKERLER EN KISA SÜREDE GAZZE'DEN ÇIKMALI"

ŞARM EL ŞEYH - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ateşkesin devamlı olabilmesi, yaşayabilmesi için İsrail askerlerinin en kısa sürede Gazze'den çıkması, ablukanın kalkması ve Gazze'nin yeniden imarının başlaması gerektiğini söyledi.
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in ev sahipliğinde Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen çokuluslu Gazze zirvesinin ardından, devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Gül, çok sayıda insanın ölümü ve binlerce insanın yaralanmasından, büyük bir yıkımdan sonra ateşkesin sağlanmasının yine de çok önemli olduğunu belirterek, çok daha önemli olanın ateşkesin her iki tarafça da ilan edilmesi olduğunu vurguladı.
Bu noktaya gelinmesi için Hüsnü Mübarek'in büyük gayret sarf ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Mübarek'e teşekkür etti ve Mısır'ın çalışmalarının bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğine olan inancını dile getirdi. 
Orta ve uzun vadede yapılacak çok şey olduğunu belirten Gül, şöyle konuştu:
''Filistinlilerin mutlaka uzlaşı hükümetini kurmaları gerekir. Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın öncülüğünde bu işin olacağına inanıyoruz. Bölgedeki bütün ülkelerin de barış için ellerinden gelen bütün gayreti göstermeleri gerekir. Türkiye olarak Avrupa'daki bütün ülkelerin bunu destekleyeceğine eminiz. Filistin ve İsrail devletinin yan yana, güvenlik altında beraber yaşayabilecekleri bir ortamın muhakkak sağlanması gerekir. Bu geriye bırakılacak, ötelenecek bir problem değildir. Dünyadaki birçok problemin altında bu konu vardır. Bunu herkesin görmesi gerekir''

MÜBAREK: YENİDEN İNŞA İÇİN ULUSLARARASI KONFERANS DÜZENLENECEK

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Gazze Şeridi'nin yeniden inşası için Mısır'da bir uluslararası konferans düzenleneceğini bildirdi.
Mübarek, Şarm El Şeyh zirvesinin ardından gerçekleştirdiği açıklamasında, ülkesinin Gazze Şeridi'nin yeniden inşası için gereken kaynağın toplanması için düzenlenecek konferansa ev sahipliği yapacağını belirtti. Ancak konferansın tarihi hakkında bilgi vermedi.
Son günlerde, Fransa ve İspanya'nın aralarında bulunduğu çok sayıda ülke, ev sahipliği konusunda hazır olduklarını açıklamıştı.
İsrail'in havadan ve karadan vurduğu Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşası için, ilk belirlemelere göre 476 milyon dolar gerekiyor. İsrail saldırılarında 4 bin evin yanı sıra, 48 hükümet binası, 30 karakol, 20 cami yıkıldığı belirtiliyor.
Yeniden inşa edilmesi gerekenler arasında da yollar, okullar başı çekiyor, ayrıca elektrik ve su şebekelerinin de yeniden yapılması gerekiyor.

ERDOĞAN: "İSRAİL BİRLİKLERİ SÜRATLE ÇEKİLMELİ"

BRÜKSEL – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''İsrail birlikleri, Gazze'den süratle çekilmelidir'' dedi.
Erdoğan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Belçika'nın Hasselt bölgesinde Türklerle yaptığı toplantıda, Türkiye'nin Gazze kurbanlarına yardım ve desteği sürdüreceğini vurguladı.
Gazze'den gelen feryatlara karşı duyarsız kalmanın mümkün olmadığını belirten, kendisini duygusal konuşmakla suçladıklarını hatırlatan Erdoğan, ''Doğru söylüyorlar. Ben olaylara değil, o yavrulara duygusal yaklaşıyorum'' diyerek, şunları kaydetti:
''Bu sadece benim Müslüman oluşumdan değil, insan oluşumdan kaynaklanıyor. Gürcistan vurulduğu zaman da insanı yardımı o ülkenin kapılarına dayayan ilk ülkeyiz. Bizim mayamızda bu var. Yaratılanı, Yaradandan ötürü seviyoruz. Birçok ülkeyi aradım, telefon diplomasisi kurduk. Gürcistan'da gösterdikleri hassasiyeti maalesef Gazze'de göstermediler. ABD de göstermedi. Batı da göstermedi.
Temenni ederim ki, İsrail bu ateşkese uyar. Hamas, iki madde ilavesi ile bu ateşkesi kabul etti. Bu ateşkes, bizim ortaya koyduğumuz projeyle örtüşüyor. Ambargolar kaldırılmalı, insani yardım için kapılar açılmalıdır dedik. Yardımları ulaştıramıyoruz. İsrail birlikleri Gazze'den süratle çekilmelidir. Ulusal uzlaşı çalışmalarına hemen geçilmelidir.''



Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,564 µs